Piata rezidentiala din Bucuresti ingrijoreaza analistii - 23 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Piata constructiilor rezidentiale din Bucuresti a inregistrat un declin ingrijorator, de 41%, in primele doua luni ale anului, depasind estimarile pesimiste ale expertilor. Cauzele acestei scaderi neasteptate sunt multifactoriale, incluzand costuri crescute de finantare si proceduri indelungate de aprobare ale proiectelor, care descurajeaza investitiile. Zonele nordice ale orasului continua sa atraga noi dezvoltari. Desi scaderea ofertei e clara, cererea ramane robusta in anumite segmente. (Sursa: ZF)

Un deficit tot mai mare[edit | ]

Datele Eurostat arata o crestere a deficitului guvernamental in Romania, de la 88.6 mld. RON in 2022 (6.3% din PIB) la 106.5 mld. RON (6.6% din PIB) in 2023. Cheltuielile guvernamentale au crescut la 40.2% din PIB, iar veniturile au scazut la 33.6% din PIB. Datoria guvernamentala a Romaniei a atins 48.8% din PIB la sfarsitul trimestrului patru din 2023, cu o crestere fata de 2022. Executia bugetului pe anul 2023 s-a incheiat cu un deficit de 89.9 mld. RON, reprezentand 5.68% din PIB, in scadere fata de anul precedent. (Sursa: Economica)

Pierderi la frontiere[edit | ]

Anul trecut, intarzierile inregistrate la frontiere au generat pierderi estimate de 2.55 mld. USD pentru industria de transport rutier de marfuri, potrivit declaratiilor secretarului general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). Prin comparatie, in 2022, pierderile au fost de 2.41 mld. EUR. Cumulat, din 2012 pana in prezent, pierderile sunt estimate la 19.1 mld. EUR, echivalentul valorii pietei de transport rutier din Romania in 2023. (Sursa: Economica.net)

Pretul petrolului, in scadere[edit | ]

Tensiunile geopolitice si reducerea ofertei de petrol au stimulat preturile acestuia cu 12% in acest an, dar declinul semnificativ din saptamana trecuta continua si saptamana aceasta, preturile coborand la 86 USD/baril, indicand o reducere a cererii de petrol ca instrument de refugiu. Traderii de petrol raman totusi optimisti, anticipand posibile cresteri in urma inceputului sezonului de raportari financiare. (Sursa: YahooFinance)

2PERFORMANT NETWORK (2P)[edit | ]

2Performant Network, liderul pietei de marketing afiliat din Romania, a hotarat in cadrul AGA din data de 22 aprilie 2024, aprobarea contractarii unor facilitati de credit in valoare cumulata de 10 mil. RON, pentru finantarea capitalului de lucru si a investitiilor. (Sursa: BVB)

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI)[edit | ]

Transilvania Investments a anuntat aprobarea de catre actionari, in cadrul AGA din 22 aprilie, a unui dividend brut pe actiune in valoare de 0.015 RON, care se traduce printr-un randament de 4.7%, raportat la ultimul pret de inchidere. De asemenea, in cadrul AGA, s-a aprobat si un program de rascumparare a actiunilor proprii de maxim de 34 mil. actiuni, adica 1.57% din capitalul social, dintre care 24 mil. actiuni se vor anula si 10 mil. actiuni vor fi distribuite in cadrul unui program de tip Stock Option Plan. Perioada de rascumparare va fi de maxim 18 luni de la data publicarii AGA in Monitorul Oficial. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a raportat vanzari de 57.1 mil. EUR in T1 2024, reprezentand 92 de apartamente si 228 de locuri de parcare. Comparativ cu T1 2023, pretul mediu pe metru patrat a crescut cu 27%, reflectand maturitatea proiectelor imobiliare. La sfarsitul lui martie 2024, compania avea vandute 73% din unitatile imobiliare in dezvoltare, cu plati contractuale care insumau 310 mil. EUR pana in 2025. In plus, compania a inregistrat o crestere de 25% in veniturile din chirii fata de T1 2023. Strategic, One United Properties a decis sa majoreze capitalul social cu 6.2 mil. RON, prin emiterea a 31.2 mil. de actiuni noi, pentru a sprijini implementarea programului de stock options destinat angajatilor. Aceasta majorare de capital a fost efectuata prin compensarea creantelor detinute de anumiti beneficiari ai planului. (Surse: BVB(1);BVB(2))

