Productia industriala creste fata de ianuarie 2024 - 15 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In februarie 2024, productia industriala din Romania a inregistrat o crestere semnificativa comparativ cu luna ianuarie, majorandu-se cu 10.8% brut si cu 2.7% ajustat. Aceasta crestere a fost influentata de dinamica pozitiva a industriei prelucratoare si a celei extractive, cu cresteri de 15%, respectiv 5.9%. Cu toate acestea, in comparatie cu februarie 2023, productia industriala a avut o crestere marginala de 0.2% brut si o scadere de 2.2% in seria ajustata sezonier, din cauza declinurilor in sectoarele energiei electrice si termice. Pe parcursul primelor doua luni ale anului 2024, productia industriala a scazut cu 1.8% fata de aceeasi perioada din 2023 brut si cu 3.1% in termeni ajustati, reflectand scaderi in toate cele trei sectoare industriale principale. (Sursa: INS)

Castigul salarial – in crestere[edit | ]

In februarie 2024, castigul salarial mediu brut pe economie in Romania a fost de 7,990 RON, inregistrand o crestere de 0.2% fata de ianuarie 2024, in timp ce castigul mediu net a fost de 4,876 RON, cu o crestere de 0.3% fata de luna precedenta. Cea mai mare valoare a castigului net s-a observat in sectorul tehnologiei informatiei, cu 11,297 RON, in timp ce cel mai mic castig net a fost in fabricarea articolelor de imbracaminte, cu 2,729 RON. Pe parcursul unui an, castigul mediu net a crescut cu 14.2% fata de februarie 2023. De asemenea, indicele castigului salarial real a fost de 106.5% comparativ cu februarie 2023, indicand o crestere a puterii de cumparare, in timp ce fata de ianuarie 2024 indicele a scazut usor la 99.5%, iar comparativ cu octombrie 1990, acesta a ajuns la 238.6%, reflectand o crestere semnificativa a salariilor reale de-a lungul timpului. (Sursa: INS)

Germania – inflatie in scadere[edit | ]

In martie 2024, inflatia in Germania a scazut la 2.3%, marcand cel mai scazut nivel din iunie 2021, datorita reducerilor preturilor la energie si alimente, potrivit celor mai recente date ale biroului federal de statistica. Acest declin al inflatiei, de la 2.7% in februarie, a fost influentat de o scadere de 0.7% in ritm anual a preturilor la alimente - prima scadere anuala din februarie 2015 - si de o scadere de 2.7% a preturilor la energie fata de anul precedent. In pofida acestor reduceri, inflatia de baza, care exclude costurile volatile ale alimentelor si energiei, a ramas relativ stabila la 3.3%, in usoara scadere de la 3.4% in februarie. Inflatia pentru servicii a crescut semnificativ, cu 3.7%, influentata de cresterea costurilor salariale si a preturilor chiriilor, care au inregistrat o crestere de 2.1% pe parcursul anului, ceea ce sugereaza presiuni de baza persistente asupra preturilor in economie. (Sursa: Reuters)

Marea Britanie – mai departe de recesiune[edit | ]

In februarie, Marea Britanie a dat semne ca iese din recesiune, economia crescand pentru a doua luna consecutiv, potrivit datelor oficiale. PIB-ul din februarie a crescut cu 0.1%, iar cifrele din ianuarie au fost revizuite in crestere de la 0.2% la 0.3%. In pofida acestei cresteri, productia economica a Regatului Unit ramane in continuare in urma nivelului prognozat, reflectand provocarile continue generate de majorarea ratelor dobanzilor si de constrangerile legate de oferta. Sectorul serviciilor, care este o componenta majora a economiei, a crescut cu 0.1% in februarie, in timp ce productia din industria prelucratoare a crescut in mod surprinzator cu 1.2%. Cu toate acestea, sectorul constructiilor a inregistrat un declin semnificativ, scazand cu 1.9%. (Sursa: Reuters)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

