Mai putini bani pentru industrie - 16 iunie 2023

In aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie, pe total (piata interna si externa), a scazut in termeni nominali cu 16.3% fata de luna martie 2023 si cu 3% fata de aprilie 2022. In primele 4 luni ale anului 2023, cifra de afaceri pe industrie s-a majorat, in termeni nominali, cu 3.4%. Cea mai mare crestere, a fost inregistrata in industria bunurilor de uz curent, care s-a majorat cu 12.4%, in timp ce cifra de afaceri in industria energetica a scazut cu 8.8%, fata de perioada ianuarie – aprilie 2022. (Sursa: INS)

Productia de energie electrica – in crestereModificare

In primele 4 luni ale anului 2023, resursele de energie primara au crescut cu 0.1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cele de energie electrica s-au majorat cu 3.9%. Astfel, principalele resurse de energie primara in perioada ianuarie – aprilie 2023 au totalizat 10.7 mil. tone echivalent petrol, in timp ce productia interna a insumat 6.2 mil. tone echivalent petrol (+3.6% vs 2022), iar importul a fost in scadere cu 4.3%. Cele mai mari cresteri se inregistreaza in productia de electricitate (+9.4% vs 2022) si productia de gaze naturale (+6.9% vs 2022), in timp ce productia de carbune a scazut cu 8.2%, iar a titeiului – cu 3.4%. Consumul final de energie electrica a fost cu 7.7% mai mic fata de ianuarie – aprilie 2022. (Sursa: INS)

Cresterea economica a Chinei incetinesteModificare

Productia industriala a Chinei a crescut cu 3.5% in luna mai fata de anul precedent, marcand cea mai mica crestere din luna februarie si fiind sub asteptarile economistilor, in conditiile in care cererea interna si externa este slaba. Economistii intervievati de Reuters estimau o crestere de 3.6%, comparativ cu nivelul de 5.6% care a fost inregistrat in aprilie. Un alt element cheie al consumului, vanzarile cu amanuntul, au crescut in mai cu 12.7% fata de 2022 – din nou in scadere fata de cifrele din aprilie. Revenirea slaba a economiei chineze, care si-a pierdut impulsul din primul trimestru al anului, a determinat banca centrala sa reduca in aceasta saptamana unele rate cheie ale dobanzii. (Sursa: Reuters)

BCE nu se ia dupa FEDModificare

Banca Centrala Europeana (BCE) a continuat politica de combatare a inflatiei, majorand dobanzile la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Majorarea cu 0.25% anuntata ieri dupa amiaza, duce dobanda principala la nivelul de 3.5%. In pofida unor semne de scadere a inflatiei in zona euro, BCE si-a majorat asteptarile privind traiectoria inflatiei, estimand un nivel de 5.4% pentru finalul anului, de 3% in 2024 si de 2.2% in 2025. In prezent, inflatia in regiune este de 6.1%. (Sursa: Reuters)

ELECTROPRECIZIA SA Sacele (ELZY)Modificare

Electroprecizia a informat piata in privinta semnarii unui acord cu Wagner AG. Metalldruckguss, Thermoplastspritzguss und Werkzeugbau prin care se doreste reorganizarea societatii Electroprecizia Cast Production ca societate mixta care va furniza piese de aluminiu turnate si prelucrate catre diverse industrii. Obictivul proiectului este ca societatea mixta, Electroprecizia-Wagner Casting sa devina unul din cei mai importanti jucatori pe piata produselor turnate din Romania. (Sursa: BVB)

GRUP SERBAN HOLDING S.A. (GSH)Modificare

Grup Serban Holding a informat piata cu privire la introducerea unei noi linii de business, si anume cresterea bovinelor pentru carne. In acest sens, Grupul a achizitionat o ferma crescatoare de bovine pentru carne, rasa Angus, localizata in judetul Bacau, care detine in prezent 450 de bovine si se intinde pe o suprafata de 135 de hectare de teren. Investitia se ridica la cca. 5 mil. RON, iar Grupul doreste ca, pana in 2025, sa ajunga la un efectiv de 5,000 de bovine, care sa genereze vanzari de aproximativ 9 mil. EUR pe an. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Fondul Proprietatea a raportat, la sfarsitul lunii mai 2023, un VAN in suma de 14.4 mld. RON sau 2.7 RON/actiune, mai mare cu 0.55% fata de acum o luna si cu 5.04% fata de acum un an. De la inceputul anului si pana acum, actiunile fondului se tranzactioneaza la un discount mediu de 19.56%. Cea mai mare detinere a fondului ramane Hidroelectrica, care reprezinta 75.51% din portofoliul companiei, ceea ce se traduce printr-o valoare a companiei de aproximativ 54.5 mld. RON. (Sursa: BVB)

ASCENDIA SA (ASC)Modificare

Ascendia a anuntat lansarea AI Enhancer – o functionalitate a platformei LIVRESQ de tip inteligenta artificiala, urmand sa extinda in continuare capacitatile acesteia. Anterior, compania a fost acceptata in programul Microsoft for Startups Founders Hub pentru a accelera integrarea tehnologiilor de inteligenta artificiala OpenAI in specificul pietei de software educational. (Sursa: BVB)

Oracle Corporation (US.ORCL)Modificare

Actiune Oracle sunt pe cale sa inregistreze cel mai bun an din 1999 si pana in prezent si depasesc toate performantele companiilor din domeniul tehnologiei, in afara de Nvidia, dupa ce au inregistrat un avans de 73% in ultimele 12 luni. Reactia pietei vine in contextul in care, compania a raportat venituri si profituri mai mari decat asteptarile pietei si a determinat analistii de la Goldman Sachs sa modifice ratingul actiunilor de la „sell” la „hold”. Compania a raportat venituri in crestere cu 17% anual si un profit net in crestere cu 4%. (Sursa: CNBC)

OMV AG (AT.OMV)Modificare

Compania austriaca, OMV, a investit 34 mil. EUR in startup-ul canadian Eavor Technologies care dezvolta o tehnologie de valorificare a energiei geotermale, care se doreste a fi implementata si in Romania. Astfel, compania si-a asigurat o participatie de 6.5% in compania canadiana, semnand si un acord de dezvoltare la scara larga a tehnologiei dezvoltate de Eavor. Grupul se va concetra initial pe implementarea solutiei de incalzire in Germania, Austria si Romania. (Sursa: Profit.ro)