Majorare cu inca 7 mld. EUR a plafonului MTN - 17 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki

Guvernul vrea sa mareasca din nou plafonul “Medium Term Notes” (MTN) pentru emisiunea titlurilor de stat, de la 68 mld. EUR la 75 mld. EUR, dupa ce, in ianuarie, plafonul a fost crescut de la 62 la 68 mld. EUR. Pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice guvernamentale pentru anul 2024 se estimeaza lansarea de noi emisiuni de titluri de stat, in cadrul programului MTN, in valoare de 8.5-9.5 mld. EUR. (Sursa: Economica.net)

Romania, cele mai mari preturi la energie din Europa[edit | ]

Pretul spot al energiei electrice a ajuns la 101 EUR/MWh, fiind de aproape 2 ori mai mare decat cel din Germania. Aceasta este a treia zi consecutiva cand zona balcanica pare sa fie decuplata de pietele din centrul Europei. Pretul mediu spot din Romania este egal cu cel din Bulgaria si cu 50% mai mare decat cel din Ungaria, fiind cel mai mare din Europa. (Sursa: Economica.net)

Cand scad dobanzile?[edit | ]

Traderii din SUA par din ce in ce mai increzatori ca Rezerva Federala ar putea incepe sa reduca ratele dobanzilor inca din luna septembrie in contextul ultimelor date economice. Potrivit CME FedWatch, probabilitatea pentru un astfel de scenariu a ajuns deja la 70%, o cifra mult mai mare fata de estimarea de la inceputul saptamanii. (Sursa: CNBC)

Japonia intampina probleme[edit | ]

Economia japoneza s-a contractat, in primul trimestru din 2024, prelungind o perioada dificila si semnaland ca inflatia alimentata de un yen slab afecteaza cererea consumatorilor. Performanta generala a economiei contrasteaza cu profiturile mari raportate recent de principalii exportatori japonezi, cum ar fi Toyota, si cu cresterea pietei bursiere din ultimele 12 luni. Cele mai recente cifre au sugerat ca beneficiile unei monede slabe sunt din ce in ce mai mult depasite de daunele aduse cererii de consum. (Sursa: WSJ)

Premier Energy PLC (PE)[edit | ]

Premier Energy a incheiat oferta de listare reusind sa atraga 700 mil. RON prin vanzarea a 36 mil. de actiuni (incluzand supra-alocarea a 4.7 mil. actiuni). Investitorii de retail, carora li s-a alocat 20% din oferta, au subscris 1.1 mld. RON. Indicele de alocare pentru transa investitorilor de retail este de 0.125, ceea ce inseamna ca la 1,000 de actiuni subscrise, un investitor primeste 125 de actiuni, restul banilor urmand a fi restituiti in cont. Pretul final a fost stabilit la 19.5 RON, capitalizarea companiei ridicandu-se la 2.5 mld. RON. Pentru cei care au subscris cu discount de 5%, pretul este de 18.53 RON/actiune. (Surse: ZF;BVB)

PATRIA BANK S.A. (PBK)[edit | ]

Patria Bank a incheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 8 mil. RON, in crestere cu 171% fata de T1 2023. Rezultatul incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabila institutiilor de credit incepand cu anul 2024. Veniturile bancii au crescut cu 14% in primele 3 luni ale anului, sustinute, in principal, de veniturile nete din comisioane si de cele din activitatea financiara. (Sursa: ZF)

CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI (CRC)[edit | ]

Chimcomplex a raportat un profit net de 7.4 mil. RON in primele 3 luni din 2024, comparativ cu o pierdere de 8.3 mil. RON inregistrata in T1 2023. Veniturile companiei au insumat 418.6 mil. RON, in crestere cu 5.5%, in timp ce cheltuielile au crescut cu doar 0.5%, pana la 405 mil. RON. “Compania a reusit in perioada ianuarie-martie 2024 sa obtina o marja a profitului operational de 5%, in pofida mentinerii cifrei de afaceri la acelasi nivel in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, generata de mentinerea trendului de scadere a consumului, inceput in a doua parte a anului 2022”, a declarat conducerea Chimcomplex. (Sursa: ZF)

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR)[edit | ]

Rompetrol Well Services, divizia de servicii a grupului Rompetrol, a castigat un contract pentru servicii la sonde geotermale in Danemarca, parte a unui amplu proiect de crestere a eficientei sistemului de incalzire centralizata a orasului Aarhus. “Prin participarea la astfel de proiecte, Rompetrol Well Services isi demonstreaza implicarea in executarea de proiecte ce au in vedere utilizarea de energie regenerabila. Printre proiectele similare, realizate in trecut de companie, se numara si finalizarea sondelor geotermale din Balotesti (2015 – complexul Therme Bucuresti) si Beius (2021 – obtinerea de agent termic pentru incalzirea orasului Oradea). In prezent, compania analizeaza si alte oportunitati de implicare in proiecte similare din Europa, in zone cu potential geotermal”, a declarat compania. (Sursa: Economica.net)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Amprenta de carbon a Microsoft a crescut cu 30% comparativ cu 2020 din cauza emisiilor indirecte generate de constructia centrelor de date. Compania de tehnologie va cere anumitor furnizori sa utilizeze energie electrica 100% fara carbon, pana in 2030, in incercarea de a rezolva problema. Inteligenta artificiala si centrele de date sunt asteptate sa reprezinte 8% din consumul de electricitate din SUA pana in 2030, mai mult decat dublu fata de cota lor de astazi, conform unui raport Goldman Sachs publicat in aprilie. (Sursa: CNBC)

Netflix Inc (US.NFLX)[edit | ]

Abonamentul cu reclame al Netflix are in prezent 40 mil. utilizatori activi lunar la nivel global, aproape dublu fata de cei 23 mil. raportati de companie in ianuarie 2024. Compania a mai anuntat ca va lansa propria platforma de publicitate si ca nu va mai colabora cu Microsoft pentru aceasta tehnologie. Miercuri, compania a declarat ca 40% dintre noii abonati, din tarile in care este disponibil abonamentul cu reclame, opteaza pentru acest plan mai ieftin. Netflix are acum 270 mil. de abonati in total. (Sursa: CNBC)

WALMART INC (US.WMT)[edit | ]

Walmart a depasit asteptarile analistilor privind veniturile si profitul trimestrial, in contextul in care comertul electronic a oferit companiei un boost considerabil. Profitul trimestrial a fost de 5.1 mld. USD, echivalentul a 0.63 USD/actiune, comparativ cu doar 1.67 mld. USD in aceeasi perioada din 2023. Pretul actiunilor Walmart a saltat cu peste 5% in sedinta de pre-market. (Sursa: CNBC)

Baidu (US.BIDU)[edit | ]

Pretul actiunilor Baidu a crescut cu peste 2%, in sedinta de pre-market de ieri, dupa ce compania chineza a raportat rezultate, pentru primul trimestru, peste asteptarile analistilor de pe Wall Street. Dinamica bursiera vine in contextul unei corectii de 15% in ultimele 12 luni. Segmentul de business care include si dezvoltarea axata pe inteligenta artificiala a inregistrat o crestere anuala de 6%. (Sursa: Barron's)