ROCA Industry are calea deschisa catre Europa - Trade Talk 19 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Scriind TradeTalk de-aproape doi ani, am observat un tipar: intalnim tot mai adesea companii romanesti care-s lideri sectoriali. Ne vin instant in minte nenumarate exemple de campioni nationali... in energie, agricultura, servicii medicale, telecomunicatii. Si nu-s desprinse dintr-un top inaccesibil, ci-s toate afaceri in care se poate investi oricand la Bursa de Valori Bucuresti.

Ce-ar fi dac-am face inca un pas... si sa vedem business-uri romanesti relevante pentru Europa Centrala si de Est? Sau chiar pentru intregul continent. Mai ales in industrie, care inseamna aproape un sfert din PIB-ul Romaniei, de 6x mai mult decat agricultura, asigurand 75% din exporturi. Si cum ar fi daca multe dintre noile povesti de succes la nivel european ar fi grupate in acelasi holding listat la bursa noastra? 

1. Industrie si imobiliare[edit | ]

Daca facem zoom dinspre aria larga a industriei romanesti, sectorul constructiilor contribuie cu nu mai putin de 7% la formarea produsului intern brut. Segmentul rezidential vine dupa o crestere abrupta in ultimii 3-4 ani.

In 2021, piata rezidentiala a atins un nou record istoric. Numarul locuintelor livrate intr-un singur an a depasit pragul de 71,000 de noi case si apartamente finalizate. Bucurestiul a fost in varful topurilor. Capitala concentreaza aproape 1/4 din economia tarii, cu o rata a somajului de numai 1%. Din 1990 incoace, zona metropolitana a Bucurestiului a atras aproape 63 mld. EUR, adica peste 62% din totalul investitiilor la nivel national.

Piata materialelor de constructii a crescut exponential pe masura extinderii infrastructurii si a economiei in general. Trendul se mentine si-n acest an, fiind asteptata o crestere de peste 8%, in ciuda scumpirilor deloc modeste inregistrate anul trecut.

Contextul ramane favorabil: exista si-acum o nevoie reala de constructii rezidentiale, procentul de locuinte raportat la populatie fiind semnificativ sub media statelor europene occidentale. Dar lista factorilor care incurajeaza dezvoltarea e mult mai lunga. E si accentul tot mai mare pe eficientizare energetica, despre care citim aproape zilnic. Sunt si proiectele mari de infrastructura, finantate inclusiv din fonduri PNRR. Ar putea fi reconstructia Ucrainei, despre care BERD vorbeste deschis.

2. Cine e ROCA Industry?[edit | ]

Infiintata in toamna lui 2021 prin reunirea companiilor Sarcom si BICO Industries, ROCA Industry e un holding industrial si, in acelasi timp, o premiera pentru Romania.

Ideea de la care s-a pornit: gruparea sub aceeasi umbrela a celor mai importante companii producatoare de materiale de constructii si din industrii conexe, cu posturi dominante in ariile lor de activitate. Misiunea e de-a dezvolta si scala branduri autohtone de succes, transformandu-le in lideri regionali si europeni. Modelul de business e axat pe consolidare organica, prin dezvoltarea companiilor detinute, si pe tranzactii M&A intra-sectoriale si in industriile sinergetice. Scopul e cresterea eficientei operationale si oferirea unor solutii integrate clientilor. ROCA Industry si business-urile din portofoliu beneficiaza de o echipa de management cu vasta expertiza in industria materialelor de constructii. In completarea acesteia vine experienta actionarului majoritar, ROCA Investments, companie tip private equity specializata in preluarea, consolidarea si transformarea afacerilor antreprenoriale de talie medie in lideri ai propriilor sectoare de activitate.

ROCA Industry detine deja, direct si indirect, 7 companii adica 7 povesti de succes in domeniile lor: BICO Industries (primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucatori din industria producerii de vopsele si lacuri, cunoscuta anterior sub denumirea Sarcom), Eco Euro Doors (cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), Dial (producator de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibra de sticla Terra, Europlas si Iranga Technlogijos.

BICO Industries nu-i doar lider national... ci si #1 in Europa Centrala si de Est. Mai mult, prin preluarea recenta a companiei lituaniene Iranga Technologijos, a treia achizitie a unui business din afara Romaniei in ultimii doi ani, BICO si-a consolidat pozitia in top 5 producatori de pe intregul continent. Fiind prezenta de 30 de ani pe piata lacurilor si a vopselelor, EVOLOR e si ea lider national... produsele companiei fiind pe rafturile Dedeman, Leroy Merlin si (de curand) Brico Depot. Luna trecuta, EVOLOR si-a facut debutul pe pietele externe, cu un prim export catre Republica Moldova... proximitatea fata de jucatori relevanti din Ucraina fiind una dintre mizele strategice.

