Mic ghid de subscriere in IPO Hidroelectrica - Trade Talk 27 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

IPO-ul Hidroelectrica e pregatit sa scrie istorie. Interesul de subscriere e pur si simplu extraordinar.

Energia chiar ne uneste... dar timpul alearga tot mai repede, suntem deja in a treia zi a ofertei. Ne-am gandit sa ne folosim de TradeTalk pentru a raspunde celor mai des intalnite intrebari, sperand sa facem astfel si mai usoara subscrierea investitorilor retail.

1. Care va fi pretul final de oferta?[edit | ]

Sa-ncepem cu inceputul: in timpul ofertei, pretul exclusiv (fix) la care pot subscrie investitorii retail e 112 RON pe actiune, adica pretul maxim al intervalului pretului de oferta 94 RON 112 RON pe actiune.

Inaintea lansarii ordinului (sau a ordinelor, intrucat sunt permise subscrieri multiple), e nevoie de fonduri suficiente in contul de tranzactionare. Subscrierea minima e 50 de actiuni. In bani, inseamna 5,600 RON per subscriere (50 de actiuni * 112 RON pe actiune). Subscrierile sunt irevocabile (cu exceptia cazului in care se publica un amendament la prospect).

Investitorii institutionali pot subscrie la preturi cuprinse in intervalul pretului de oferta 94 RON 112 RON pe actiune. Pretul final de oferta va fi determinat pe seama interesului exprimat pe aceasta transa si va fi anuntat pe 5 iulie (la data alocarii), adica in ziua lucratoare de dupa expirarea perioadei de oferta.

Asadar, pretul final de oferta poate fi egal sau mai mic de 112 RON pe actiune (dar, fireste, nu mai mic de 94 RON pe actiune, pretul minim al intervalului pretului de oferta). Daca pretul final de oferta e mai mic de 112 RON pe actiune, diferentele vor fi returnate investitorilor retail direct in conturile de tranzactionare in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea perioadei de oferta.

2. Cum se aplica discountul?[edit | ]

Investitorii retail beneficiaza de 3% discount exclusiv pentru subscrierile facute in primele 5 zile lucratoare ale ofertei adica pana joia aceasta, 29 iunie, inclusiv.

Discountul va fi aplicat pretului final de oferta,  ceea ce inseamna ca pretul final redus de oferta ar putea fi mai mic de 94 RON pe actiune. Pentru subscrierile care beneficiaza de discount, diferentele fata de pretul final de oferta vor fi returnate investitorilor retail direct in conturile de tranzactionare in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea perioadei de oferta.

3. Cand se incheie oferta?[edit | ]

Potrivit scenariului de baza mentionat in prospect, oferta se incheie pe 4 iulie (adica martea viitoare), cand subscrierile investitorilor retail sunt permise pana la ora 12:00.

Totusi, exista posibilitatea inchiderii anticipate daca oferta e subscrisa integral... caz in care datele privind stabilirea pretului final de oferta si tranzactia, alocarea si inceperea tranzactionarii vor fi ajustate corespunzator. Transa retail se ridica la 11,701,067 de actiuni, adica 15% din numarul maxim al actiunilor oferite. Marimea transei retail poate fi crescuta (nefiind nevoie de publicarea unui amendament la prospect), dar nu poate depasi 20% din numarul maxim al actiunilor oferite. De asemenea, marimea transei retail poate fi redusa (insa doar daca gradul de subscriere pe aceasta transa e mai mic de 100%).

4. Cum se face alocarea?[edit | ]

Daca transa retail e subscrisa integral (sau doar partial), investitorii retail vor primi un numar de actiuni identic celui subscris.

De exemplu, daca investitorii retail subscriu 11,701,067 de actiuni (adica integral transa rezervata lor), cineva care a subscris 50 de actiuni va primi 50 de actiuni. Daca investitorii retail subscriu, de exemplu, 10,000,000 de actiuni (adica mai putin decat marimea transei rezervate lor), cineva care a subscris 50 de actiuni va primi (tot) 50 de actiuni.

Daca transa retail e supra-subscrisa, alocarea actiunilor va fi proportionala: investitorii retail vor primi un numar de actiuni egal cu numarul actiunilor subscrise inmultit cu indicele de alocare (factorul pro-rata), care va fi anuntat pe 5 iulie (la data alocarii).

De exemplu, daca investitorii retail subscriu 14,000,000 de actiuni, indicele de alocare (factorul pro-rata) va fi: 11,701,067 de actiuni (marimea trasei retail) / 14,000,000 de actiuni subscrise = 0.8357905. In acest caz, cineva care a subscris 50 de actiuni va primi: 50 de actiuni subscrise * 0.8357905 (factorul pro-rata) = 41 de actiuni. Apropo, factorul pro-rata va avea zece zecimale, iar cifra rezultata va fi rotunjita in jos la numarul intreg imediat inferior.

