Meta Platforms si realitatea pur si simplu - Trade Talk 27 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ieri, in sfarsit, tehnologia s-a cumparat la bursa si fara imboldul unor dobanzi mai mici in piata. Indicele Nasdaq Composite a reusit sa castige jumatate de procent, desi titlurile de stat americane s-au vandut pe parcursul sedintei. Microsoft a incheiat ziua cu un avans de peste 7% pe seama cifrelor trimestriale publicate marti seara, a doua cea mai buna performanta din indicele S&P 500.

Asa ca stacheta era sus pentru Meta Platforms… iar creatia lui Mark Zuckerberg n-a dezamagit. Vedem cum a aratat aici primul trimestru, si-apoi mergem spre o fixatie mai veche de-a noastra.

1. De la Metaverse la… Reels[edit | ]

In lumea lui Mark Zuckerberg, exista realitate virtuala, realitate augmentata si… realitatea pur si simplu. Cu cea din urma au avut legatura in mare parte rezultatele de-aseara, semn ca TikTok chiar functioneaza. Pardon, Reels.

  • Incasarile totale au reusit sa arate prima crestere din ultimele trei trimestre... ridicandu-se la 28.6 mld. USD, cifra a fost mai mare cu 3% vs aceeasi perioada din 2022 si peste asteptarile analistilor. In plus, banii veniti din publicitate au fost mai multi cu 4%, adica 28.1 mld. USD. Pentru trimestrul curent, compania se asteapta la venituri totale chiar mai mari, de pana la 32 mld. USD.
  • Profitul net a fost de 5.7 mld. USD... cifra marcheaza un picaj anual de 24%, dar si o crestere fata de cele 4.7 mld. USD obtinute dupa ultimele trei luni din 2022. Marja operationala a crescut si ea fata de trimestrul precedent, cu nu mai putin de 5 puncte procentuale… avand sansa de a fi chiar mai mare in viitor, intrucat concedierile anuntate la inceput de 2023 nu s-au reflectat in rezultatele primului trimestru.
  • Baza totala de utilizatori activi zilnic a urcat la 2.04 miliarde, comparativ cu 2 miliarde la finalul anului trecut… castigul fiind de aproape 3x mai mare decat cel asteptat de analisti. Am mai aflat ca, gratie inteligentei artificiale, timpul petrecut pe Instagram a crescut cu 24%. Apropo, in discursul introductiv, Zuckerberg a vorbit timp de sase minute pline despre inteligenta artificiala si doar 90 de secunde despre Metaverse.

Experimentul numit Metaverse a ramas nota de subsol scrisa cu fonturi exagerat de mari: divizia Reality Labs a inregistrat venituri de 339 mil. USD, mai mici cu 51% vs trimestrul comparabil din anul anterior... la pachet cu o pierdere operationala de 4 mld. USD (iar cifra pentru intregul an 2023 e inca estimata sa depaseasca cele 13.7 mld. USD pierdute anul trecut). Constructia Metaverse-ului va lua timp, dar logica proiectului a ramas intacta, iar atentia noastra nu s-a mutat, a tinut sa puncteze aseara Mark Zuckerberg.

2. Boeing si cursa revenirii[edit | ]

N-a fost companie mai chinuita pe Wall Street in ultimii ani, probabil, decat Boeing. Dar incet-incet, lucrurile se schimba aici. Din 2020 incoace, CEO-ul Dave Calhoun a fost o uriasa parte a solutiei... plus ca-n lumea larga sunt numai doi producatori seriosi de aeronave care se vor bate pentru 4 miliarde de pasageri anul viitor, de peste 2x mai multi decat in 2019.

  • Veniturile au saltat cu 28% in primul trimestru. Rezultatul net a ramas o pierdere... dar cifra asta s-a diminuat la 425 mil. USD (adica 0.69 USD pe actiune) comparativ cu 1.24 mld. USD cu un an in urma. Ritmul super-intens in care se cer motoare i-a ajutat din plin nu doar pe cei de la Boeing, favorizate fiind si diviziile corespondente ale General Electric si Raytheon Technologies.
  • Dinamicile s-au imbunatatit in ambele divizii principale, aducand cresteri anuale ale incasarilor de 60%, respectiv 19% in aviatie comerciala si aparare, la pachet cu pierderi operationale semnificativ mai mici decat cele raportate in primul trimestru din 2022.

Pentru 2023, Boeing ne-a reamintit ieri ca urmareste obtinerea unui flux pozitiv de numerar cuprins intre 3 mld. USD si 5 mld. USD... dupa ce, la capitolul asta, compania a reusit anul trecut sa obtina prima cifra cu plus in fata dupa 2018 (2.3 mld. USD). Miza-i mare si pentru actionari: ultima oara cand Boeing a platit dividend a fost in martie 2020.

TOP TRENDING[edit | ]

Banci: Deutsche Bank a dezvaluit azi al 11-lea trimestru profitabil consecutiv... la 1.9 mld. EUR, profitul pre-taxare fiind cel mai mare dupa 2013. Performanta se datoreaza, in buna parte, unui amplu program de restructurare care a debutat in 2019. Concedierile sunt si-aici pe agenda prioritatilor, caci banca germana vrea sa-si taie cheltuielile cu 2.5 mld. EUR in acest an. Si despre buybacks se discuta intens, rascumpararile de actiuni proprii putand debuta in a doua jumatate a anului.

Energie: Tranzactionandu-se azi la putin peste 74 USD pe baril, petrolul WTI a pierdut tot ce castigase imediat dupa anuntul surprinzator facut pe 2 aprilie de OPEC+, de reducere a productiei colective. Apropo, potrivit Interfax, Rusia nu simte nevoia unor taieri aditionale ale productiei.  Alaturi de OMV Petrom (SNP) la BVB, maine vor raporta ExxonMobil si Chevron (ambele inaintea deschiderii sedintei de pe Wall Street).

Fotovoltaic: Cu 26% au plonjat ieri actiunile Enphase Energy... dupa ce liderul global in productia microinvertoarelor pentru instalatii solare a estimat venituri pentru trimestrul curent de pana la 750 mil. USD, sub asteptarile analistilor. In primul trimestru, incasarile din SUA au scazut cu 9% vs precedentele trei luni, dar au urcat cu 25% in Europa.

Electronice: In primul trimestru, Samsung Electronics a obtinut cel mai mic profit operational din 2009 incoace, cu 95% mai redus vs perioada comparabila din 2022... la venituri totale in scadere cu 18%. Compania se asteapta la o revitalizare mai degraba modesta a cererii, in conditiile in care centrele mari de date investesc conservator si stocurile de cipuri raman la valori ridicate. Telefoanele mobile au dat o mana de ajutor, totusi... divizia asta a adus incasari cu 22% mai mari fata de trimestrul precedent (dar si aici, dinamica a fost cu minus in fata vs perioada similara din 2022).

STIAI CA?[edit | ]

Potrivit unui memo vazut de Reuters, Meta Platforms stia inca din toamna anului trecut ca ramasese in urma in aria noilor forme de inteligenta artificiala. Am recuperat deja timpul pierdut, a transmis aseara Mark Zuckerberg.