Profit record pentru cele mai mari trei banci din Romania - 21 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Profitul net, la nivelul sistemului bancar romanesc, a ajuns, la sfarsitul anului 2022, la un nivel record, de 10.2 mld. RON, in creştere cu 24.4% comparativ cu 2021, iar activele au urcat la 701.4 mld. RON, in conditiile cresterii creditarii cu un ritm mediu de 14% anual, potrivit datelor BNR. Cele mai profitabile trei banci sunt: Banca Transilvania, cu 2.2 mld. RON in 2022 (+22% vs. 2021), urmata de Banca Comerciala Romana (BCR) cu un profit de 1.74 mld. RON (+24% vs. 2021) si BRD Groupe Societe Generale, care a inregistrat un profit de 1.3 mld. RON (+2% v. 2021). (Sursa: Economica.net)

Semne bune la BVB pentru 2023[edit | ]

Piata de capital din Romania a inceput anul 2023 cu dreptul, inregistrand cresteri semnificative la nivelul tuturor indicilor. Astfel, companiile listate la BVB si incluse in indicele BET-TR, care include si dividendele, au incheiat primele 2 luni cu un avans de cca. 5.6%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de indicele pentru sectorul energie si utilitati, BET-NG, cu o crestere de 9.4%. In acelasi timp, in primele 2 luni, au avut loc 7 listari, dintre care 5 obligatiuni corporative in valoare totala de 425 mil. EUR, o listare de actiuni de cca. 1 mil. EUR, listarea celui de-al doilea ETF la BVB si un transfer de actiuni de pe piata AeRO pe piata Principala. (Sursa: BVB)

Rezerva Federala se pune in miscare[edit | ]

Rezerva Federala alaturi de alte 5 banci centrale, au anuntat ca vor intreprinde actiuni coordonate pentru a stimula lichiditatea in cadrul acordurilor de swap in USD. Astfel, bancile centrale implicate vor creste frecventa operatiunilor cu scadenta la 7 zile de la saptamanal la zilnic. Stimularea liniilor de swap va spori furnizarea de lichiditati, pentru atenuarea tensiunilor de pe pietele globale de finantare. Masura vine pe fondul unor tensiuni in crestere, care au inceput cu prabusirea a 3 creditori americani in urma cu aproximativ o saptamana. (Sursa: Bloomberg)

Preturile marfurilor – sub presiune[edit | ]

In ciuda interventiilor din weekend ale autoritatilor pentru a limita o posibila criza bancara, preturile marfurilor au ramas sub presiune. Pretul petrolului brut s-a redus semnificativ, indicele de referinta din SUA, West Texas Intermediate, coborand sub 65 de USD/baril, cel mai scazut nivel de la sfarsitul anului 2021, in timp ce aurul, care a beneficiat de turbulentele bancare revenind spre pragul de 2,000 USD/uncie, a redus pierderile suferind usoare modificari. Traiectoria preturilor marfurilor in aceasta saptamana va depinde, in mare parte, atat de modul in care va fi primita tranzactia Credit Suisse - UBS, precum si de stabilirea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, in cadrul sedintei de miercuri. (Sursa: Bloomberg)

Companiile zilei:[edit | ]

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI)[edit | ]

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. - Transilvania Investments Alliance propune repartizarea unui dividend brut de 0.014 RON/actiune, reprezentand un randament de 4.9%, raportat la inchiderea de ieri. Data de inregistrare este propusa pentru 31 mai 2023 (data ex-dividend: 30 mai 2023), iar 23 iunie 2023 este propusa ca data a platii. Este primul dividend din ultimii trei ani pe care societatea intentioneaza sa-l ofere actionarilor. Fata de dividendul anterior, platit in anul 2020, valoarea dividendului brut propus este mai mica cu 60.6%. (Surse: BVB (1);BVB (2))

2PERFORMANT NETWORK (2P)[edit | ]

2PERFORMANT NETWORK - Actionariatul 2Performant Network este convocat la AGA Ordinara & Extraordinara pentru data de 24/25 aprilie 2023. La AGOA, printre altele, acestia va fi supusa la vot modalitatea de repartizare a profitului net. Consiliul de Administratie al societatii propune ca peste 91% din profitul net din 2022 sa ramana nerepartizat, restul sumei fiind propusa pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori. Profitul net al anului 2022 a fost in suma de 258,454 RON. La AGOA, se mai propune aprobarea prelungirii mandatelor actualilor membri ai Consiliului de Administratie pentru o durata de 4 ani. Totodata, compania va solicita aprobarea contractarii unei facilitati de credit de 4 mil. RON de la Alpha Bank Romania, in cadrul programului IMM Invest Plus. (Sursa: BVB)

ABN Systems International S.A. (ABN)[edit | ]