5. Calendarul ofertei[edit | ]

Sa zicem ca oferta se incheie pe 4 iulie, precum in scenariul de baza evidentiat in prospect.

Pe 5 iulie, adica in ziua lucratoare de dupa expirarea perioadei de oferta: aflam pretul final de oferta (si pe cel rezultat din aplicarea discountului), indicele de alocare (factorul pro-rata) si numarul final al actiunilor oferite. Aceasta e data alocarii. Pe 6 iulie, adica in ziua lucratoare de dupa data alocarii: are loc tranzactia aferenta actiunilor oferite. Aceasta e data tranzactiei, cand se executa ordinele investitorilor care au subscris in oferta. Pe 10 iulie, adica in a doua zi lucratoare de dupa data tranzactiei: are loc transferul actiunilor oferite alocate. Aceasta e data decontarii. Pe 12 iulie: se estimeaza ca va incepe tranzactionarea actiunilor Hidroelectrica (H2O) pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

6. Unde gasiti toate informatiile esentiale?[edit | ]

La intrebarea asta-i cel mai simplu de raspuns: pe site-ul TradeVille. La aceasta pagina ai FAQ complet cu toate informatiile care te intereseaza impreuna cu instructiunile de subscriere, analize detaliate ale emitentului si prospectul ofertei.

TradeVille ofera asistenta prompta si gratuita tuturor investitorilor din Romania care vor sa participe la cel mai mare IPO vazut vreodata la Bursa de Valori Bucuresti. 

TOP TRENDING[edit | ]

IPO Hidroelectrica: In primele doua zile ale ofertei, investitorii retail au lansat ordine de subscriere in valoare totala de circa 830 mil. RON (aproximativ 165 mil. EUR)... consumand deja 63% din transa adresata acestora. Subscrierile de ieri au urcat la circa 450 mil. RON, fiind chiar mai mari decat cele de vineri (prima zi a ofertei).

AI: Potrivit unor declaratii facute anul trecut in instanta de CEO-ul Satya Nadella, dar facute publice abia ieri, Microsoft isi propune vanzari anuale de 500 mld. USD pana in 2030... de peste 2x mai mari decat cele curente. Chinezii de la Baidu spun ca al lor ChatGPT e mai bun la anumite capitole decat versiunea originala creata de OpenAI (companie in care Microsoft e investitor important).

Big Tech: Indicele Nasdaq 100 a incheiat ieri pe minus pentru a doua zi consecutiv, dupa ce vineri a intrerupt un sir de aprecieri lung de 8 saptamani. Tesla a pierdut peste 6% ieri... dar de la mijlocul lunii mai e plus 35% (si vreo 200 mld. USD, mai mult decat valoreaza BMW, Ford si GM luate impreuna). Apple se apropie de alte cateva lansari spectaculoase inclusiv iPhone 15, un nou Apple Watch Ultra si iPad Pro cu ecran OLED. Meta Platforms introduce o subscriptie platita pentru propriul serviciul de realitate virtuala... se numeste Meta Quest+, e compatibil cu toate headset-urile companiei (fireste) si costa 7.99 USD pe luna.

Wall Street: Sunt peste trei luni de cand indicele S&P 500 nu s-a mai depreciat cu peste 3% intr-o sedinta de tranzactionare, punctand astfel una dintre cele mai lungi asemenea perioade din istoria moderna. Trei companii americane se pregatesc de IPO in aceasta saptamana... iunie reusind sa fie a doua luna consecutiva cu listari cumulate de peste 1 mld. USD.

Petrol: Cantitatea stocata pe mare a atins cea mai mare valoare dupa octombrie 2020 adica 129 de milioane de barili. Intre timp, Arabia Saudita vrea sa restranga exporturile catre SUA... dar americanii mai importa de-aici in jur de 500,000 de barili pe zi, de 2x mai putin decat la mijlocul lui 2017.

Macro: Economia chineza a crescut mai rapid in trimestrul curent, spune premierul Li Qiang. Cresterea din primul trimestru a fost 4.5% (vs aceeasi perioada din 2022), peste asteptari... insa datele economice aferente lunii trecute au deceptionat puternic. Pentru intregul an, autoritatile de la Beijing isi propun un salt economic de aproximativ 5%.

 

STIAI CA?[edit | ]

In primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obtinut un profit net de 1.7 mld. RON... adica aproape jumatate din rezultatul net pe care compania l-a bugetat pentru intregul an.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.