Pentru cine-i aurul jumatatea perfecta? - Trade Talk 14 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, canta Marilyn Monroe prin anii '50. Tot diamantele au accesorizat perfect ultimul Super Bowl. Dar pentru bancile centrale, aurul a fost dintotdeauna jumatatea perfecta.

Ca si-n viata, relatia asta a avut suisuri si coborasuri. Anii '50-'60 au fost marcati de achizitii consistente, urmati de indecizie pentru vreo doua decenii si ceva. Anii '90 si inceputul noului mileniu au stat sub umbra unor vanzari nete uriase... dar apoi, relatia s-a reincalzit brusc.

1. Aur[edit | ]

In piata spot, ultimul maxim record a fost punctat pe grafice in august 2020, la 2,074 USD pe uncie. Aurul a incercat sa scrie din nou istorie in primavara anului trecut... fara succes. Luna trecuta, aceeasi incercare si acelasi rezultat. Fata de cazatura consumata in toamna, totusi, cotatiile sunt mai sus cu circa 15%.

2. Banci centrale[edit | ]

1,136 de tone de aur au cumparat bancile centrale in 2022... cifra e record si marcheaza o crestere de 152% vs anul precedent. A fost al 13-lea an consecutiv in care bancile centrale au cumparat mai mult decat au vandut... perioada in care rezervele globale au saltat cu peste 6,800 de tone.

  • In lumea bancilor centrale, 417 tone au fost adjudecate in ultimele trei luni... cantitatea fiind de 12x mai mare decat in perioada similara din 2021.
  • China s-a grabit sa cumpere abia spre finalul anului, cu 30 de tone in decembrie, rezerva totala depasind in premiera 2,000 de tone. Intre 2002 si 2019, chinezii au acumulat 1,448 de tone, dupa care au devenit brusc dezinteresati... sau achizitiile n-au fost raportate oficial.
  • In schimb, Turcia a fost un cumparator constant pe tot parcursul anului, adaugand inca 25 de tone in decembrie si completand achizitii nete de circa 150 de tone in 2022. India, #9 in lume dupa marimea rezervei suverane, a figurat si ea in top, reusind sa atraga 200 de tone de cand s-a reactivat drept cumparator net la finalul anului 2017. Pana si Croatia a cumparat 2 tone anul trecut, dupa ce a lipsit complet de pe radar din 2001 incoace.

In total, cererea pentru aur la nivel global a crescut cu 18% anul trecut, la 4,741 de tone (cea mai mare cifra dupa 2011). N-au fost doar bancile centrale. Cantitatea absorbita de investitori retail a sarit si ea la cele mai ridicate valori din ultimii 9 ani, pe seama unui interes foarte puternic in Europa, Turcia si Orientul Mijlociu. China a tinut in frau cifra totala atribuita retailului, date fiind restrictiile dure anti-Covid... care sunt abandonate acum.

3. Producatori[edit | ]

Din 1990 incoace, 341 de rezerve importante de aur au fost consemnate peste tot in lume. Doar 28 din acestea au fost gasite in ultimul deceniu, continand numai 6% din aurul descoperit in ultimele trei decenii.

Pana si la nume grele precum Barrick Gold (#2 in lume), productia de aur a plonjat dramatic. Nu-i intamplator ca oricine detine rezerve substantiale si reuseste sa produca la costuri reduse apare imediat pe radarul M&A al gigantilor din sector.

  • Newmont Corporation (#1 in lume) vrea sa puna mana pe Newcrest Mining (#1 in Australia) intr-un deal evaluat la a doua strigare la vreo 17 mld. USD. Cele doua companii se stiu bine... Newcrest s-a nascut in anii '60 ca subsidiara a Newmont la antipozi. Nu doar aurul e luat la ochi, ci si stocuri importante de cupru.
  • La finalul lunii trecute, actionarii au dat OK-ul pentru o alta tranzactie mare: Pan American Silver inghite Yamana Gold pentru aproximativ 5 mld. USD. N-am idee de ce consolidarea vine abia acum, vorbesc despre nevoia asta de vreo 19 ani, se mira fondatorul Yamana Gold, Peter Marrone.
  • Ceva-ceva consolidare a existat, totusi. In 2019, Newmont a achizitionat producatorul canadian Goldcorp intr-o tranzactie apreciata la 10 mld. USD. In acelasi an, Newmont si Barrick Gold au format un parteneriat in Nevada, dupa ce incercarea celor de la Barrick de a-si inghiti rivalul direct a esuat. In 2023, bani se gasesc din plin, doar ca tintele sunt judecate super-pragmatic… asa incat cei mai multi dintre producatorii juniori si de talie mijlocie nu primesc deocamdata cine stie ce atentie.

Pe bursa americana, Barrick Gold si Newmont Corporation vor raporta maine, respectiv pe 23 februarie (in ambele cazuri, inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare).

TOP TRENDING...[edit | ]

Cybersecurity: Fort, segmentul de securitate cibernetica al grupului Bittnet Systems (BNET), a incheiat 2022 cu o crestere de 43% a veniturilor (vs anul precedent), in timp ce profitul net a scazut cu 8% in urma investitiilor in cresterea echipei si intr-un proiect de inteligenta artificiala. Totusi, Fort a ajuns sa genereze circa o treime din profitul net al grupului BNET anul trecut si intentioneaza sa se listeze in 2023 la BVB.

E-ducatie: Pentru Ascendia (ASC) (ASC27), 2022 a fost cel mai bun an din istoria companiei... cifra de afaceri s-a dublat, iar profitul net a crescut cu 74%. 2023 va aduce noua varianta a platformei e-learning LIVRESQ, imbunatatita cu tehnologie AI de la OpenAI, urmand sa fie un an important si pentru proiectele finantate prin fonduri PNRR.

Energie: In primele 10 luni ale anului trecut, Hidroelectrica a ajuns #5 pe segmentul furnizarii de energie electrica in Romania, ajungand la o cota de piata de 8.75% (vs putin peste 1% la inceputul anului 2021). Cea mai valoroasa si profitabila companie a statului roman s-ar putea lista la BVB in prima jumatate a acestui an.

Inflatie: In ianuarie, a coborat pentru a 7-a luna consecutiv in America... dar la 6.4%, rata anuala s-a situat peste asteptarile analistilor. Fata de luna precedenta, preturile de consum au sarit cu 0.5%, confirmand asteptarile. Alte cifre publicate ieri au indicat ca, tot in ianuarie, asteptarile americanilor in privinta cresterii salariilor au suferit cea mai severa scadere din ultimul deceniu.

Big data: Palantir Technologies zice ca 2023 ar putea fi (in sfarsit) primul an profitabil... asta dupa ce trimestrul 4 din 2022 a adus, la randul sau, primul profit net marcat vreodata. Cererea e dezlantuita pentru serviciile noastre, transmite CEO-ul Alex Karp… iar ChatGPT e parte a solutiei si pentru sector, si pentru Palantir.

STIAI CA?[edit | ]

La editia Super Bowl din acest an, costul mediu al unei reclame de 30 de secunde a fost circa 7 mil. USD… cu 84% mai scump decat in urma cu 10 ani.