PIB real a crescut in T1 2023 - 17 mai 2023

PIB real al Romaniei a crescut cu 2.3% (serie bruta), respectiv cu 2.8% (serie ajustata) fata de T1 2022. Comparativ cu T4 2022, PIB a crescut cu 0.1%. Anul trecut, dupa primele trei luni ale anului, PIB crestea cu 4.93% fata de T1 2021. BERD a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si urmatorul. Astfel, in 2023, PIB al Romaniei ar putea creste cu 2.5%, potrivit prognozei, peste estimarea de 1.7%, furnizata in luna februarie. Totodata, pentru anul urmator, se anticipeaza o crestere a PIB cu 3.5% (fata de estimarea anterioara de +3.2%). (Surse: INS;Economica.net)

Creste PIB si in zona euroModificare

Conform datelor Eurostat, zona Euro a inregistrat o crestere economica de 0.1% in T1 2023 in ritm trimestrial, in timp ce gradul de ocupare al fortei de munca a marcat o crestere de 0.6%. De asemenea, balanta comerciala neajustata, in luna martie, a obtinut un excedent de 20 mld. EUR, de la un deficit de 25 mld. EUR in primele trei luni din 2022. Rezultatul comercial pozitiv se datoreaza, in principal, cresterii volumului exporturilor de masini, vehicule si produse chimice, concomitent cu scaderea importurilor de energie, in special din Rusia. (Sursa: Reuters)

Somaj in crestere in UKModificare

Rata somajului in Marea Britanie a crescut, in primele trei luni din 2023, la 3.9%, peste asteptari, atenuand astfel ingrijorarile Bank of England (BoE) cu privire la presiunile inflationiste. Pe de alta parte, cresterea salariului de baza s-a mentinut robusta, la 6.7% in T1 2023, sub estimarile economistilor de la Reuters, care anticipau o majorare de 6.8%. Totodata, lira sterlina a marcat o depreciere in raport cu dolarul american si euro, pe fondul ingrijorarilor din randul investitorilor, care anticipeaza o noua serie de majorari a dobanzii de referinta din partea BoE. (Sursa: Reuters)

Ritmul de redresare economica a Chinei, sub asteptariModificare

Conform datelor economice din China, in luna aprilie 2023, productia industriala a crescut cu 5.6% de la an la an, cu mult sub asteptarile analistilor care estimau o crestere de 10.9%. Economia Chinei isi revine mai lent decat se astepta, dupa eliminare restrictiilor Covid, vanzarile cu amanuntul inregistrand o crestere de 18.4%, sub estimarile analistilor de 21%. Importurile au crescut cu 7.9%, in timp ce exporturile au inregistrat un avans de 8.5%. De asemenea, China a raportat o rata a somajului de 5.2%, in luna aprilie 2023, identica cu cea din luna anterioara.. Un nivel record al somajului, de 20.4%, s-a inregistrat in randul tinerilor (16-24 ani). (Sursa: CNBC)

CARBOCHIM S.A. (CBC)Modificare

Actionarii Carbochim sunt convocati la AGA Ordinara & Extraordinara pentru data de 20/21 iunie 2023. Unul dintre principalele puncte prevede aprobarea repartizarii unui dividend brut per actiune de 22.54 RON din profitul net realizat la 31 martie 2023, care a fost majorat substantial datorita vanzarii unor mijloace fixe. Totodata, din rezerve din reevaluare, se propune repartizarea unui dividend brut de 7.31 RON/actiune. Randamentul cumulat al celor doua dividende brute interimare este de 79.4%, raportat la ultimul pret de inchidere de ieri. Daca dividendele ar fi aprobate, ar fi cele mai mari dividende platite vreodata de catre societate. Data platii este propusa pentru 21 iulie 2023, avand ca data de inregistrare propusa ziua de 7 iulie 2023 (data ex-dividend: 6 iulie 2023). (Sursa: BVB)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)Modificare

Transelectrica convoaca actionariatul la sedinta AGA Ordinara pentru data de 19/20 iunie 2023. Unul dintre punctele principale propune repartizarea unui dividend brut per actiune de 0.71 RON/actiune. Este acelasi cuantum care a fost propus spre repartizare la AGA anuala din data de 27 aprilie 2023. Potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei din cadrul teleconferintei cu analistii si investitori care a avut loc ieri, in aprilie, compania nu a parcurs pasii necesari in vederea obtinerii autorizatiei pentru stabilirea unei rate de alocare de 50% din profitul net repartizabil, astfel ca propunerea de dividend a fost respinsa. Dividendul propus din nou, supus la vot in luna iunie, are un randament de 2.85%, raportat la inchiderea de ieri. Data de inregistrare este propusa pentru 7 iulie 2023 (data ex-dividend: 6 iulie 2023), iar plata dividendului este propusa pentru ziua de 27 iulie 2023. Ultimul dividend a fost platit de Transelectrica in anul 2021 si a fost de 0.87 RON/actiune. (Surse: BVB (1);BVB (2))

