OPEC n-are frica de preturi mici - Trade Talk 24 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

13 state membre, 12 milioane de kilometri patrati, o productie colectiva de petrol estimata la vreo 31 de milioane de barili pe zi si o istorie agitata de mai bine de-o jumatate de secol... acesta e OPEC.

Pentru Arabia Saudita si partenerii sai, nu-i putin lucru cand petrolul se ieftineste cu 12% intr-o singura saptamana. Zilele trecute, WTI s-a tranzactionat la sub 65 USD pe baril prima oara dupa decembrie 2021. Nici macar Goldman Sachs nu mai pariaza pe cotatii formate din trei cifre. Ca sa inchida brusc robinetul, cartelul are nevoie de un vot unanim… doar ca nimeni nu pare sa se fi panicat deocamdata.

1. Nu ne cautati, va cautam noi[edit | ]

OPEC pune picajul recent al cotatiilor petrolului exclusiv pe seama turbulentelor din sectorul bancar. Aparent, nu-i cristalizata nicio frica in privinta cererii, mai ales ca ne apropiem de vara. Interesul pentru transporturi aeriene la mijlocul acestui an e formidabil, zice seful American Airlines. Nici macar nu trebuie sa asteptam vara, am obtinut cele mai mari incasari din istoria companiei in 10 din ultimele 30 de zile, adauga saptamana trecuta CEO-ul Delta Air Lines. Si cum reprezentantii cartelului zboara atat de des…

  • Alt motiv pentru inactiunea OPEC sta in decizia luata deja in octombrie, aceea de a taia cota colectiva de productie cu 2 milioane de barili pe zi. Pentru sauditi, cifra pare suficienta pentru restul acestui an.
  • Teoretic, rusii pompeaza cu 500,000 de barili pe zi mai putin incepand din februarie... si vor continua asa pana la final de iunie. Moscova insista, totusi, ca e o taiere hotarata si implementata unilateral, fiind de acord ca productia cartelului in forma sa largita n-ar trebui ajustata.
  • In ultimul raport lunar, OPEC a revizuit in crestere plusul de cerere estimat sa vina din partea Chinei in 2023. La nivel global, cererea ar trebui sa creasca cu peste 2% fata de anul precedent. Cu alte cuvinte, recesiunea nu-i scenariul de baza.

Pierre Andurand, o legenda a investitiilor pe pietele internationale de energie, ramane chiar mai optimist decat OPEC: scaderea cotatiilor e pur speculativa. Petrolul va ajunge la 140 USD pe baril pana-n decembrie, zice (si acum) Andurand.

Insa pana una-alta, nici America nu se grabeste sa incurajeze cresterea cotatiilor. In patria lui ExxonMobil si Chevron, rezerva strategica de petrol stocheaza acum aproximativ 372 de milioane de barili… asta-i cea mai mica valoare dupa anii '80. In 2022, autoritatile americane au vandut din rezerva o cantitate record de circa 180 de milioane de barili, pentru a suprima pe cat de mult posibil cotatiile in contextul razboiului din Ucraina. La finalul anului trecut, administratia de la Washington si-a propus sa rascumpere o parte din barilii aruncati in piata, daca petrolul ar fi picat spre 70 USD pe baril... criteriul de pret e validat zilele astea, insa achizitiile se lasa asteptate.

2. Dar Big Oil?[edit | ]

In '73-'74, OPEC a tras prima salva importanta contra americanilor... ducand cotatiile de la 3 USD la 12 USD pe baril. Lumea avea sa se schimbe enorm in urmatorii 50 de ani: petrolul costa acum 70 USD pe baril, iar americanii pot sta la povesti cu reprezentantii cartelului... in Houston.

Despre buybacks si dividende in sectorul de energie din SUA am tot scris in ultimul timp. Dar asta nu inseamna ca productia sau proiectele de explorare cu un profil reward/risk incredibil de atractiv s-au oprit complet. De exemplu, e dintr-odata mare forfota in nordul Africii…

  • Halliburton merge in Libia, care detine cele mai mai rezerve de pe continent (si unde sunt deja prezente ConocoPhillips si TotalEnergies).
  • La cateva saptamani dupa ce-a descoperit un zacamant urias de gaz natural in Egipt, Chevron e zilele astea in Algeria.

