Rata anuala a inflatiei, in scadere, la 6.6% - 12 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Conform datelor INS, rata anuala a inflatiei a coborat, in luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare inregistrata cu o luna in urma si 7.4% in luna ianuarie. Totodata, de la inceputul anului pana in prezent, rata inflatiei se situeaza la valoarea de 2.4%. Printre cele mai mari scumpiri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, s-au aflat cele din segmentul serviciilor (+10.2% vs martie 2023) si al produselor nealimentare (+8% vs martie 2023). (Sursa: INS)

Productia de cereale din Romania – 8.8% din UE[edit | ]

Analistii Comisiei Europene estimeaza, pentru anul 2024, ca fermierii din Romania vor produce aproximativ 24.5 mil. tone de cereale, reprezentand aproximativ 8.8% din productia totala din UE. In ceea ce priveste graul, productia ar urma sa scada la 9.4 mil tone, ca urmare a reducerii suprafetei cultivate, cu 3.7%. In ceea ce priveste randamentul, Comisia Europeana estimeaza pentru Romania ca fermierii vor obtine aproximativ 4.46 tone/hectar, usor peste nivelul de 4.3tone/hectar, din 2023. (Sursa: economica.net)

Rata inflatiei in SUA- crestere peste asteptari[edit | ]

In luna martie 2024, indicele preturilor de producție (PPI) a crescut cu 0.2% fata de luna precedenta, sub asteptari, dar pe baza anuala a crescut cu 2.1%, ceea ce indica presiuni inflationiste persistente. Segmentul serviciilor a determinat cresterea, in timp ce preturile bunurilor au scazut. Pietele au reactionat usor, contractele futures fiind in crestere, in timp ce randamentele trezoreriei sunt in scadere. Potentialele reduceri ale dobanzii de referinta din partea FED raman incerte dupa o rata a inflatiei peste asteptari. (Sursa: CNBC)

BCE mentine dobanda de referinta[edit | ]

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ratele dobanzilor in cadrul sedintei de politica monetara, dar a lasat de inteles ca are in vedere o posibila reducere a ratelor incepand cu luna iunie, invocand preocupari legate de inflatie si de efectul politicii monetare asupra economiei. Presedintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat importanta schimbarii de sentiment a bancii. Asteptarile pietei indica o reducere de 25 de puncte de baza in luna iunie. Datele economice, in special cele privind inflatia si negocierile salariale, vor influenta viitoarele decizii de politica monetara. Analistii anticipeaza noi masuri de relaxare pe fondul tendintelor dezinflationiste. (Sursa: CNBC)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Certrom SRL si Cert Master Standard SRL, actionari care au impreuna peste 5.8% din capitalul social al Meta Estate, au cerut completarea ordinii de zi a AGA din 25-26 aprilie cu aprobarea unui program de emisiune de obligatiuni. Emisiunea propusa (in RON sau EUR) ar fi cuprinsa intre 200,000 EUR si 5 mil. EUR, cu o scadenta de minim 1 an si maxim 5, si un cupon cuprins intre 8% si 12%. (Sursa: ZF)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel a anuntat completarea ordinii de zi a AGA, din data de 25/26 aprilie 2024, la solicitarea actionarului Iulian Nedea, care detine peste 5% din capitalul social al societatii. Astfel, actionarul propune majorarea capitalului social al Simtel cu o valoare nominala care sa nu depaseasca 50% din capitalul social subscris, mai exact pana la 788,787 RON. (Surse: BVB)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

Inaintea votului actionarilor privind cresterea remuneratiei directorului general Pascal Soriot, AstraZeneca a anuntat o majorare a dividendelor cu 7%, pentru 2024, stabilind dividendul anual la 3.10 USD/actiune. Aceasta decizie vine in contextul in care gigantul farmaceutic isi continua achizitiile si strategiile de dezvoltare ale afacerilor. Cu toate acestea, propunerea de majorare a salariului directorului general cu 1.8 mil. GBP, la un total de 18.9 mil. GBP, s-a confruntat cu opozitia consilierilor de vot Glass Lewis si ISS. AstraZeneca sustine ca majorarea dividendelor se aliniaza cu politica sa progresista si cu atractivitatea solida a companiei pentru investitori. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Intr-un comunicat recent adresat actionarilor, directorul general al Amazon, Andy Jassy, a subliniat angajamentul companiei de a reduce costurile, in special in cadrul retelei sale de distributie. In ciuda reducerilor anterioare de personal in numeroase departamente, CEO-ul a transmis ca reducerea costurilor operationale ramane o prioritate. Compania a identificat noi oportunitati de reducere a costurilor, promitand nu numai reducerea cheltuielilor, ci si cresterea eficientei livrarilor pentru clienti. (Sursa: Reuters)

NIKE (US.NKE)[edit | ]

Nike se pozitioneaza strategic la viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris pentru a-si creste cota de piata pe segmentul de imbracaminte sportiva. Compania a prezentat, joi, echipamentele sale pentru echipele olimpice pe care le sponsorizeaza, in vederea atragerii consumatorilor de rand. Confruntandu-se cu o concurenta acerba din partea unor marci precum On Running, Hoka si Lululemon si cu schimbarea preferintelor consumatorilor, care se indeparteaza de incaltamintea sa traditionala de baschet, Nike pune accentul pe inovatii tehnologice, inclusiv pe amortizarea "Air" si pe materialele tricotate usoare. (Sursa: Reuters)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

Departamentul de Comert al SUA si producatorul de semiconductori TSMC au anuntat, la inceputul saptamanii, ca au ajuns la un acord preliminar pentru a oferi producatorului taiwanez subventii de pana la 6.6 mld. USD in cadrul US CHIPS Act, pentru a sprijini constructia unor facilitati avansate de productie de semiconductori in Phoenix, Arizona. Ca parte a acordului, TSMC va construi, de asemenea, a treia sa fabrica in Phoenix, ceea ce va duce investitiile sale totale in SUA la peste 65 mld. USD. (Sursa: technode.com)

AIRBUS (FR.AIR)[edit | ]

Airbus se confrunta, in prezent, cu costuri initiale marite din cauza pregatirii pentru o crestere a productiei de avioane, inclusiv pentru angajarea a mii de noi muncitori si construirea a doua noi linii de asamblare, cu scopul de a creste productia modelului A320neo cu aproximativ 50%, pana la 75 de avioane pe luna, pana in 2026. In ciuda faptului ca aceste investitii initiale au dus la costuri care au depasit bugetul in primul trimestru, directorul financiar Thomas Toepfer a subliniat beneficiile pe termen lung, asteptandu-se ca eficienta deplina sa fie realizata pana in 2026 sau 2027. (Sursa: Reuters)