Mondrian alege inima Bucurestiului - Trade Talk 12 ianuarie 2024
Ce-ar (mai) fi fost lantul hotelier Four Seasons fara seria "White Lotus" produsa de HBO? Fara privelistile superbe din Maui si Taormina? Lipsita de intrigile imaginate genial de Mike White? Sau in absenta prestatiei fara cusur a lui Murray Bartlett in rolul lui Armond din prima parte... singurul actor capabil sa creeze o scena perfecta impartind bauturi pe Cantata 147 a lui Bach.
Aflam ca Thailanda va fi locatia celei de-a treia parti. Pacat, am fi preferat Budapesta, exista un Four Seasons impunator chiar langa Dunare. Si mai avem o sugestie, nu tocmai impartiala, ce-i drept: centrul Bucurestiului doar ca nu la Four Seasons.
1. Cine mai cumpara, cine inchiriaza?[edit | ]
Luxul imobiliar s-a vandut surprinzator de bine anul trecut. In America, 33 de tranzactii s-au facut la preturi de peste 50 mil. USD, cu noua mai multe decat in anul pre-pandemic 2019. Cea mai spectaculoasa dintre ele? O proprietate de-aproape 4,000 de metri patrati in Malibu, pentru care Beyonce si Jay-Z au platit 190 mil. USD.
Insa preturile salta enorm pe toate palierele de accesibilitate sau de inaccesibilitate, de fapt. In cele mai scumpe arii metropolitane americane, adica San Francisco si San Jose, cumparatorii trebuie sa castige mai bine de 400,000 USD pe an ca sa-si permita o locuinta. In octombrie, preturile caselor au atins noi maxime record... crescand pentru a noua luna consecutiv. Asta la nivel national, nu-i vreo exceptie consemnata in Hudson Yards. La o cotatie medie de-aproape 392,000 USD, locuintele sunt de 20x mai scumpe decat in 1968. Atat de scumpe incat pana si milionarii sunt fortati sa inchirieze, mai degraba decat sa cumpere. In 2022 erau 4,453 de familii americane cu venituri anuale de peste 1 mil. USD care preferau sa stea cu chirie, de peste 4x mai numeroase decat in urma cu numai cinci ani. Circa 64% din americani detin locuinte, comparativ cu 89% in China, 87% in India si 72% in Brazilia. Tot pentru perspectiva: aici in Romania, suntem proprietari in proportie de 95% (fata de-o medie europeana de 69%), dar ne situam pe penultimul loc in Uniunea Europeana din perspectiva suprafetei medii de care dispunem.
E la fel in Europa. In Porto si Lisabona, chiriile au ajuns sa creasca anual cu 25%. In Amsterdam, cu 18%. In Zurich, cel mai scump oras din lume, rata de neocupare a locuintelor disponibile pentru inchiriere s-a prabusit la un procent uluitor de mic: 0.07%. Bucurestiul, insa, a fost cea mai accesibila capitala europeana in 2023, potrivit unui indice calculat de Deloitte desi e-n topul metropolelor de pe continent din perspectiva produsului intern brut generat pe locuitor.
2. Mondrian in Bucuresti[edit | ]
Cel mai activ dezvoltator premium, One United Properties isi va publica rezultatele anuale pe 27 februarie. Compania estimeaza pentru anul abia incheiat vanzari totale de 1.43 mld. RON si un profit net de 530 mil. RON, inclusiv pe seama unui salt al incasarilor rezidentiale in cel de-al patrulea trimestru.
Insa ONE nu-i exclusiv despre cifre sau raportari financiare cu frecventa trimestriala. Brandul continua sa fie slefuit cu fiecare zi care trece.
La mijloc de noiembrie, ONE a semnat o intelegere cu Ennismore, compania de ospitalitate si lifestyle cu cea mai rapida crestere din lume. Scopul? Deschiderea unui hotel sub celebrul brand Mondrian in Bucuresti, in imediata apropiere a Ateneului Roman. Capitala noastra se alatura astfel unei liste scurte de locatii ultra-exclusiviste precum Los Angeles, New York, Londra, Cannes sau Ibiza. Pe strada Georges Clemenceau la numerele 8-10, Mondrian Bucuresti se va aseza in imobilul achizitionat de ONE la final de 2022, proiectul fiind cunoscut pana acum sub denumirea One Plaza Athenee. Fix pe aceeasi strada care poarta numele fostului premier francez, ONE restaureaza cladirea istorica Braikoff House. Va fi un pas semnificativ in redefinirea luxului si a peisajului hotelier din Bucuresti, marcand debutul companiei noastre pe piata ospitalitatii, a transmis Victor Capitanu, co-fondator ONE, despre acordul incheiat cu Ennismore. Vom oferi mai mult decat o simpla optiune de cazare la 5 stele... vrem sa fie o experienta veritabila in centrul Bucurestiului, cu elemente specifice romanesti, a adaugat Andrei Diaconescu, co-fondator ONE, intr-un interviu TV inaintea sarbatorilor. Omul sfinteste locul... si cu-atat mai mult un hotel exclusivist. Avand peste 20 de experienta la varful ierarhiei unor facilitati hoteliere unice din Orientul Mijlociu si Asia, Riad Abi Haidar se alatura ONE incepand chiar de luna viitoare.
