ONE la (inca un) final de an - Trade Talk 20 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

One for the money, two for the show... se dezlantuie Lana Del Rey in refrenul melodiei "Million Dollar Man". Apropo, versiunea interpretata la iTunes Festival cu mai bine de-un deceniu in urma va dainui sigur si dincolo de sfarsitul lumii.

La One Tower, aici in Bucuresti, titlul alternativ ar putea fi "Billion Dollar Men". Veniturile totale ale One United Properties, cel mai activ dezvoltator imobiliar premium din Romania co-fondat de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu, au batut miliardul (de lei, deocamdata) in primele noua luni din acest an. 

1. Criza, ce criza?[edit | ]

Inflatia plonjeaza acum de ambele parti ale Atlanticului, la fel costul banilor. In America, dobanzile creditelor ipotecare scad in cel mai pronuntat ritm din ultimii 15 ani... insa chiar si-atunci cand saltau abrupt ceva mai devreme in 2023, preturile caselor continuau sa creasca. Oferta de locuinte e restransa (mai ales in locatii exceptional de bune), cei care le detin nu-s dispusi sa vanda... iar pentru a debloca temporar tranzactiile, cumparatorii sunt obligati sa plateasca tot mai mult.

DR Horton, #1 pe piata imobiliara din SUA, e plus 68% in acest an... si cotata la noi maxime record zilele astea. Lennar si NVR, ceilalti doi dezvoltatori preferati de Warren Buffett, au castigat 64%, respectiv 50%. Ca perspectiva: indicele S&P 500 e mai sus cu numai 27% fata de inceputul anului. Sectorul imobiliar a condus aprecierile bursei americane in noiembrie, segmentul comercial inregistrand cel mai spectaculos salt din ultimii trei ani chiar daca rata de neocupare a spatiilor de birouri ramane la un maxim istoric (13.6%, comparativ cu 9.4% la final de 2019).

Vibe-ul e similar in Europa. Vonovia, cel mai important dezvoltator din Germania, a saltat cu 54% in ultimele sase luni... e fix compania izgonita in septembrie din EURO STOXX 50, lasand indicele pan-european cu zero expunere pe sectorul imobiliar de pe continent. Mai e mult de recuperat, totusi, actiunile fiind mai jos cu 32% fata de-acum cinci ani pe vremea asta (si cu peste 50% mai jos comparativ cu toamna lui 2021).

2. Despre viitor[edit | ]

Simt ca suntem inca la inceput cu ONE... mai avem multe de spus in sectorul imobiliar, iar potentialul in urmatorii 10 ani e exceptional, a fost citat Victor Capitanu, co-fondatorul companiei, intr-un material realizat de ZF la mijlocul lunii trecute. Articolul intentiona sa fie o retrospectiva a ultimilor 25 de ani, insa Victor a vorbit mai degraba despre viitor.

Imi imaginez o Romanie ca un pol de stabilitate, o comunitate dinamica de antreprenori, cu o Capitala a dezvoltarii si inovatiei tehnologice, cu un produs intern brut cu 50% mai mare... una dintre cele mai puternice economii din Europa Centrala si de Est, in care dezvoltarea se produce accelerat, iar scaderea diferentelor intre Capitala si provincie se estompeaza, a mai declarat Victor cu aceeasi ocazie. Ei bine, potrivit unei estimari aparute luni, economia noastra ar putea depasi anul viitor echivalentul a 350 mld. EUR... suntem deja #2 in Balcani si in regiune, dupa Polonia, insa in fata Greciei si chiar a Cehiei.

Bucurestiul beneficiaza tot mai mult. Capitala noastra e-n topul regiunilor europene, din perspectiva produsului intern brut generat pe locuitor... insa Victor are dreptate, discrepante mari inca exista fata de (multe) alte zone ale Romaniei. Apropo, Bucurestiul e si cea mai accesibila capitala din Uniunea Europeana. 

3. ONE la Quarterly Report[edit | ]

One Tower a fost locatia primei editii a evenimentului trimestrial de networking Quarterly Report din 4 octombrie. 90% din banii mei sunt in actiuni ONE si 10% in proprietati, ne-a spus cu acel prilej Victor Capitanu.