Dar miza cea mai mare pare sa fie in alta parte… mult mai aproape de texani. De fapt, la numai 3,600 de kilometri in linie dreapta de Houston. Venezuela are de departe cele mai spectaculoase rezerve de petrol din lume, apreciate la circa 304 miliarde de barili. Triplandu-se fata de inceputul deceniului trecut, cifra reprezinta 25% din totalul OPEC (si e de 9x mai mare decat rezervele cunoscute in America lui Joe Biden). In schimb, Venezuela produce sub 1 milion de barili pe zi, de 3x mai putin decat in urma cu zece ani (si de peste 10x mai putin decat Arabia Saudita acum).

  • In toamna, administratia Biden i-a autorizat temporar pe cei de la Chevron sa-si extinda productia si vanzarea petrolului de aici. In schema mare a lucrurilor, nu va fi facuta vreo diferenta miraculoasa instant: repornirea industriei petroliere locale ar putea costa pana la 50 mld. USD, iar Chevron isi poate creste imediat productia cu o cantitate modesta, de pana la 30,000 de barili pe zi.
  • Dar socoteala asta nu descurajeaza complet pe nimeni la varf in energie. ConocoPhillips a abandonat Venezuela in 2007, cand activele i-au fost nationalizate… gigantul american nu vrea sa riste o trauma similara, dar pentru cei 10 mld. USD pe care incearca sa-i recupereze de vreo 15 ani, ar fi dispus sa functioneze ca distribuitor. Si nu-s doar americanii: spaniolii de la Repsol si italienii de la Eni sunt si ei pe fir cu guvernul de la Caracas.

TOP TRENDING[edit | ]

Banci: Pe bursa din Frankfurt, Deutsche Bank a plonjat cu 15% in prima parte a sedintei de tranzactionare de azi… pe seama acelorari turbulente care-au ravasit luna aceasta sectorul bancar din SUA si Europa. In 2022, cea mai mare banca germana a obtinut un profit net de 5.03 mld. EUR, cel mai mare din ultimul deceniu si jumatate (+159% vs anul precedent).

Alte banci: Potrivit Reuters, Banca Centrala Europeana preseaza Raiffeisen Bank International (RBI) sa renunte la operatiunile pe care inca le are in Rusia. Luna trecuta, in aceeasi chestiune, RBI fusese luata la intrebari de autoritatilor americane. In 2022, RBI a obtinut din Rusia mai mult de jumatate din profitul net total al grupului, procentul fiind mai mare decat cel inregistrat anul precedent.

Aerian: Japan Airlines (JAL) a confirmat ieri ca va cumpara 21 de aeronave 737 MAX, valoarea totala a achizitiei fiind estimata la cel putin 2.5 mld. USD (la preturile de lista). Este prima comanda pe care compania aeriana #1 in Japonia o face pentru acest tip de avioane produse de Boeing. JAL a discutat si cu Airbus, pentru avioane din familia A320neo... dar a ales sa semneze contractul cu producatorul american.

Auto: Potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, 34% din americani ar opta pentru un model electric la urmatoarea lor achizitie. In SUA, dominat inca de Tesla, segmentul auto electric a reprezentat anul trecut circa 6% din piata totala, incasarile crescand cu peste 60% (vs anul precedent). Potrivit aceluiasi sondaj, 56% din americani ar dori sa plateasca sub 50,000 USD pentru un autovehicul electric.

Inteligenta Artificiala: ChatGPT e a doua inovatie tehnologica revolutionara pe care o vad in viata mea, scrie Bill Gates pe blogul personal. Saptamana aceasta, Microsoft a integrat DALL-E, o alta creatie OpenAI, in motorul de cautare Bing... iar Alphabet a lansat public Bard, propriul bot hiper-inteligent (apropo, primele review-uri nu-s deloc rele).

STIAI CA?[edit | ]

In acest an, productia de petrol din SUA e estimata sa creasca cu mai putin de 600,000 de barili pe zi, comparativ cu circa 2 milioane de barili pe zi in 2018.