Mai intai Apple, apoi - Trade Talk 11 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Adevarata surpriza e cum de i-a luat Beijingului asa mult: iPhone-urile nu vor mai putea fi utilizate la nivelurile de top ale birocratiei guvernamentale.

In numai doua sesiuni de tranzactionare, Apple a reactionat pe bursa americana cu o scadere de 7%,  tranzactionandu-se din nou sub media mobila a ultimelor 100 de zile. Aproximativ 200 mld. USD s-au volatilizat din valoarea de piata. De ce-i Apple asa sensibila... si cine-ar putea sa urmeze? 

1. Apple in China[edit | ]

Ce s-a intamplat: WSJ a indicat miercuri ca autoritatile de la Beijing au interzis angajatiilor din agentiile guvernamentale sa mai utilizeze iPhone-uri si alte device-uri sub branduri straine. O zi mai tarziu, Bloomberg a completat stirea, precizand ca interdictia ar putea fi extinsa la nivelul companiilor de stat si al altor entitati sustinute de guvern iar asta ar insemna deja un numar semnificativ de oameni.

Conform statisticilor oficiale, in 2021 erau peste 56 de milioane de angajati in entitati detinute de stat situate in arii urbane. Joburile astea sunt platite cu circa 8% mai bine decat media nationala... definind astfel un segment atractiv pentru o companie precum Apple, care vine pe piata cu device-uri premium. Apple livreaza anual aproximativ 230 de milioane de iPhone-uri. 56 de milioane, cifra mentionata in paragraful precedent, ar fi 24% din totalul livrarilor... un procent substantial de cumparatori potentiali, mai ales intr-o piata globala deja matura, care tocmai ce s-a contractat pentru al 6-lea trimestru consecutiv.

Inaintea primei stiri despre noile restrictii, Apple castigase 46% in acest an pe Wall Street... actiunile companiei evoluand la aproape 30x profitul net estimat de analisti pentru urmatoarele 12 luni.

China genereaza aproximativ 1/5 din totalul veniturilor, vanzarile reusite aici aducand marje operationale pre-taxare cu 12 puncte procentuale peste cele facute in ansamblu pe parcursul celui mai recent an fiscal. iPhone ramane central pentru Apple, fiind responsabil pentru 1/2 din incasarile intregului business. Asta face din gigantul cu baza la Cupertino o tinta previzibila in razboiul comercial dintre cele doua economii supreme... dar daca Apple nu se mai simte in siguranta in China, ce sa credem despre multe alte companii occidentale?

Or fi incomode pentru Apple, inclusiv la bursa, dar frictiunile astea nu-s mai usor de suportat pentru Beijing

In 2019, din metropola chineza Zhengzhou, subcontractorul local Foxconn a livrat produse Apple in valoare de circa 32 mld. USD, pe seama muncii directe sau indirecte a peste un milion de angajati. In 2021, Foxconn a ajuns sa reprezinte aproape 4% din totalul exporturilor chineze. Aceeasi metropola fabrica la un moment dat 85% din toate iPhone-urile Pro si Pro Max.

Dar mai e ceva... ca tot am vazut zilele trecute o prezenta semnificativa a companiilor chineze, #2 dupa nemti, la targul de mobilitate de la Munchen. De la chestii care priveau vechea economie, in timpul mandatului lui Donald Trump, restrictiile puse in calea exporturilor celor mai importante doua economii globale se concentreaza acum pe tehnologii de ultima ora, de la cipuri la 5G si smartphones.

Pe cand si autovehiculele electrice? Caci un Model S vandut in China sau un BYD livrat aici, in Europa, nu mai sunt doar niste masini... ci pachete tot mai elaborate de software, capabile in curand sa comunice cu celelalte autovehicule din trafic, cu infrastructura urbana... cu telefonul tau, cu casa ta. Apropo, guvernul de la Beijing a interzis in primavara lui 2021 folosirea autovehiculelor produse de Tesla de catre personalul militar si angajatii unor companii de stat cu importanta strategica... dar restrictia n-a fost extinsa, deocamdata.

TradeVille: Experienta de peste 27 de ani

2. Big Tech si IPO-ul ARM[edit | ]

Chiar si cu turbulentele resimtite la mjlocul saptamanii trecute, sectorul de tehnologie e cotat acum la 25.6x profiturile nete estimate de analisti pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu 20x la inceputul acestui an. Ca perspectiva: 18.5x e media aceluiasi multiplu pentru ultimii 10 ani.

Pentru Big Tech, doua evenimente vor fi in prime-time saptamana asta. Primul, lansarea noilor produse Apple maine, de la 20:00 (ora Romaniei), in direct aici. Din ce stim acum, vom vedea in premiera iPhone 15, plus noile Apple Watch si AirPods Pro (cu conector USB-C). Al doilea, listarea Arm Holdings, ale carei actiuni vor putea fi tranzactionate incepand de joi la Nasdaq si despre care avem doua vesti noi.

Potrivit Reuters, actiunile companiei britanice specializate in designul cipurilor, cu clienti precum Apple, Nvidia si AMD, sunt deja suprasubscrise de 6x. Tot Reuters ne zice ca Arm ar putea stabili un pret de referinta la limita superioara a intervalul anuntat initial, 47 USD - 51 USD pe actiune, sau chiar deasupra acesteia. Ar inseamna o capitalizare anticipata de peste 54.5 mld. USD, cifra vehiculata saptamana trecuta. Totusi, Arm nu va oferi mai multe actiuni in IPO... cu alte cuvinte, conglomeratul nipon SoftBank va continua sa detina o participatie de circa 91% in compania britanica.

