Obligatiuni de 100 mil. EUR la BVB - 02 decembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Vista Bank (fosta Marfin Bank) se pregateste sa emita obligatiuni de pana la 100 mil. EUR. Banca doreste sa se finanteze in urmatorii 5 ani prin obligatiuni corporative de rang senior, subordonate si convertibile, denominate in EUR, RON sau alte valute, cu o scadenta de maximum 10 ani. Primele doua transe ale programului vor fi de 5, respectiv 30 mil. EUR. Compania ia in vedere listarea obligatiunilor la BVB. (Sursa: ZF)

Autorizatiile de construire continua trendul[edit | ]

In luna octombrie s-au eliberat 3,165 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 9.3% fata de luna precedenta, dar in crestere cu peste 5% fata de anul trecut. De la inceputul anului si pana la finalul lunii octombrie s-au eliberat putin peste 30,000 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 3.5% mai multe fata de anul precedent. (Sursa: INS)

Inflatie sub target[edit | ]

Inflatia din Franta a scazut mai repede decat asteptarile economistilor, ramanand cu mult sub tinta de 2% a Bancii Centrale Europene, sustinand argumentele pentru ca ratele dobanzilor sa fie reduse in continuare. Preturile de consum din a doua cea mai mare economie a zonei euro au crescut cu 1.7% in luna noiembrie fata de anul trecut. Analistii de la Bloomberg anticipasera o crestere de 1.8%. La nivelul zonei euro, inflatia a crescut cu 2.3% in luna noiembrie, in linie cu asteptarile analistilor. (Sursa: Bloomberg)

Recunoscatori pentru calatorii[edit | ]

Peste 13 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din SUA in ultimele cateva zile, conform datelor Administratiei pentru Securitatea Transporturilor. Aceasta cifra este cu aproximativ 5% mai mare decat cea obtinuta cu un an in urma de Thanksgiving. Actiunile companiilor aeriene au avut un an spectaculos pe bursa. United Airlines a inregistrat o crestere de 144% a cotatiei, fiind al 6-lea cel mai bun performer din indicele S&P 500, in timp ce Delta Air Lines a crescut cu 58%. (Sursa: Barron’s)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland a raportat o crestere a veniturilor din vanzari, in primele 9 luni ale anului, cifra de afaceri insumand 264.1 mil RON, mai mare cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul din exploatare a fost de 13.1 mil. RON, mai mare cu 19% comparativ cu 9L 2023, pe fondul unei dinamici de +5% a cheltuielilor operationale. Rezultatul net obtinut de societatea s-a ridicat la un nivel de 5.8 mil. RON (+17% vs 9L 2023). Compania a anuntat si revizuirea in scadere a bugetului pentru anul curent, estimand ca va obtina o cifra de afaceri anuala in 2024 de 325.6 mil. RON (-6% vs BVC initial), in timp ce profitul net a fost revizuit la 9 mil. RON, mai mic cu 27% fata de bugetul initial. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Franklin Templeton – administratorul Fondului Proprietatea din ultimii ani - a anuntat ca nu va depune un mandat pentru administrarea FP. Stirea vine drept o surpriza in piata, intrucat Franklin Templeton administreaza FP din 2010, avand o vechime semnificativa in piata. (Surse: BVB;ZF)

PROSPECTIUNI SA BUCURESTI (PRSN)[edit | ]

Pretul actiunilor Prospectiuni a inregistrat o corectie de peste 20% la deschiderea sedintei de tranzactionare de vineri. Dinamica vine in contextul in care, in primele 9 luni din 2024, compania a raportat o cifra de afaceri de 120.4 mil. RON, in scadere cu 36% fata de perioada similara din 2024, inregistrand o pierdere de 6.5 mil. RON. Scaderea a fost cauzata de activitatea de achizitie date geofizice, care s-a desfasurat la un nivel subdimensionat fata de capacitatea uzuala a companiei. (Sursa: ZF)

GRUP SERBAN HOLDING S.A. (GSH)[edit | ]

Grup Serban a raportat, la finalul saptamanii trecute, venituri pentru primele 9 luni din 2024 in valoare de 439 mil. RON, cu 3% mai mari fata de 2023. Profitul net a avut o dinamica pozitiva (+48.2%) fata de primele noua luni de anul trecut, insumand 18.3 mil. RON. Suprafetele cultivate au crescut cu 17%, in timp ce volumul de cereale comercializate s-a majorat cu 14%. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Analistii de la Swiss Capital estimeaza ca Hidroelectrica va oferi actionarilor un dividend brut de 8.9 RON/actiune in 2025. Valoarea totala a dividendelor achitate va fi de aproximativ 4 mld. RON. Randamentul raportat la pretul din piata al potentialului dividend este de aproximativ 7.4%. Calculele celor de Swiss Capital au in vedere un profit net anual de 4.16 mld. RON, in scadere cu 35% fata de anul precedent. (Sursa: ZF)

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1)[edit | ]

Conducerea ROCA Industry a informat piata cu privire la procedura de splitare a actiunilor care a intampinat intarzieri in ceea ce priveste inregistrarea mentiunilor la Registrul Comertului. Avand in vedere aceasta intarziere, compania estimeaza ca exista un risc real ca operatiunea de splitare a valorii nominale sa nu fie finalizata anterior datei de 3 decembrie. In consecinta, BVB va suspenda de la tranzactionare actiunile ROC1 incepand cu data de 2 decembrie pana la finalizarea demersurilor in acest sens. Compania asigura investitorii ca va depune toate eforturile pentru a solutiona cat mai rapid aceasta problema, si sa se asigure ca asemenea intarzieri datorate factorilor externi nu vor mai aparea in viitor. (Sursa: BVB)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

Enhertu, medicamentul care este de succes in tratarea cancerului produs de AstraZeneca, dezoltat impreuna cu gigantul famaceutic japonez Daiichi Sankyo va fi adaugat pentru rambursare de catre asigurarile medicale de stat din China. Adaugarea acestui medicament la lista nationala de medicamente rambursabile din China intra in vigoare la 1 ianuarie 2025, in ciuda unei anchete in curs de desfasurare cu privire la comportamentul unui director al companiei. (Sursa: Seeking Alpha)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Avand in vedere pericolele pe care social media le reprezinta pentru copii, Australia a adoptat o lege care va interzice accesul copiilor sub 16 ani la platforme precum Facebook, Instagram, Snapchat sau Tik Tok. Legea va responsabiliza platformele care nu iau masuri rezonabile pentru a impiedica copiii sa detina conturi de social media. Orice esec sistematic poate duce la amenzi de pana la 32.5 mil. USD, iar scutirile de la aceasta amenda nu vor fi acordate pentru conturile preeexistente sau cazurile de consimtamant parental. (Sursa: Seeking Alpha)