Pe cine intimideaza piata titlurilor de stat? - Trade Talk 16 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In urmatoarea viata, as vrea sa ma reincarnez drept piata titlurilor de stat... pentru ca abia atunci pot intimida pe oricine.

Cuvintele ii apartin lui James Carville, unul dintre consilierii politici ai lui Bill Clinton. Rostite in urma cu fix trei decenii, au reflectat o prea scurta perioada de timp in care preocuparea in privinta deficitelor devenise cat se poate de reala la Washington. Ironic, dezechilibrele bugetare acumulate la inceputul anilor 90 erau o fractie comparativ cu cele de-acum. 

1. America[edit | ]

In 2023, pe taramul tuturor posibilitatilor, piata titlurilor de stat nu pare sa traga de maneca pe nimeni. Daca nu urla despre deficite, atunci poate sopteste apropierea recesiunii? La aproape toate scadentele, dobanzile sunt mai mici decat referinta Fed-ului.

Nu doar mai mici... semnificativ mai mici. De exemplu, 4% la 2 ani acum in piata si 3.5% la 10 ani (vs 5.25% dobanda cheie). Stanley Druckenmiller a zis-o bine saptamana trecuta la Sohn Investment Conference: oricine pariaza pe-o alunecare dura a economiei americane in piata titlurilor de stat trebuie sa aiba 100% dreptate, caci spatiul de eroare nu-i deloc grozav. Probabilitatea atasata de investitori unei taieri a dobanzii cheie in septembrie a explodat la 80%. Opt-zeci-la-suta! Exceptia (si baby-elefantul din camera) e scadenta ultra-scurta de patru saptamani, acolo unde notele de trezorerie se tranzactioneaza la o dobanda de putin sub 6%. N-are legatura cu economia, inflatia sau Fed-ul, ci cu ezitarile politice in privinta ridicarii plafonului datoriei publice.

Cat de intimidata se simte bursa americana de cele de mai sus? Nu foarte mult. Levitand la peste 4,100 de puncte, indicele S&P 500 este cu vreo 7% mai sus in acest an. Pentru 2023, analistii vad o crestere a profiturilor nete pentru companiile din indice.

Chiar si facand abstractie de proportia masiva a tehnologiei in indice, iminenta unei recesiuni dure e greu de deslusit la nivel sectorial. Boeing si GE, jucatori supremi ai industriei americane, se tranzactioneaza la cele mai ridicate cotatii din ultimul an. DR Horton, dezvoltatorul imobiliar #1 din SUA, e la noi maxime record. Bun, cand industria si imobiliarele sunt intens cumparate, de regula sectorul de sanatate e aruncat pe fereastra... doar ca, in 2023, e fix pe dos (adica foarte sus pe grafice). Johnson & Johnson pare sa fi dat lovitura cu IPO-ul Kenvue, Eli Lilly are un substitut magic pentru (deja celebrul si-n Romania) Ozempic, Merck readuce speranta in aria tratamentelor oncologice, iar Pfizer domina topurile celor care chiar se pricep la medicina.

Exista o discrepanta uriasa intre povestea spusa de titlurile de stat si cea ilustrata de bursa de actiuni. Contrastul persista de cateva luni bune, prima piata nereusind sa-si impuna aspra judecata in fata celeilalte.

Activele totale in fonduri monetare cumuleaza peste 5 tln. USD dar cifra asta record e cel mult o revolta in surdina. Sunt si-acum multi bani in sistem, asa ca alocarile intre piete n-au alura unui joc cu suma nula. 

2. Europa[edit | ]

Cu juma de an in urma, piata titlurilor de stat britanice s-a luat la harta cu premierul Liz Truss... si premierul a pierdut. Dar asta a fost o batalie izolata, nu parte a unui razboi de uzura. Arena europeana a bondurilor guvernamentale e departe de agitatia de durata de la inceputul deceniului trecut, iar multe dintre dobanzi plutesc (si aici) sub referinta Bancii Centrale Europene.

Comprimarea costurilor la care se imprumuta guvernele poate fi precursorul unei recesiuni doar ca bursele de pe continent spun deocamdata o alta poveste.

Franta puncteaza cel mai bine disonanta: bursa de la Paris e condusa spre noi maxime record de... industria luxului. LVMH a ajuns sa valoreze mai bine de 500 mld. USD, peste Visa sau chiar ExxonMobil. Herms a atins o capitalizare de 2x mai mare decat Airbus. Italia lui Giorgia Meloni canta acelasi refren. Valorand mai mult decat ex-parintele Stellantis, Ferrari e acum a treia cea mai mare companie listata pe bursa din Milano. Fata de IPO-ul din octombrie 2015, actiunile calutului cabrat s-au apreciat cu peste 500%, de 10x mai mult decat randamentul oferit de sectorul auto pan-european (cu tot cu dividende).

Pe bursa din Frankfurt, sectorul imobiliar a ramas ravasit bine de tot... inclusa in indicele DAX, Vonovia a pierdut 2/3 din capitalizare in ultimii doi ani. Ieri, insa, DAX se tranzactiona la mai putin de doua procente sub ultimul maxim record atins in noiembrie 2021.

TOP TRENDING[edit | ]

Agricover IPO: Azi s-a incheiat oferta publica initiala prin care liderul pietei de agribusiness din Romania se va lista cu actiuni pe Piata Principala a BVB. Potrivit calculelor noastre, prin TradeVille au venit aproape 90% din ordinele de subscriere pe transa retail. Pretul final de oferta va fi facut public curand, data estimata pentru admiterea la tranzactionare fiind 31 mai.

Hidroelectrica: BVB a decis includerea celei mai valoroase si profitabile companii a statului roman in componenta indicilor bursieri de referinta... chiar din prima zi de tranzactionare. Oferta publica este asteptata in aceasta vara.

Big Tech: Pershing Square, fondul de investitii condus de multi-miliardarul Bill Ackman, a cumparat actiuni Alphabet in valoare de 1.1 mld. USD... candva in primul trimestru. Infiintat in 2003, Pershing Square are active in administrare de peste 10 mld. USD si un portofoliu concentrat de actiuni. Bill Ackman e unul dintre cei mai cunoscuti investitori americani din ultimele cateva decenii.

Aur: Newmont Corporation, cel mai mare producator din lume, a agreat sa-i cumpere pe australienii de la Newcrest Mining intr-un deal evaluat la 17.5 mld. USD. E un pariu nu doar pe aur, ci si pe cupru... al carui deficit de productie la nivel global e anticipat sa creasca la mijlocul acestui deceniu. Prin preluarea anuntata, cuprul va reprezenta aproximativ 30% din rezervele internationale ale Newmont. 

STIAI CA?[edit | ]

Bursa americana va fi mai sus la finalul acestui an, a transmis ieri Paul Tudor Jones (live din studiourile CNBC). PTJ e o legenda a investitiilor global-macro pe Wall Street, dintr-o generatie fabuloasa care-i include pe George Soros, Stanley Druckenmiller si Bruce Kovner.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.