Productie industriala la preturi record - 05 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In luna noiembrie 2022, preturile productiei industriale totale (piata interna si externa) au crescut cu 0.6% fata de luna octombrie 2022 si cu 35.1% fata de luna noiembrie 2021. La nivelul sectoarelor industriale, cea mai mare crestere a indicelui preturilor industriale a fost raportata in cazul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, pentru care preturile au fost cu 93.05% mai mari fata de luna noiembrie 2021.  (Surse: INSSE; Economedia )

Pilonul 2 se clatina [edit | ]

De la lansarea sa din 2008 pana in prezent, Pilonul 2 de pensii private din Romania, reprezentat de 7 fonduri de pensii, a incheiat pentru prima data anul pe minus, cu o scadere medie de 3.4%. Cel mai semnificativ impact a fost resimtit in valoarea portofoliului titlurilor de stat, in care  fondurile au investit aproximativ 65% din active. Inasprirea politicii monetare de catre banca centrala a fost principalul motiv care a influentat scaderea inregistrata. Totodata, randamentul obtinut a fost afectat si de investitiile in companiile din componenta indicelui BET, care a incheiat anul 2022 in scadere cu 11%.  (Sursa: ZF )

Inflatia din Franta a dat inapoi, in mod neasteptat [edit | ]

In Franta, rata anuala a inflatiei din luna decembrie 2022 a fost de 5.9%, potrivit datelor preliminare ale INSEE. In mod neasteptat, indicele preturilor de consum a decelerat, inflatia coborand sub maximul de 6.2% atins in lunile octombrie si noiembrie. Economistii se asteptau ca inflatia sa atinga nivelul de 6.4%, la finele anului trecut. In decembrie 2022, indicele preturilor de consum a scazut cu 0.1% fata de luna noiembrie 2022, datorita scaderii preturilor la combustibili.  (Surse: INSEE ; TradingEconomics )

China schimba macazul [edit | ]

China va opri investitiile masive destinate dezvoltarii industriei cipurilor pentru a concura cu SUA. In schimb, guvernul chinez va cauta modalitati alternative pentru a sprijini producatorii autohtoni de cipuri, cum ar fi incercarea de a convinge furnizorii locali de materiale semiconductoare, sa reduca preturile. Acest lucru marcheaza  o schimbare in abordarea Chinei fata de o industrie cruciala cu scopul de a proteja interesele economice ale tarii.  (Sursa: Bloomberg )

Companiile zilei:[edit | ]

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea - Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, in care Fondul Proprietatea detine 20% din capitalul social, lanseaza un anunt de participatie pentru un studiu de fezabilitate privind amenajarea “Energetica Mandra – parc fotovoltaic si centrala de producere a hidrogenului verde”. Valoarea estimata a contractului se ridica la 12.3 mil. RON, iar ofertele celor interesati sunt asteptate pana la data de 1 martie. Parcul fotovoltaic ar avea o capacitate de 300 MW, iar centrala de hidrogen – de 100 MW.   (Sursa: Economica.net )

Renault SA (FR.RNO)[edit | ]

Renault SA - Vanzarile marcii romanesti Dacia, parte a grupului francez Renault, s-au clasat pe pozitia a treia in Franta, dupa Peugeot si Renault, dar peste Citroen. In ciuda pietei auto franceze aflate in declin cu 7.83% in 2022, Dacia a inregistrat o crestere cu 4.51% a cifrei de afaceri si o cota de piata de 8.56% in 2022, fata de 7.55% in 2021. Principalul vector de crestere a fost modelul Sandero, care se plaseaza pe locul doi in clasament, dupa Peugeot 208, inregistrand 64,292 de unitati vandute  in Franta.   (Sursa: Economica.net )

Rivian Automotive, Inc. Class A (US.RIVN)[edit | ]

Rivian Automotive, Inc. Class A - Rivian Automotive a incheiat anul 2022 cu o productie totala de 24,337 de vehicule, dintre care 20,332 au fost livrate clientilor. Compania nu a reusit sa isi indeplineasca obiectivul de productie stabilit la 25,000 vehicule, in special din cauza problemelor in lantul de aprovizionare. Societatea a raportat, in primele noua luni din 2022, o pierdere neta de 5 mld. USD. (Sursa: WSJ )

NIO INC (US.NIO)[edit | ]

NIO INC - Producatorul chinez de automobile, NIO, a livrat in anul 2022 peste 122,000 de masini electrice, in crestere cu 34% fata de anul precedent. Compania se va concentra pe segmentul premiumdar, isi propune totodata dezvoltarea unui brand de masa. De asemenea, NIO se asteapta ca fiecare model din segment sa vanda peste 50,000 de unitati pe an, estimarile pozitive fiind alimentate si de sprijinirea industriei auto electrice  de catre guvernul chinez.  (Sursa: CNBC )

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

AMAZON COM INC - Amazon.com Inc a declarat marti ca a ajuns la un acord cu anumiti creditori pentru acordarea unui imprumut negarantat de 8 mld. USD. Imprumutul are o scadenta de 364 de zile, cu o optiune de prelungire pentru inca 364 de zile. Retailerul online s-a pregatit pentru o probabila incetinire a cresterii veniturilor, in conditiile in care inflatia  forteaza consumatorii sa reduca cheltuielile. Acest lucru a condus la scaderea cotatiei actiunii cu 55% in 2022. La ultima raportare trimestriala, Amazon avea aproximativ 35 mld. USD in numerar si o datorie pe termen lung in valoare de 59 mld. USD.   (Sursa: Reuters )