Conducerea ONE United Properties a informat piata despre notificarea primita in data de 12 aprilie din partea actionarilor Vinci VER Holding S.R.L., OA Liviu Holding S.R.L., CC Trust Group AG si Altius S.A. cu privire la lansarea unei oferte de plasament privat accelerat al unui numar de pana la 360 mil. actiuni ordinare ale societatii. In alte stiri, societatea a anuntat ca in cadrul plasamentului s-au subscris un numar de 234.2 mil. actiuni ordinare, veniturile brute ca urmare a vanzarii fiind de 216.9 mil. RON. Societatea a precizat ca nu va incasa nici un venit ca urmare a ofertei, actionarii avand intentia sa utilizeze sumele pentru a subscrie actiuni in viitoarea majorare de capital. In urma vanzarii, participatia actionarilor vanzatori este de cca. 55% din capitalul social. (Sursa: BVB, BVB(2))

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Transelectrica a anuntat convocarea AGA, pentru data de 29/30 aprilie, in cadrul careia, printre altele, actionarii vor dezbate repartizarea unui dividend in suma de 213.6 mil. RON, ceea ce se traduce printr-un dividend brut per actiune de 0.28 RON. Randamentul dividendului, raportat la ultimul pret de inchidere, este de 0.95%. Data de plata este propusa pentru 27 iunie 2024, in timp ce ex-date este pe 6 iunie 2024. (Sursa: BVB)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

Cea mai importanta institutie bancara din SUA a raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024. JPMorgan a inregistrat venituri trimestriale de 42 mld. USD, in linie cu asteptarile analistilor de la FactSet. Profitul s-a situat la 13.4 mld. USD, echivalentul a 4.44 USD/actiune. Imediat dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunii a inregistrat o corectie de 4% in sedinta de pre-market. (Sursa: Barron's)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Morgan Stanley si-a revizuit in crestere pretul tinta pentru actiunile Microsoft, de la 465 USD la 520 USD. Totodata, banca de investitii considera ca inteligenta artificiala va contribui cu pana la 120 mld. USD in veniturile Microsoft pana in 2029. Pentru 2024, analistii se astepata la un EPS de 11.7 USD, iar, pana in 2029, acesta ar putea atinge 24 USD, cu un CAGR de 16%. (Sursa: Seeking Alpha)

Lockheed Martin Corporation (US.LMT)[edit | ]

Lockheed Martin a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a castigat un contract in valoare de pana la 4.1 mld. USD de la Agentia de Aparare Antiracheta a guvernului american pentru a continua dezvoltarea sistemului de comanda de lupta. Contractul are o durata de 5 ani si o optiune de prelungire pana in 2034. (Sursa: Reuters)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Comisia pentru comert a Senatului S.U.A. a declarat ca va organiza, saptamana viitoare, o audiere cu membrii unui grup de experti care au publicat, in februarie, un raport in care critica mecanismele de siguranta si solicita imbunatatiri semnificative. Audierea de miercurea viitoare are loc in contextul in care Boeing se confrunta cu o criza in toata regula, o schimbare de management si o injumatatire a productiei de avioane in luna martie. (Sursa: Reuters)

PARAMOUNT GLOBAL (US.PARA)[edit | ]

Unii actionari ai Paramount Global isi exprima ingrijorarea cu privire la o potentiala fuziune cu Skydance Media, indemnand compania sa ia in considerare optiuni alternative si sa asigure un tratament corect pentru toti actionarii. Discutiile privind fuziunea implica o tranzactie pe actiuni evaluata intre 4 si 5 miliarde de dolari si au loc in contextul negocierilor exclusive dintre Skydance si National Amusements pentru achizitionarea participatiei de control a familiei Redstone in Paramount, conditionata de succesul fuziunii. Aceasta situatie a starnit ingrijorari in randul unor investitori cu privire la tratamentul echitabil ce li se va aplica, in comparatie cu cel pentru Shari Redstone, care controleaza o parte semnificativa din actiunile cu drept de vot ale Paramount. (Sursa: Reuters)