O noua emisiune FIDELIS, saptamana viitoare - 15 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In perioada 18 septembrie – 3 octombrie, Ministerul Finantelor Publice deruleaza o noua runda de finantare prin titluri de stat Fidelis, adresata investitorilor persoane fizice. Astfel, editia a 13-a a titlurilor de stat Fidelis cuprinde cinci transe de subscriere: trei in RON si doua in EUR. Pentru cele in RON, statul ofera urmatoarele dobanzi: 6.25% pe an pentru titlurile cu scadenta in 2024, 7.1% pe an pentru cele scadente in 2026 si 7.25% pe an pentru cele cu scadenta in 2024 adresate donatorilor de sange. Pentru cele in EUR, titlurile scadente in 2028 au o dobanda de 5.3% pe an, iar pentru cele scadente in 2024, dobanda este de 3.9% pe an. Veniturile din dobanzi aferente acestor titluri sunt neimpozabile. (Surse: mfinante.gov.ro;ZF)

Cifra de afaceri din industrie, declin in iulie 2023[edit | ]

In luna iulie 2023, cifra de afaceri din industrie, pe piata interna si externa, a scazut, in termeni nominali, cu 3.9% fata de luna precedenta si cu 2.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Principalele industrii, care au contribuit la scaderea anuala, sunt industria extractiva si industria prelucratoare, care au marcat un declin de 12.2%, respectiv de 1.7%. Totodata, pe marile grupe industriale, industria energetica a inregistrat cea mai semnificativa scadere (-42.7% vs iulie 2022), urmata de industria bunurilor industriale (-3.7% vs iulie 2022). (Sursa: INS)

BCE majoreaza dobanda de referinta[edit | ]

Banca Centrala Europeana a decis, in cadrul sedintei de politica monetara din data de 14.09.2023, cresterea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la nivelul de 4.5%. Este a zecea majorare consecutiva a dobanzii de politica monetara, in conditiile in care lupta impotriva inflatiei continua. Unul dintre principalele motive care au contribuit la cresterea dobanzilor il reprezinta revizuirile recente ale proiectiilor macroeconomice pentru Zona Euro, care indica o inflatie de 5.6% in acest an, 3.2% in 2024 si 2.1% in anul 2025. Conform evaluarilor, Consiliul Guvernatorilor considera ca ratele dobanzilor cheie au atins un nivel suficient de mare pentru a fi mentinute pe termen lung, contribuind astfel la revenirea inflatiei spre tinta stabilita de 2%. (Sursa: CNBC)

Indicele preturilor productiei industriale se majoreaza[edit | ]

Indicele preturilor de productie in SUA a crescut in luna august cu 0.7% fata de luna precedenta si cu 1.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste estimarea Dow Jones, care indica o crestere de 0.4%. Cu toate acestea, excluzand elementele volatile, precum alimentele si energia, PPI a crescut cu 0.2%, in linie cu estimarile. Ca si in cazul IPC, presiunea asupra indicelui productiei industriale a fost cauzata de saltul pretului la energie, stimulat de cresterea cu 20% a pretului benzinei. (Sursa: CNBC)

ARCTIC STREAM S.A. (AST)[edit | ]

Arctic Stream a realizat un profit net de putin peste 5.8 mil. RON in S1 2023 (+185% vs. S1 2022). Cifra de afaceri semestriala a fost de 62.7 mil. RON (+125% vs. S1 2022). Cresterea semnificativa a veniturilor si a profitabilitatii se datoreaza contractelor semnificative incheiate de companie pe parcursul anului 2022, precum si a celor incheiate la inceputul anului 2023. (Sursa: Raport companie)

2B Intelligent Soft S.A. (BENTO)[edit | ]

2B Intelligent Soft a semnat, ieri, un contract semnificativ in valoare de 4.08 mil. USD. Obiectul acestuia consta in prestarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT. Durata contractului este pana la data de 29 februarie, iar data inceperii sale a fost la 1 iulie 2023. (Sursa: Raport curent)

HOLDINGROCK1 (ROC1)[edit | ]

Actionarul minoritar Mihai Birliba, membru al Consiliului de Administratie al Roca Industry, a vandut 300,000 de actiuni ROC1. In urma acestei tranzactii, detinerile sale in capitalul social al Roca Industry au scazut la 4.04%. (Surse: Raport curent;raportare actionar)

