Paris Air(bus) $how - Trade Talk 21 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Se intampla rar sa scriem despre acelasi subiect pentru doua zile la rand. In 2023, exceptiile pot fi AI si transporturile aeriene. In AI, lista celor care vor sa uzurpe Nvidia e lunga dar in fabricarea avioanelor, sunt si-acum numai doi producatori seriosi in lumea larga: Airbus si Boeing.

Sa nu uitam: si Jay Powell vorbeste pentru doua zile la rand azi si maine, in Congresul american, cu ocazia prezentarii raportului semestrial de politica monetara (de la 17:00 ora Romaniei, in ambele zile). Pe langa citit de pe prompter, e asteptata si o sesiune Q&A. 

1. Air(bus)[edit | ]

Producatorul european a dat lovitura chiar din prima zi la Paris Air Show, cu o comanda record de 500 de avioane. Clienti sunt indienii de la IndiGo, asta dupa ce rivala Air India a solicitat in februarie 470 de avioane produse de Airbus si Boeing.

E vorba de aeronave de talie mica, din familia A320neo. Livrarile vor fi facute intre 2030 si 2035... caci pana atunci, inventarul celor de la Airbus e deja pre-contractat. De fapt, atat de mare e cererea pentru acest tip de avioane, incat Rolls-Royce vrea sa se (re)specializeze in partea de fabricare a motoarelor. Airbus se gandeste la un succesor pentru A320neo, care-ar putea fi asamblat in a doua jumatate a deceniului urmator... asa ca-i posibil ca IndiGo sa fi negociat optiunea de a astepta noul model. In paralel, Airbus a confirmat luni ca sauditii de la flynas vor si ei 30 de avioane A320neo. Se mai vorbeste despre o comanda aditionala de circa 60 de avioane din partea mexicanilor de la Viva Aerobus. Apropo, cu putine exceptii, cele mai spectaculoase comenzi au venit anul acesta de pe pietele emergente.

Controland aproape 60% din piata locala, IndiGo discuta si cu Airbus, si cu Boeing pentru 25 de avioane de talie mare (A330neo sau 787 Dreamliner).

Boeing are o prezenta destul de stearsa la Paris Air Show... dar asta dupa ce, luna trecuta, americanii au primit de la Ryanair o comanda pentru 300 de avioane 737 MAX 10, estimata la peste 40 mld. USD. S-a adaugat celor (cel putin) 150 de avioane din aceeasi familie de care-s interesati sauditii de la Riyadh Air... plus 170 de avioane 787 Dreamliner solicitate in primavara din acelasi colt al lumii (Riyadh Air + Saudia).

Paris Air Show e la editia cu numarul 54 si vine dupa patru ani de pauza. Cu precedenta ocazie din 2019, companiile aeriene au cerut 866 de avioane... saptamana aceasta, sunt asteptate peste 2,100 de comenzi.

Companiile de aparare au o prezenta importanta in acest an... mai ales francezii de la Dassault Aviation si Thales (cea din urma primind cu ocazia asta o comanda pentru 13 sisteme radar cu raza lunga din partea Indoneziei). Prezent a fost si presedintele Emmanuel Macron, care-a tinut sa deschida cel mai mare targ aviatic al momentului la doar cateva zile dupa ce s-a angajat sa faca din Franta un lider in AI. 

2. China altor vremuri trasa la IndiGo[edit | ]

Premierul Indiei, Narendra Modi, a ajuns in America... chiar daca IndiGo cumpara de la Airbus. In noile circumstante geopolitice, totusi, se poate trece mai usor peste asta.

Pentru Joe Biden, India e cel mai important partener al Americii. Increderea reciproca n-a fost nicicand mai mare, le-a zis Modi ziaristilor de la WSJ cu cateva zile inaintea vizitei.