3. Cum arata cresterea?[edit | ]

In 2022, veniturile cumulate ale ROCA Industry s-au apropiat de 400 mil. RON (aproximativ 80 mil. EUR), in crestere cu 24% fata de anul precedent.

In primul trimestru din 2023, cifra de afaceri agregata a depasit 95 mil. RON. Ca profitabilitate, companiile din holding au realizat o EBITDA cumulata de 4.4 mil. RON, cu o marja EBITDA de 4.6%. Pentru 2023, holdingul vizeaza venituri combinate de 150 mil. EUR. Unul dintre obiectivele principale de ordin operational e extinderea rapida la nivel pan-european.

La linia orizontului imediat, ROCA Industry isi propune sa gestioneze un grup de companii cu minimum 10 fabrici performante, cu prezenta semnificativa pe pietele de pe continent. 

4. ROCA Industry la BVB[edit | ]

Listarea pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti s-a intamplat in ianuarie anul trecut, in urma unui plasament privat incheiat cu succes la final de 2021.

Actiunile ROC1 au a 4-a cea mai mare pondere in indicele de referinta al pietei AeRO, BETAeRO. Capitalizarea curenta a holdingului e de circa 160 mil. RON. La doar un an de la listare, ROCA Industry s-a apropiat de punctajul maxim in cadrul evaluarii ARIR, prin metodologia VEKTOR, privind transparenta in comunicare. Holdingul face parte dintr-un grup restrans de companii din indicele BETAeRO care-au obtinut note excelente la acest capitol.

La BVB, obiectivul #1 asumat pentru 2023 e transferul actiunilor ROC1 pe piata principala intr-un an in care Romania ar putea fi clasificata drept piata emergenta si de catre MSCI, crescand semnificativ vizibilitatea companiilor din liga mare a bursei noastre in randul fondurilor internationale de investitii. 

TOP TRENDING[edit | ]

Vot: ROCA Industry urmareste sa integreze in portofoliul sau compania ELECTROPLAST... cu privire la tranzactie, investitorii care detineau actiuni ROC1 la data de referinta 8 iunie 2023 pot vota online pentru AGEA de joia aceasta. Pe ordinea de zi mai sunt majorarea capitalului ROCA Industry cu maximum 150 mil. RON si transferul mult-asteptat pe piata principala a BVB. Convocatorul + documentele aferente AGEA din 22 iunie sunt accesibile la aceasta pagina.

Obligatiuni: Doar pana miercuri (la ora 12:00) mai pot fi facute subscrieri in oferta publica de vanzare de obligatiuni Bittnet Systems. Noua emisiune (simbol BNET27A) e denominata in RON si ofera o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial, subscrierile putand fi lansate in intervalul de pret 96 - 104 RON pe obligatiune. La aceasta pagina sunt accesibile prospectul + informatiile complete de subscriere + analize detaliate ale emitentului.

Imobiliare: One United Properties continua parteneriatul cu Veolia Romania Solutii Integrate (VRSI), companie membra a Veolia Romania pentru implementarea solutiilor energetice inovatoare tip geoexchange la alte doua dezvoltari din portofoliu (One Lake Club si One High District). Colaborarea face parte dintr-o strategie de sustenabilitate mai ampla, derulata de ONE inca de la final de 2021. Incluse de la 1 iunie in doi noi indici internationali MSCI, actiunile ONE s-au apreciat cu 16% luna trecuta (#1 in topul performantelor indicelui de referinta al bursei noastre, BET).

Banci: maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, va distribui dividende in valoare totala de circa 198 mil. MDL (aproximativ 10 mil. EUR). Din profitul aferent acestui an, un procent cuprins intre 30% si 50% va fi alocat dividendelor, sub rezerva aprobarii de catre Banca Nationala a Moldovei. Cu BERD in actionariat inca din 2018, maib are la nivel national o cota de 32% din depozite si 37% din credite. In decembrie anul trecut, actionarii au votat in favoarea listarii cu actiuni la BVB in 2023... intentia fiind anuntata inca din toamna.

Wall Street: S&P 500 si Nasdaq Composite s-au apreciat pentru 5-a, respectiv a 8-a saptamana consecutiv. Microsoft a atins joi un nou maxim record, iar Nvidia e +192% in acest an. Pana si Toyota a avut cea mai buna saptamana pe Wall Street dupa 2009. Azi, bursa americana e inchisa cu ocazia Juneteenth (se redeschide maine). 

STIAI CA?[edit | ]

In 2022, toate companiile din ROCA Industry au inregistrat cresteri semnificative ale afacerilor, cuprinse intre 14% si chiar 40% fata de anul precedent.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.