ABN Systems International S.A. - Conducerea ABN International Systems a anuntat convocarea AGA pentru data de 25.04.2023. Pe ordinea de zi se afla , printre altele, modalitatea de repartizare a profitului obtinut in 2022, in valoare de 7.75 mil. RON (-19% vs. 2021). In acest sens, conducerea companiei propune distribuirea a 16% din acest profit sub forma de dividende, iar restul de 6.5 mil. RON sa ramana nerepartizat. In baza pretului de inchidere din 20.03.2023, randamentul dividendului propus este de 2%. Data de inregistrare propusa este 31.05.2023, in timp ce data platii se doreste a fi 14.06.2023. (Sursa: BVB)

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR)[edit | ]

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. - Rompetrol Well Services a anuntat piata cu privire la faptul ca Presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Yedil Utekov, si-a inaintat demisia, cu efect incepand cu data de 01.05.2023. Yedil Utekov fusese numit in functie in data de 01.10.2020. (Sursa: BVB)

S.C. ARO-PALACE S.A. (ARO)[edit | ]

S.C. ARO-PALACE S.A. - Actionariatul Aro-Palace a aprobat dividendul brut de 0.02 RON/actiune, in cadrul sedintei AGA de ieri. Randamentul dividendului, raportat la ultimul pret de inchidere, este de 5%. Data de inregistrare este stabilita pe 5 aprilie 2023 (data ex-dividend: 4 aprilie 2023), iar data platii a fost fixata pe 18 aprilie 2023. Societatea este controlata in proportie de 85.7399% de Transilvania Investments Alliance. (Surse: BVB (1);BVB (2))

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. - iHunt Technology anunta lansarea unei noi linii de business, iHunt Home & Garden. Primul produs, care va face parte din noul segment, este robotul de tuns gazonul, iHunt Robo Mower Pro, cu o capacitate de intretinere a unei suprafete de gazon de pana la 2500 mp. Noul prototip este controlabil prin aplicatia iHunt Home, iar expedierea primelor unitati va incepe din 20.03.2023. (Sursa: BVB)

Volkswagen AG (DE.VOW)[edit | ]

Volkswagen AG - Constructorul auto ceh, Skoda, detinut de Volkswagen, este nevoit sa renunte la unele modele si sa elimine aproximativ 3,000 de locuri de munca, daca sistemul de emisii “Euro 7” va fi implementat de Uniunea Europeana. Propunerea de lege, ar inaspri limitele privind emisiile de poluanti, inclusiv oxizi de azot de catre autovehicule. Sub aceasta forma, Skoda ar urma sa inchida o fabrica de productie a modelelor mici (Fabia, Scala si Kamiq), acestea reprezentand aproape o tremie din livrarile Skoda din 2022. (Sursa: Reuters)

AIRBUS (FR.AIR)[edit | ]

AIRBUS - Constructorul european de avioane, Airbus, planuieste o crestere cu doua treimi a productiei celor mai bine vandute aeronave, cele din familia A320neo, de la 45 pe luna in prezent, pana la 75 in 2026. De asemenea, compania intentioneaza sa creasca forta de munca pentru al doilea an consecutiv la fabrica sa din Germania, cu 3,500 de angajati, pentru a face fata cresterii accelerate a numarului de comenzi. (Sursa: Reuters)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Credit Suisse Group AG - Grupul bancar elvetian UBS va fuziona cu Credit Suisse, cea din urma, fiind societatea absorbita. Actionarii Credit Suisse vor primi 1 actiune UBS pentru fiecare 22.48 actiuni Credit Suisse pe care le detin in prezent. Valoarea fuziunii se ridica la 3 mld. CHF, fiind cea mai mare in sectorul bancar, din ultimii ani. In colaborare cu UBS, Credit Suisse va implementa masurile de reorganizare. La randul ei, UBS are la dispozitie peste 100 mld. USD din partea Bancii Nationale a Elvetiei pentru a derula aceasta tranzactie si alte 9 mld. USD din partea guvernului elvetian. Printre potentialii perdanti se enumera detinatorii de obligatiuni clasificate ca instrumente de fonduri proprii de nivel 1 suplimentar. Pierderile totale ale acestora se ridica pana la 17 mld. USD, dupa ce autoritatea de supraveghere financiara a Elvetiei a anuntat, duminica, ca va anula datoria constituita prin instrumentele respective. Ieri, actiunile UBS si Credit Suisse s-au tranzactionat in scadere, declinurile ajungand pana la -10% (UBS), respectiv -60% (Credit Suisse). (Surse: Credit Suisse;The Wall Street Journal;CNBC)

Berkshire Hathaway Inc (US.BRKb)[edit | ]

Berkshire Hathaway Inc - Berkshire Hathaway a rascumparat, de la inceputul anului, 4,035 actiuni proprii din clasa A pentru care a platit peste 1.8 mld. USD. Pana la data de 13 februarie, Berkshire rascumparase 1,498 actiuni proprii. Ulterior acestei date si pana pe 8 martie, ritmul rascumpararilor s-a accelerat, compania achizitionand alte 2,537 actiuni proprii clasa A. Actiunile clasa A se tranzactionau, la inchiderea de vineri, la un pret de 442,765 USD/actiune. Intre anii 2020-2022, rascumpararile de actiuni ale Berkshire au totalizat aproape 60 mld. USD. (Sursa: Reuters)