Pretul de referinta va fi anuntat miercuri, cu o zi inaintea debutului la tranzactionare. Este cel mai mare IPO din lume in 2023 si cel mai important din ultimii doi ani pe bursa americana. Despre ultimele rezultate financiare si multiplii la care s-ar tranzactiona actiunile am scris pe larg vineri (iar documentatia oficiala depusa de companie pre-IPO poate fi consultata aici). 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania! Daca aveti experienta in UX Design si o pasiune cat a noastra de mare pentru pietele de capital, abia asteptam sa ne cunoastem... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

BVB: Indicele de referinta BET a inchis vineri la un nou maxim record... ultima cotatie inregistrata saptamana trecuta fiind 13,801 de puncte, echivalenta unei aprecieri de 18% in acest an. Precedentul record fusese atins pe 14 ianuarie 2022, la 13,682 de puncte. Cu tot cu dividende, adica via indicele BET-TR care poate fi tranzactionat cu ajutorul ETF BET Patria-TradeVille, castigul din acest an e de 23%.

Energie: Hidroelectrica a demarat licitatia pentru studiile necesare debutului proiectului fotovoltaic de 1,500 MW din zona Dabuleni-Sadova... ar putea fi unul dintre cele mai mari din Europa. Proiectul a fost declarat de importanta nationala, iar investitiile ar putea depasi 1.2 mld. EUR, Hidroelectrica urmarind, cel putin partial, finantarea din fonduri europene.

Global: Indicii Nasdaq Composite, S&P 500 si DJIA au incheiat saptamana trecuta cu minusuri cuprinse intre 0.8% si 1.9%. Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a pierdut si el 1%... dar a reusit sa stea la suprafata vineri, dupa 7 zile consecutive pe minus, cel mai lung sir de deprecieri zilnice dupa februarie 2018. Depasind pragul de 90 USD pe baril si afisand cele mai mari cotatii din ultimele 10 luni, petrolul Brent s-a apreciat pentru a doua saptamana consecutiv (si in 9 din ultimele 11 saptamani), in timp ce dolarul american a fost mai puternic pentru a 8-a saptamana consecutiv.

AI: Conform unor surse citate de WSJ, Meta Platforms lucreaza la un nou sistem de inteligenta artificiala, care-ar putea fi lansat anul viitor... si pe care-l vrea la fel de puternic precum cele mai avansate modele oferite acum de OpenAI. Intre timp, Alphabet se pregateste pentru cel mai mare proces federal antitrust din epoca moderna a Americii, amintind de cazuri similare in care-au fost prinse IBM (1969 - 1982) si Microsoft (1998 - 2022). Oracle raporteaza in aceasta seara rezultatele trimestriale (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare)... actiunile noului venit in AI sunt plus 55% in acest an. Adobe, alt membru al clubului AI, isi va publica rezultatele trimestriale joi (tot dupa inchiderea sedintei).

IPO: Potrivit WSJ, Instacart, compania americana specializata in livrari care ar putea debuta la Nasdaq chiar luna aceasta (simbol CART), urmareste o capitalizare anticipata cuprinsa intre 8.6 mld. USD si 9.3 mld. USD... semnificativ sub evaluarea de circa 39 mld. USD primita cu ocazia rundei de finantare privata din 2021. Fondata in 2012, Instacart deserveste acum peste 1,500 de retaileri in America de Nord, inclusiv Walmart si Kroger. In primele 6 luni din acest an, compania a inregistrat venituri totale mai mari cu circa 31% (vs aceeasi perioada din 2021) si un profit net de 242 mil. USD (comparativ cu o pierdere neta de 74 mil. USD in perioada identica din 2022). ULTIMA ORA: In IPO, Instacart vrea sa stranga 616 mil. USD.

Dobanzi: O schimbare importanta de viziune are loc acum la Fed, a scris pentru WSJ in acest weekend Nick Timiraos... despre care ramanem de parere ca-i jurnalistul preferat al bancii centrale americane. Fed-ul va pastra dobanda de referinta la 5.5% cu ocazia anuntului de saptamana viitoare, crede Timiraos, apoi se va gandi serios daca-i nevoie de majorari aditionale. Anuntul Fed-ului e programat pentru 20 septembrie, cel al Bancii Centrale Europene soseste chiar joia aceasta.

Macro: In China, preturile la nivelul consumatorilor au crescut in august cu 0.1% (vs aceeasi perioada din 2022)... dupa ce scazusera cu 0.3% in iulie. La nivelul producatorilor, preturile au continuat sa scada, cu 3% (vs aceeasi perioada din 2022), dar declinul a fost cel mai putin sever din ultimele 5 luni. In iulie, China devenise prima economie din G20, dupa Japonia in august 2021, cu deflatie anuala la nivelul preturilor de consum. 

TradeVille: Tranzactiile se executa la pretul pietei principale si nu tranzactionam in contrapartida cu clientii

STIAI CA?[edit | ]

Se implinesc azi 22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. La redeschiderea bursei americane, pe 17 septembrie 2001, indicele DJIA a picat 684 de puncte, adica peste 7%... iar acea saptamana avea sa aduca un minus de peste 14%. Abia in ianuarie 2006, DJIA a reusit sa inchida peste pragul de 11,000 de puncte pentru prima oara de la atacuri. Saptamana trecuta, ultima cotatie inregistrata de DJIA a fost 34,576 de puncte.