OIL TERMINAL S.A. (OIL)[edit | ]

Oil Terminal, societate detinuta in proportie de 88% de catre Ministerul Energiei, anunta semnarea unui acord de asociere cu Iulius Real Estate, companie de dezvoltare imobiliara, in vederea realizarii unui proiect de regenerare si dezvoltare urbana in Constanta. Investitia se ridica la 815 mil. EUR si vizeaza un teren de 38 de hectare care face parte din activele Oil Terminal. Terenul a gazduit spatii de depozitare a produselor petroliere, dar nu a mai avut activitate in ultimii 10 ani. Proiectul va integra gradini urbane, birouri, zona de shopping si divertisment, facilitati educationale si culturale, dar si o infrastructura integrata pentru sustinerea mobilitatii si conectivitatii. (Surse: BVB;ZF)

Starbucks Corporation (US.SBUX)[edit | ]

Fostul CEO al Starbucks, Howard Schultz, se retrage din Consiliul de Administratie al lantului de cafenele, dupa ce, in martie, demisionase din functia de director general. Compania a precizat ca schimbarea face parte dintr-o tranzitie planificata, desi Schultz, in varsta de 70 de ani, nu a oferit un motiv pentru plecarea sa. Locul sau va fi ocupat de fostul director executiv al Alibaba, Wei Zhang. Experienta lui Zhang in cadrul gigantului chinez de comert electronic ar putea ajuta Starbucks sa-si revigoreze afacerile din China, aceasta fiind a doua piata ca marime pentru companie. (Sursa: CNBC)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple a majorat preturile celor mai recent lansate modele de iPhone pe unele dintre pietele sale cheie, inclusiv China, Japonia si India, chiar daca a mentinut aceleasi preturi in SUA. Aceasta masura vine in contextul in care Apple incearca sa revigoreze cresterea vanzarilor pe fondul unei incetiniri mai ample a pietei de smartphone-uri, vizand utilizatori premium in tari precum India, care a devenit un obiectiv important pentru companie in acest an. China genereaza aproximativ 20% din vanzarile totale ale Apple. (Sursa: CNBC)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

OpenAI, liderul de inteligenta artificiala, sustinut de Microsoft, anunta deschiderea unui birou in Dublin, acesta fiind al treilea birou al companiei. Sediul central se afla in San Francisco. Biroul din Dublin nu va fi sediul european al companiei si nu va avea un director executiv, cel putin deocamdata, vizand, in prima faza, doar un numar mic de angajati. OpenAI este una dintre multele companii de tech americane care au deschis filiale in Dublin. Pe langa accesul la o baza de talente deja familiarizata cu cultura companiilor precum Meta Platforms si Alphabet, Irlanda este un loc potrivit pentru a interactiona cu Europa din punct de vedere regulamentar. ChatGPT de la OpenAI este in prezent a doua aplicatie cu cea mai rapida crestere din istorie, dupa aplicatia Threads a Meta Platforms. (Sursa: Reuters)

Delta Air Lines Inc (US.DAL)[edit | ]

Delta anunta schimbari in programul sau de loialitate, trecand la un model bazat exclusiv pe valoarea cheltuielilor clientilor sai, fie ca este vorba de calatorii cu compania aeriana si partenerii sai, de carduri de credit sau de rezervari de hoteluri, inchirieri auto si pachete de vacanta efectuate prin canalele Delta. Dwight James, Vicepresedinte Senior al Delta pentru angajarea clientilor si loialitate, a declarat ca schimbarile ofera mai multe modalitati clientilor pentru a isi imbunatati statutul in cadrul programului Frequent Flyer. In locul celor trei metrici care contribuie in prezent la progresul unui client catre cele mai inalte niveluri ale statutului Medallion Delta, va exista doar unul, insa calatorii vor avea bariere de cheltuieli mai mari de depasit. Totodata, Delta se alatura altor companii aeriene in reducerea estimarilor de profit din cauza costurilor prea mari. Astfel, compania a prognozat o scadere de 2-3% a veniturilor pentru T3 2023 si un profit net ajustat pe actiune de 6-7 USD. (Surse: WSJ;CNBC)