Prima sedinta din februarie pe bursa romaneasca - 04 februarie 2025
Bursa de Valori Bucuresti a deschis prima sedinta din februarie in crestere cu 0.5% pe indicele BET, insa, pana la ora 13:00, toti indicii erau pe minus, BET fiind in scadere cu 0.3%, cu o lichiditate totala de 13 mil. RON. Evolutia locala a contrastat cu scaderile de pe pietele europene si americane, influentate de noile tarife impuse de Donald Trump: 25% pe importurile din Mexic si Canada si 10% pe cele din China. Trump a anuntat ca tarife suplimentare vor fi aplicate „cu siguranta” si asupra UE, descriind deficitul comercial cu blocul comunitar drept „o atrocitate”. UE a reactionat, declarand ca va „raspunde ferm” la eventualele noi taxe impuse de SUA. (Sursa: ZF)
Mai multi bani pentru segmentele sociale in 2025[edit | ]
Saptamana trecuta a fost publicat proiectul de buget pentru anul in curs. Astfel, se prevad cresteri semnificative pentru ministerele din domeniile sociale, cu un plus de 35% pentru sanatate (27.9 mld. RON), 17% pentru munca (96 mld. RON) si 9.9% pentru educatie (64.8 mld. RON), in timp ce ministerele culturii si afacerilor externe sufera reduceri. Guvernul estimeaza o crestere economica de 2.5%, o majorare a salariului mediu cu 6.1% si o crestere a numarului de salariati cu 63,000. Totusi, mediul privat priveste cu precautie situatia economica, angajatorii reevaluandu-si bugetele, iar angajatii asteptand clarificari. Proiectul de buget vizeaza venituri suplimentare de 50 mld. RON si un deficit de 7% din PIB. (Sursa: zfcorporate.ro)
Inflatie peste asteptari in UE[edit | ]
Inflatia din zona euro a crescut neasteptat la 2.5% in ianuarie, depasind estimarea de 2.4% si fiind impulsionata de o crestere de 1.8% a preturilor la energie fata de anul anterior. Inflatia de baza, care exclude alimentele, energia, alcoolul si tutunul, s-a mentinut la 2.7% din septembrie, iar inflatia in servicii a scazut usor la 3.9% de la 4% in decembrie. In ciuda acestei cresteri, BCE a declarat ca dezinflatia este „pe drumul cel bun” si ca inflatia ar trebui sa atinga tinta de 2% pe parcursul anului. Saptamana trecuta, BCE a redus rata dobanzii de politica monetara cu 25 de puncte de baza, la 2.75%, alte reduceri ulterioare fiind asteptate. (Sursa: CNBC)
Marea Britanie – economie sub presiune[edit | ]
Activitatea fabricilor din Marea Britanie s-a contractat pentru a patra luna consecutiva, in ianuarie, indicele PMI crescand usor la 48.3 fata de 47 in decembrie, dar ramanand sub pragul de 50 care separa expansiunea de contractie. Productia, comenzile si locurile de munca au scazut, iar costurile in crestere au afectat companiile chiar inainte de majorarea taxelor salariale si a salariului minim din aprilie. Banca Angliei este asteptata sa reduca rata dobanzii la 4.5% de la 4.75% si sa creasca prognoza de inflatie, pe masura ce firmele transfera costurile suplimentare catre consumatori. (Sursa: Reuters)
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]
Romgaz a publicat primele rezultate operationale, aferente anului 2024, prin care a arata o crestere a productiei totale de hidrocarburi, comparativ cu 2023, de +4%. Productia de energie electrica a inregistrat o scadere de -8.6%, comparativ cu 2023. Cantitatea totala de gaze extrasa din depozite a fost in crestere cu +20.7%, in timp ce cantitatea de gaze injectata in depozite a fost in scadere cu 17%. (Sursa: BVB)
Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]
Conducerea Holde Agri Invest anunta schimbari la nivelul echipei de conducere, prin confirmarea lui Bogdan Serghiescu in functia de director general si numirea lui Adrian Pirciu in pozitia de director financiar. „Preluarea acestui mandat pe termen lung vine cu responsabilitatea de a ghida Holde Agri Invest intr-o perioada marcata de provocari semnificative. Prioritatea noastra ramane optimizarea operatiunilor si implementarea unor solutii care sa stabilizeze compania pe termen mediu si sa creeze o baza solida pentru crestere pe termen lung”, a declarat Bogdan Serghiescu. Pretul actiunilor HAI a scazut cu 20% in 2025, in timp ce deprecierea s-a ridicat la 40% in ultimele 12 luni. (Surse: BVB;ZF)
TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]
Analistii de la BRK au emis o recomandare de cumparare pentru actiunile TeraPlast, stabilind un pret tinta de 0.5 RON pentru urmatoarele 12 luni, reprezentand o crestere de 19% fata de pretul actual. Printre riscurile mentionate se numara fluctuatiile preturilor materiilor prime, intarzierile in finantarea infrastructurii, cererea scazuta in Europa, cresterea costurilor operationale si schimbarile fiscale. (Sursa: ZF)
OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]
In 2025, OMV Petrom ar putea acorda un dividend brut de 0.045 RON/actiune si un dividend special de 0.0195 RON, conform estimarilor analistilor. In 2024, compania a distribuit un dividend total de 0.0713 RON, iar noile estimari indica un nivel mai scazut, de 0.0645 RON, din cauza reducerii cu 35% a dividendului special. (Sursa: ZF)
Premier Energy PLC (PE)[edit | ]
Premier Energy a anuntat separarea activitatilor de furnizare si distributie a gazelor naturale. Incepand cu luna februarie, furnizarea de gaze este gestionata de Premier Energy, iar NeoGas Grid devine responsabila de distributie. Aceasta divizare, parte a unui proces de aliniere la reglementarile europene si optimizare operationala, nu afecteaza calitatea serviciilor oferite clientilor. (Sursa: Economica)
STELLANTIS N.V (US.STLA)[edit | ]
Stellantis a anuntat luni schimbari la nivelul conducerii, ca parte a unei reorganizari lansate dupa plecarea surpriza a CEO-ului Carlos Tavares, in decembrie. Cautarea unui nou CEO permanent este „in plina desfasurare”, a spus comitetul executiv interimar al companiei, condus de presedintele John Elkann, intr-un comunicat, subliniind ca procesul va fi finalizat in prima jumatate a acestui an. Luni, compania a anuntat ca Antonio Filosa, seful operatiunilor din America de Nord, care este vazut ca un posibil candidat pentru a deveni noul CEO al grupului, va prelua si rolul suplimentar de sef global pentru calitate. El isi va lasa functia de sef al marcii Jeep, care va fi preluata de Bob Broderdorf. (Sursa: Reuters)
Advanced Micro Devices (US.AMD)[edit | ]
Investorii vor examina atent strategia de AI a proiectantului de cipuri AMD, atunci cand va raporta rezultatele sale pentru anul 2024, programate sa fie facute publice astazi, dupa inchiderea sesiunii de tranzactionare din SUA. Desi veniturile AMD sunt asteptate sa creasca cu peste 22% la 7.5 mld. USD, dominatia Nvidia si cresterea adoptarii cipurilor proprii de catre Microsoft, Amazon si Meta ridica semne de intrebare asupra pozitiei sale in industrie. Cu toate acestea, analistii estimeaza ca AMD ar putea atinge 10 mld. USD din vanzari de cipuri AI in 2024, dublu fata de propria sa prognoza. In timp ce segmentul de cipuri pentru centre de date este asteptat sa creasca cu aproape 82%, AMD continua sa castige cota de piata in sectorul PC-urilor, unde veniturile ar putea creste cu 33%. (Sursa: Reuters)
Palantir Technologies Inc (US.PLTR)[edit | ]
Actiunile Palantir au crescut cu pana la 22% in tranzactiile extinse de luni, dupa ce compania de software a raportat castiguri si venituri pentru trimestrul al patrulea care au depasit estimarile de pe Wall Street. Veniturile au totalizat 828 mil. USD vs 776 mil. USD estimat (+36% comparativ cu perioada similara a anului trecut), in timp ce profitul net pe actiune a fost de 0.14 USD vs 0.11 USD prognozat de analisti. Pe langa rezultatele peste asteptari pentru trimestrul al patrulea, Palantir a oferit si previziuni optimiste. Compania estimeaza venituri intre 858 mil. si 862 mil. USD pentru T1 2025, peste estimarea analistilor de 799 mil. USD. Pentru intregul an, Palantir prognozeaza venituri totale de 3.74-3.76 mld. USD, depasind estimarea medie de 3.52 mld. USD. (Sursa: CNBC)