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK)Modificare

Transilvania Broker de Asigurare a anuntat intrarea in actionariatul sau a ATM Ventures, divizia de investitii a grupului Autonom, cu o detinere de 5.5% din capitalul social al companiei. Din perspectiva Transilvania Broker, evenimentul marcheaza inceputul unui parteneriat strategic care va deschide noi oportunitati si beneficii de dezvoltare. Grupul Autonom este controlat de oamenii de afaceri Marius si Dan Stefan, fiind lider de piata in segmentul inchirierilor de masini si al leasingului operational auto. Acest grup este actionar, din 2019, si la un alt broker de asigurare listat la BVB, Millenium Insurance Broker. (Surse: BVB (1);Ziarul Financiar;BVB (2))

PROMATERIS S.A. (PPL)Modificare

Producatorul de ambalaje biodegradabile, Promateris, a raportat vanzari in scadere cu 15% in T1 2023 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce indicatorul EBITDA a marcat o scadere mai accentuata (-33% vs T1 2022). Printre principalii factori care au contribuit la scaderea profitabilitatii se numara cresterea cheltuielilor cu personalul, (+11% vs T1 2022), datorata ajustarilor salariale dar si a majorarii numarului de angajati, cat si cresterea cheltuielilor cu utilitatile, care au avansat cu 20% in T1 2023 pe fondul inflatiei. Compania a incheiat primul trimestru cu o pierdere neta de 922,000 RON fata de un profit net de 1.2 mil. RON inregistrat la T1 2022. (Surse: raport companie;ZF)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)Modificare

Potrivit raportului trimestrial, dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor a inregistrat o pierdere neta de 8.1 mil. RON, in primul trimestru din 2023, fata de un profit de 6 mil. RON in aceeasi perioada a anului 2022. Veniturile au scazut cu -42%, ajungand la aproximativ 22 mil. RON in comparatie cu anul precedent. EBITDA a inregistrat o valoare negativa de -2.8 mil. RON in perioada ianuarie-martie 2023, in contrast cu +8.4 mil. RON in aceeasi perioada a anului anterior. (Sursa: BVB)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)Modificare

Mercedes-Benz a declarat ca planuieste o platforma noua pentru furgonetele sale electrice, care va reduce costurile fixe cu 20%. Totodata, furgonetele electrice ar trebui sa reprezinte 20% din vanzarile grupului Mercedes Benz pana in 2026, si este de asteptat sa inregistreze marje de doua cifre pentru aceste modele cu emisii zero. Linia de business Mercedes Benz Vans si-a luat angajamentul ca, pana in 2030, 50% din vanzarile sale sa fie reprezentate de furgonete electrice. (Surse: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)Modificare

Tesla a inaintat o cerere oficiala, catre autoritatile chineze, pentru extinderea fabricii sale din Shanghai unde va produce, in premiera, anumite tipuri de celule pentru baterii. Totusi, din notificarea publicata pe site-ul unei autoritati publice din China, ramane neclar daca Tesla va demara, imediat dupa obtinerea aprobarii, extinderea unitatii de productie din Shanghai sau doar vrea sa obtina autorizatie pentru o extindere potentiala, in viitor.

(Sursa: Reuters)

SAP SE (SAP)Modificare

SAP a majorat tinta de venit pentru anul 2025 la 37.5 mld. EUR, cu 4 mld. EUR mai mult decat previziona anterior. Majoritatea veniturilor, in suma de 21.5 mld. EUR, ar urma sa provina din divizia de cloud a companiei germane de tehnologie. Profitul operational (non-IFRS) este previzionat, in prezent, la 11.5 mld. EUR. Compania a mai anuntat ca va initia un program de rascumparare a propriilor actiuni, in valoare totala de 5 mld. EUR, incepand cu a doua jumatate a anului curent. In aceeasi perioada, SAP anticipeaza dezinvestirea din Qualtrics, o companie americana care ofera software de management. (Sursa: Reuters)