Noul IRCC - 01 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Banca Nationala a Romaniei a anuntat noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care va intra in vigoare saptamana viitoare. IRCC de 5.86% este cu 0.04% sub cel din ultimul trimestru. Aceasta scadere va influenta ratele lunare ale celor cu credite in moneda nationala cu aproximativ 4-5 RON, in functie de sold, iar din toamna, ratele ar putea creste din nou, cu un IRCC posibil peste 6%. (Sursa: Economica)

Proiectii CFA[edit | ]

Mai mult de jumatate dintre analistii Asociatiei CFA Romania anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni, pana la nivelul de 5.45%. In ceea ce priveste cursul de schimb valutar EUR/RON, 88% din participanti prognozeaza o depreciere a monedei nationale. Pentru urmatoarele 12 luni, se asteapta depasirea pragului de 5 RON pentru un EUR, pana la valoarea de 5.0605 RON. (Sursa: Economica.net)

Inflatia scade inainte de Olimpiada[edit | ]

Inflatia din Franta a incetinit, consolidand decizia Bancii Centrale Europene de a incepe reducerea ratelor record ale dobanzii si oferind un avantaj pentru Presedintele Emanuel Macron in vederea alegerilor din weekend. Preturile de consum in a doua cea mai mare economie din zona euro au crescut cu 2.5% fata de anul trecut, in scadere de la 2.6% luna precedenta. Aceste cifre au fost in line cu prognozele oferite de economisti intr-un sondaj Bloomberg. (Sursa: Bloomberg)

Tot mai aproape de tinta FED[edit | ]

Indicele preturilor cheltuielilor de consum personal a cresut cu doar 0.1% in luna mai in SUA, si cu 2.6% fata de anul trecut. Aceasta valoare este in scadere cu 0.2% fata de luna precedenta. Ambele cifre au fost in conformitate cu estimarile analistilor de la Dow Jones. Luna mai a marcat cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din martie 2021, luna in care s-a marcat prima depasire a pragului de 2%, atent urmarit de catre Rezerva Federala. (Sursa: CNBC)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Actionarii Hidroelectrica au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs. Acesta a fost rectificat ca urmare a unor modificari legislative si factori externi care afecteaza situatia financiara a societatii. Astfel, Hidroelectrica estimeaza un profit net de 4.15 mld. RON, in scadere cu 14.2% fata de BVC-ul anterior si cu 34.4% mai mic comparativ cu rezultatul din 2023. (Sursa: ZF)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, a anuntat la BVB ca participatiile fondurilor de pensii NN, cel mai mare investitor de pe bursa, au scazut sub 10%, ajungand la 9.82% din FP, echivalentul a 346 mil. de drepturi de vot. Actiunile FP au inregistrat o scadere de 24.5% in acest an si de 79.5% in ultimele 12 luni, avand o capitalizare bursiera de 2.2 mld. RON. (Sursa: https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/nn-pensii-cel-mai-mare-investitor-de-la-bursa-vinde-din-actiunile-22418798)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Datele de la Academia Chineza de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (CAICT) au aratat ca livrarile de telefoane straine in China au crescut cu aproape 40% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Desi Apple nu este mentionata explicit, compania este principalul producator de telefoane straine in China, sugerand ca aceasta crestere se datoreaza performantei din acest an a companiei cu sediul in Cupertino. (Sursa: Reuters)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota planifica sa lanseze in China anul viitor primul sau model de masina electrica dotat cu un sistem avansat de conducere autonoma similar cu Tesla Full Self-Driving. Bozhi 3X, primul vehicul echipat cu acest sistem va consolida pozitia de lider in tehnologia de conducere autonoma printre toate marcile straine din China. (Sursa: Yahoo Finance)

Nokia Corporation (US.NOK)[edit | ]

Nokia a anuntat achizitia producatorului american de echipamente de retea optica Infinera intr-o tranzactie de 2.3 mld. USD. Aceasta tranzactie ii va permite Nokia sa devina al doilea cel mai mare furnizor pe piata de retele optice, cu o cota de piata de 20%, urmand Huawei. Achizitia este vazuta ca o oportunitate strategica optima in contextul investitiilor semnificative in centre de date pentru a sustine cresterea inteligentei artificiale. (Sursa: [https://finance.yahoo.com/news/nokia-taps-ai-boom-2-094409119.html

Yahoo Finance])

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom a semnat un contract cu Expur S.A. pentru furnizarea de ulei vegetal pretratat, care va fi folosit ca materie prima in productia de combustibili sustenabili pentru aviatie si motorina din surse regenerabile la rafinaria Petrobrazi. Contractul este valabil timp de sase ani, cu optiunea de extindere pentru inca doi ani, prevede livrari incepand din 2028, totalizand peste 0.7 mil. de tone, si are o valoare estimata de peste 750 mil. EUR. (Sursa: Reuters)