Narendra Modi se va adresa maine Congresului american, pentru a doua oara de la victoria rasunatoare in alegerile din 2014... ceva remarcabil pentru un lider a carui viza de intrare in SUA a fost candva refuzata. Primele mize strategice ale vizitei: fabricarea la nivel local de catre GE a motoarelor pentru avioane militare indiene (in colaborare cu Hindustan Aeronautics), dronele de peste 3 mld. USD pe care guvernul de la New Delhi le vrea de la General Atomics si facilitarea comertului dintre cele doua tari in aparare si tehnologii de ultima ora. Inainte de a-l vedea pe Biden, Modi l-a preferat pe Elon Musk. Sunt fan Modi, iar Tesla e pregatita pentru o investitie semnificativa in India, a declarat Musk dupa intalnire. Vizata nu-i doar productia autovehiculelor electrice, ci si o prezenta locala mai activa pentru SpaceX.

La dineul de stat programat maine, prima onoare de acest rang de care beneficiaza un premier indian din 2009 incoace, vor fi prezenti si Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Alphabet), Satya Nadella (Microsoft), Raj Subramaniam (FedEx) si Tony Capuano (Marriott International). O noua intalnire cu sefi executivi americani va avea loc vineri... discutiile urmand sa fie axate pe tehnologie si potentialul Indiei ca hub major (si alternativ) de productie in Asia de Sud-Est. 

TOP TRENDING[edit | ]

Energie: OMV Petrom si Romgaz au anuntat azi decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre. Neptun Deep va furniza un volum total de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze. Se estimeaza ca productia va incepe in 2027, pe seama unor investitii planificate de pana la 4 mld. EUR, Romania urmand sa devina cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana.

Zootehnie: Desfasurata pe 12 iunie, prima editie a Zilei Investitorului la DN Agrar a atras aproape 60 de participanti... toate materialele evenimentului, inclusiv inregistrarile video, putand fi accesate la aceasta pagina. Cel mai mare producator de lapte de vaca din Romania despre care-am scris si noi recent, DN Agrar si-a triplat cifra de afaceri in 2022. Compania e listata pe piata AeRO din februarie anul trecut, transferul pe piata principala fiind urmarit pana la finalul anului viitor.

Semiconductoare: Intel va investi peste 30 mld. EUR pentru a construi doua fabrici in Germania, la Magdeburg, ca parte a unui plan de expansiune accelerata in Europa. Cifra e de aproape 2x mai mare decat cea propusa initial... anuntul celei mai spectaculoase investitii straine facute vreodata in Germania fiind salutat luni de premierul Olaf Scholz. E a treia investitie majora dezvaluita de Intel in doar patru zile... vineri, compania americana anuntase ca va cheltui 4.6 mld. USD in Polonia, iar duminica, guvernul israelian a indicat ca Intel vrea sa investeasca aici 25 mld. USD.

Masini electrice: Si Rivian Automotive va folosi reteaua incarcatoarelor rapide Superchargers a rivalei Tesla... doar in America de Nord deocamdata, din primavara anului viitor. Ampere, divizia de autovehicule electrice a Renault, ar putea deveni profitabila chiar din 2025... dar urmareste listarea la bursa mult mai rapid, pana la finalul acestui an. Stellantis va colabora cu Foxconn, cel mai mare producator global de electronice si contractor principal pentru Apple... aranjamentul priveste proiectarea si vanzarea de semiconductoare destinate special sectorului auto incepand din 2026. Hyundai Motor va investi peste 85 mld. USD in urmatorul deceniu pentru accelerarea tranzitiei spre propulsie electrica... producatorul sud-coreean isi propune sa vanda anual 2 milioane de EVs pana in 2030 (vs un total de aproape 4 milioane de masini anul trecut).

Aparare: Guvernul de la Berlin vrea sa lanseze o comanda substantiala pentru aproximativ 29,000 de obuziere autopropulsate PzH 2000 produse de Rheinmetall... nota de plata putand depasi 118 mil. EUR. Potrivit unor surse Bloomberg, achizitia ar putea primi OK chiar luna aceasta din partea camerei inferioare a parlamentului german.

 

STIAI CA?[edit | ]

In 2023, profiturile cumulate ale companiilor aeriene din toata lumea ar putea atinge 9.8 mld. USD, de peste 2x mai mari fata de anul trecut. Veniturile totale sunt asteptate sa creasca la 803 mld. USD, cu aproape 10% mai mari fata de anul precedent si apropiindu-se de nivelul pre-pandemic de 838 mld. USD atins in 2019.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.