ALRO S.A. (ALR)[edit | ]

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a comunicat o crestere a productiei de aluminiu primar, in primul trimestru din 2024. Aceasta a atins volumul de 57,281 tone in primele trei luni ale anului, inregistrand o crestere de 12.2% fata de ultimul trimestru din 2023 si de 31.6% fata de primul trimestru din 2023. Pe fondul acestor stiri, vineri dupa-amiaza, pretul actiunilor companiei a crescut cu 1%. (Sursa: ZF)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla a implementat reduceri de preturi pe pietele majore, inclusiv in China si Germania, ca raspuns la scaderea vanzarilor si la intensificarea concurentei din partea producatorilor chinezi de vehicule electrice. Reducerile, care au afectat si preturile din SUA, au ca scop stimularea cererii pe fondul unor provocari precum ratele ridicate ale dobanzilor si o gama de modele imbatranite. CEO-ul Elon Musk a subliniat necesitatea unor ajustari frecvente ale preturilor. Actiunile Tesla au scazut cu 41% in acest an. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Analistii de la Goldman Sachs si-au mentinut recomandarea de cumparare si obiectivul de pret de 220 USD pentru Amazon, considerand-o alegerea principala dintre companiile care activeaza in comertul electronic, anticipand tendinte in primul trimestru al anului. Tinta de pret sugereaza o potentiala crestere de 26% in urmatoarele 12 puternice de crestere a sectorului luni. (Sursa: CNBC)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Analistii de la Bank of America considera ca Apple este un “top pick” pentru 2024, asteptandu-se la o depasire a previziunilor consensului, cand compania va publica rezultatele. Astfel, banca si-a reiterat recomandarea de cumparare pentru producatorul de iPhone, cu un pret tinta de 225 USD, sugerand faptul ca actiunile ar putea castiga 36.4% in urmatoarele 12 luni. Dintre catalizatorii amintiti de analisti se numara anunturile Gen AI la WWDC in iunie, lansarea noilor iPhone-uri in toamna si reaccelerarea cresterii profitului brut in fiecare trimestru. (Sursa: CNBC)

Verizon (US.VZ)[edit | ]

Verizon Communications a depasit asteptarile privind profitul si a inregistrat o crestere a veniturilor in primul trimestru, in ciuda faptului ca a pierdut mai multi clienti de telefonie decat se anticipa. Compania a raportat un profit de 1.15 USD pe actiune, depasind previziunile de 1.12 USD, dar veniturile operationale de 33 mld. USD au fost mai mici decat cele asteptate, de 33.2 mld. USD. In ciuda acestui fapt, actiunile au crescut cu pana la 3.8% la inceputul tranzactiilor. Verizon a inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa in activitatea sa de internet, adaugand 437,000 de clienti, cea mai mare crestere din ultimul deceniu. Aceasta performanta a contribuit la cresterea actiunilor Verizon cu 7.4% in acest an, inaintea concurentilor sai. (Sursa: Bloomberg)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Producatorul de aeronave, Boeing, se confrunta cu o situatie dificila privind succesiunea directorului general, discutiile cu Spirit AeroSystems si scaderea productiei de 737 MAX. Se asteapta ca, in cadrul raportarii din aceasta saptamana, Boeing sa anunte prima scadere a veniturilor in ultimele 7 trimestre, actiunea companiei inregistrand o scadere, in 2024, de 34%. Plafonul impus de FAA pentru productia de 737 MAX ingreunează atingerea obiectivelor, in timp ce analistii sunt tot mai ingrijorati cu privire la intarzierile livrarilor de aeronave noi. (Sursa: Reuters)