La intrebarea noastra despre o posibila subevaluare a actiunilor ONE, Victor a raspuns ca cel mai bine e sa cumperi cand despre imobiliare se vorbeste de rau. In 2023 au vorbit de foarte rau sectorul pana si cele mai importante doua banci centrale din lume adica Fed-ul si Banca Centrala Europeana. La a doua editie Quarterly Report, pe 11 decembrie, i-am avut ca invitati din partea ONE pe doi super-profesionisti in aria comunicarii si a cifrelor tot mai mari... anume, Zuzanna Kurek (Investor Relations & Sustainability Manager) si Cosmin Samoila (CFO). E dificil de spus care dintre proiectele ONE va defini anul 2024, intrucat fiecare dezvoltare e unica pentru noi, ne-a dezvaluit Zuzanna Kurek.

In aceasta dupa-amiaza, capitalizarea ONE era de-aproape 760 mil. RON, actiunile urcand cu 15% in acest an. Data publicarii rezultatelor financiare anuale preliminare n-a fost stabilita inca, dar abia asteptam momentul (si, la fel de mult, conferinta online care urmeaza traditional aparitiei cifrelor). Despre toate acestea vom discuta (si) la Quarterly Report #3, pentru care-am inceput deja pregatirile... si care speram sa aiba loc in prima noastra casa, la One Tower. 

TOP TRENDING[edit | ]

Achizitie: TeraPlast a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Palplast din Calarasi, Republica Moldova, companie care detine doua linii de productie pentru tevi din polietilena de inalta densitate utilizate in retelele de alimentare cu apa si gaz. Valoarea tranzactiei se ridica la 1.8 mil. EUR, aproape cat cifra de afaceri a Palplast in 2022. Rampa spre Ucraina, titreaza una dintre publicatiile noastre. Extinderea geografica si cresterea prin fuziuni si achizitii sunt obiective strategice ale TeraPlast, a indicat Dorel Goia, presedintele Consiiliului de Administratie. Despre grupul care a strans in iulie 15 ani de prezenta la bursa noastra am scris pe larg chiar zilele trecute.

Zootehnie: DN Agrar si-a crescut cu aproape 4% cantitatea de lapte livrata in noiembrie (vs aceeasi perioada din 2022)... avansul depasind 14% in primele 11 luni ale acestui an. Practic, compania a inregistrat livrari tot mai ridicate in fiecare luna din 2023, apropiindu-se in mai de pragul de 5 milioane de litri. Cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania a participat pe 11 decembrie la Quarterly Report #2.

Wall Street: Indicele DJIA a castigat ieri 251 de puncte, reusind sa se aprecieze pentru a 9-a zi consecutiv (si punctand al 5-lea record istoric la rand). Indicele Nasdaq Composite a inchis la peste 15,000 de puncte, prima oara dupa ianuarie anul trecut. Cotat la 4,768 de puncte la final de zi, indicele S&P 500 mai are sub un procent pana la atingerea unui nou top istoric. Caterpillar s-a tranzactionat la cotatii mai ridicate ca oricand in istoria gigantului. Meta Platforms valoreaza din nou peste 900 mld. USD insa i-a fost chiar mai bine in trecut, capitalizarea depasind 1 tln. USD in septembrie 2021.

Fotovoltaic: Enphase Energy, lider in aria microinvertoarelor solare, va concedia aproximativ 10% din numarul total al angajatilor, ca parte a unui program de restructurare. Listate pe Nasdaq, actiunile au sarit ieri cu peste 9% (#1 in topul aprecierilor indicelui S&P 500)... chiar si-asa, compania a pierdut aproape 1/2 din capitalizare in acest an. SolarEdge Technologies si First Solar, alte doua nume importante ale sectorului, au urcat ieri cu peste 9%, respectiv 4%.

Bonduri: Dobanda titlurilor de stat germane cu scadenta la 10 ani a coborat azi sub 2%, prima oara din martie incoace. Inflatia anuala din zona euro a scazut in noiembrie la 2.4%, comparativ cu valori de peste 10% in 2022... iar in Germania, asteptarile mediului de afaceri s-au contractat surprinzator luna aceasta. 

STIAI CA?[edit | ]

Romania ocupa penultimul loc in UE in privinta suprafetei medii de locuit... cu 1.1 camere/persoana, sub media europeana de 1.6 camere.