Si cum tot vorbim despre lifestyle: in noiembrie, ONE a demarat un parteneriat cu Armani/Casa pentru crearea unui concept unic de design interior in cadrul One Lake Club, dezvoltare situata pe malul Lacului Tei. Apropo de One Lake Club, proiectul va avea 7 turnuri cu 723 de apartamente, 10 spatii comerciale si 853 de locuri de parcare, beneficiind de o suprafata construibila bruta estimata la peste 122,000 de metri patrati.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Dobanzi: Banca Nationala a Romaniei a mentinut azi rata dobanzii de politica monetara la 7%, pentru a 8-a sedinta consecutiva. Institutia anticipeaza ca inflatia va creste acum in ianuarie, pentru ca ulterior sa-si reia tendinta descendenta. In decembrie, inflatia anuala a coborat usor, la 6.6%, dupa 6.7% in noiembrie si 8.1% in octombrie.
Performanta: TeraPlast, producator de materiale de constructii listat de peste 15 ani la BVB, a saltat ieri cu aproximativ 7%... pe un rulaj de peste 3 mil. RON, adica 10% din toata lichiditatea piatei reglementate. In schimb, actiunile sunt mai jos cu peste 5% in ultimele 12 luni, desi indicele de referinta BET, in care-i inclusa TeraPlast, a saltat cu-aproape 28%. Ieri, coalitia de guvernare a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede finantarea suplimentara cu 3 mld. RON a proiectelor aflate in derulare prin Programul National de Dezvoltare Locala, initiativa care vizeaza inclusiv acoperirea costurilor majorarii preturilor materialelor de constructie. Despre TeraPlast am scris pe larg in TradeTalk pe la-nceput de decembrie.
Industrie: ROCA Industry, primul holding industrial listat pe bursa noastra, a aprobat emisiunea a peste 14 milioane de actiuni noi in cadrul unui plasament privat, a carui valoare totala depaseste 140 mil. RON, in contextul celei de-a doua etape a majorarii de capital. Plasamentul se va derula intre 16 si 30 ianuarie, cu posibilitatea inchiderii anticipate. Totodata, ROCA Industry se pregateste pentru transferul actiunilor pe piata reglementata a BVB.
Solar: Simtel Team, lider in constructia si mentenanta centralelor fotovoltaice, intra pe piata de furnizare a energiei electrice odata cu obtinerea licentei ANRE de catre GES Furnizare SRL, in care compania e actionar majoritar. Cu un avans de peste 80% anul trecut, Simtel Team are cea mai mare pondere in structura indicelui de referinta al pietei AeRO, BETAeRO (aproximativ 11%).
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Crypto: Primele ETF-uri listate ieri pe bursa americana, cu expunere pe spot Bitcoin, au inregistrat un rulaj cumulat de 4.6 mld. USD... din care peste 1 mld. USD au fost generati de iShares Bitcoin Trust, creat de BlackRock, cel mai mare administrator de investitii din lume. Cathie Wood (ARK Invest) crede ca Bitcoin ar putea atinge 1,500,000 USD pana-n 2030, de 33x mai scump decat in dupa-amiaza asta. Accesibil exclusiv clientilor profesionali, iShares Bitcoin Trust poate fi tranzactionat prin TradeVille.
Wall Street: Microsoft a devenit ieri, pentru un minut sau doua, cea mai valoroasa companie americana, surclasand (din nou) Apple. Fix azi, insa in 1906, indicele DJIA a inchis in premiera deasupra pragului de 100 de puncte... aseara, ultima cotatie inregistrata a fost 37,711 de puncte. Luni, bursa americana va fi inchisa cu ocazia Martin Luther King Jr. Day.
Auto: Tesla taie din nou preturile in China (pentru ambele bestseller-uri, Model 3 si Model Y). In paralel, compania sisteaza productia la fabrica de langa Berlin pentru doua saptamani, citand ca motiv principal absenta componentelor.
Aviatie: Boeing a reusit sa livreze 528 de aeronave in 2023, respectandu-si previziunile si inregistrand cu 70% mai multe comenzi nete fata de anul precedent. Totusi, Airbus a ramas producatorul #1 la nivel mondial pentru al 5-lea an consecutiv... cu (aparent) 735 de avioane livrate.
Cafea: Starbucks vrea sa aiba de peste 2x mai multe locatii in India pana in 2028, adica 1,000 la numar. In ultimii 11 ani, India a devenit una dintre cele mai bune piete pentru noi, transmite CEO-ul Laxman Narasimhan. In China, compania are deja 6,500 de cafenele si vrea sa ajunga la 9,000 pana-n 2025.
Japonia: Indicele principal al bursei locale, Nikkei 225, a trecut de 35,000 de puncte... prima oara dupa februarie 1990. Avansul din aceasta saptamana a fost de-aproape 7%, cel mai spectaculos din martie 2022 incoace.
Inflatie: Preturile de consum din SUA au crescut in decembrie cu 3.4% (vs aceeasi perioada din 2022), peste asteptari. Chiar si fara energie si alimente, rata anuala a inflatiei a accelerat la 3.9%, depasind din nou previziunile. Primul anunt de politica monetara al Fed-ului din 2024 soseste pe 31 ianuarie.
Petrol: Productia din SUA va atinge noi maxime record in 2024 si 2025, depasind in ambele cazuri 13 milioane de barili zilnic... asta-i cea recenta previziune facuta de Energy Information Administration (EIA). Ca perspectiva, nivelul productiei din 2008 se situa la minimul precedentilor 62 de ani, iar exporturile lipseau cu desavarsire. Cotatiile Brent si WTI sar azi cu peste 3%, dupa ce SUA si Regatul Unit au initiat atacuri aeriene impotriva rebelilor Houthi din Yemen.
STIAI CA?[edit | ]
Primul hotel Mondrian a fost deschis in 1985, la Los Angeles. In 2008, aici a filmat Britney Spears documentarul "Britney: For the Record".