Puterea de cumparare a romanilor, pe ultimele locuri in UE - 22 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In 2022, Bulgaria si Romania au inregistrat cele mai mici preturi la bunurile de consum si servicii dintre statele membre ale UE, cu 41% sub media UE, potrivit datelor semidefinitive recente ale Institutului National de Statistica. Calculate de Eurostat in decembrie 2023, aceste cifre reflecta comparatii de costuri pentru un set comun de bunuri si servicii, reprezentativ pentru modelele de consum din 36 de tari europene. Romania se situeaza pe primul loc in randul tarilor membre UE in privinta celor mai accesibile preturi pentru “Alimente si bauturi nealcoolice”. (Sursa: INSSE)

Aeroporturile din Romania, mai bine ca inainte de pandemie[edit | ]

In 2023, traficul pe aeroporturile din Romania a depasit nivelurile de dinaintea pandemiei, ajungand la 25 mil. de pasageri, o crestere de 17%. Asociatia Aeroporturilor din Romania remarca o crestere semnificativa a calatoriilor internationale, in timp ce traficul pe rutele interne a scazut. Investitiile majore in infrastructura aeroportuara au contribuit la aceasta crestere, asteptandu-se o crestere continua a numarului de pasageri in anii urmatori. (Sursa: ZF)

Record pe Wall Street[edit | ]

Indicele S&P 500 a incheiat sedinta de vineri la un nivel record, dupa o crestere de 1.2%. Recordul a marcat primul maxim al indicelui din 3 ianuarie 2022. Astfel, piata americana a intrerupt o serie de 512 zile de tranzactionare fara un record de pret, reprezentand cea mai lunga serie din 2013 incoace. (Sursa: WSJ)

Transportul maritim, perturbat de conflictul din Marea Rosie[edit | ]

Europa se afla din nou in linia intai a celor mai recente tensiuni geopolitice, fapt care ameninta sa adanceasca si mai mult decalajul economic dintre aceasta si Statele Unite. Atacurile rebelilor Houthi din Yemen, indreptate impotriva navelor de marfa din Marea Rosie, au determinat mai multi transportatori sa opteze pentru calatoria sigura, dar mai lunga si mai costisitoare, in jurul Africii, pe langa Capul Bunei Sperante. Aceste devieri cresc costurile de transport, generand ingrijorari in privinta ritmicitatii aprovizionarii pentru comerciantii cu amanuntul. Unele fabrici au suspendat lucrul din lipsa pieselor necesare. Daca amenintarea persista, economistii considera ca declinul inflatiei pe care Europa l-a inregistrat anul trecut ar putea incetini, amanand o posibila reducere a ratelor de dobanda cheie. (Sursa: WSJ)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Electrica a informat piata la sfarsitul saptamanii trecute cu privire la participatia Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) din capitalul social al companiei. Astfel, BERD a vandut peste 200,000 de actiuni saptamana trecuta, ajungand la o participatie de sub 5%. (Sursa: BVB)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet a informat piata ca a primit o scrisoare de la domnul Rudolf Paul Vizental in care acesta renunta la mandatul de administrator incepand cu data de 29 ianuarie. Tot la sfarsitul acestei luni expira si mandatele celorlalti membri ai consiliului de aministratie. Bittnet va organiza AGA pe data de 25 ianuarie in vederea alegerii unui nou consiliu de administratie format din 5 membri. Votul candidatilor se poate exprima si online, prin intermediul aplicatiei EVote. (Sursa: BVB)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

iHunt Technology a informat piata despre lansarea liniei de business iHunt EV, o retea de incarcare de masini electrice cu scalare rapida. Produsul dezvoltat de companie este alcatuit din aplicatia iHunt EV (destinata clientilor finali), back-end iHunt EV (platforma de monitorizare a activitatii statiilor proprii) si 3 modele de statii de incarcare trifazice. (Sursa: BVB)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

Romanii ar putea suporta costurile transportului gazelor naturale din Neptun Deep incepand din toamna aceasta, cu cel putin doi ani inainte de inceperea productiei, planificata pentru toamna lui 2026 de OMV Petrom si Romgaz. Aceste costuri sunt asociate cu construirea conductei Tuzla-Podisor de catre Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor. Transgaz intentioneaza sa includa aceste cheltuieli in tarifele reglementate de transport pentru anii 2024-2025, daca ANRE aproba solicitarea. Acest lucru va influenta pretul final al gazelor pentru consumatori. In plus, o crestere semnificativa a redeventei datorate de Transgaz, de la 0.4% la 11.5% din veniturile brute, va contribui, de asemenea, la posibile majorari ale tarifelor de transport. (Sursa: Profit.ro)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]

Visual Fan, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de solutii durabile si inovatoare pentru productia de energie verde, a inaugurat, in ultimul trimestru, noi centrale fotovoltaice. Capacitatea acestor proiecte insumeaza peste 3.4 MW. Finantarea a venit din fonduri europene pentru IMM-uri. (Sursa: BVB)

2PERFORMANT NETWORK (2P)[edit | ]

2P a publicat la sfarsitul saptamanii trecute raportul operational pentru 2023. Compania a subliniat faptul ca au fost generate 2.9 mil. de tranzactiii online, reprezentand o crestere de 46% fata de anul precedent. In ciuda faptului ca numarul de afiliati a scazut cu 27% fata de 2022, acestia au incasat 8.3 mil. EUR, suma cu 33% mai mare decat in urma cu un an. (Sursa: BVB)

Citigroup, Inc. (US.C)[edit | ]

Directorul general al Citigroup, Jane Fraser, a discutat recent cu directorii executivi despre o revizuire semnificativa, care presupune disponibilizarea a 20,000 de angajati in urmatorii doi ani. Aceasta miscare vine in urma unei pierderi trimestriale de 1.8 mld. USD si are scopul de a rationaliza operatiunile si de a raspunde preocuparilor de reglementare. In faza initiala vor fi efectuate 5,000 de concedieri, mai multe detalii fiind asteptate saptamana viitoare. (Sursa: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Mark Zuckerberg a anuntat investitia semnificativa a Meta Platforms in cipurile Nvidia pentru centre de date axate pe inteligenta artificiala, planuind sa achizitioneze 350,000 de cipuri H100 pana in 2024. Infrastructura de inteligenta artificiala a Meta Platforms va totaliza aproape 600,000 de cipuri. Aceasta mutare, care costa peste 9 mld. USD, urmareste obiectivul companiei de a-si dezvolta propria sursa de inteligenta generala artificiala. (Sursa: SeekingAlpha)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

AWS planuieste sa investeasca 15.2 mld. USD in Japonia pana in 2027, concentrandu-se pe extinderea infrastructurii de cloud pentru serviciile de inteligenta artificiala. Aceasta include noi facilitati in Tokyo si Osaka, cele mai mari zone urbane ale tarii. Investitia urmareste imbunatatirea capacitatilor de analiza a datelor, securitatea, invatarea automata si inteligenta artificiala. (Sursa: SeekingAlpha)