Rata de ocupare a fortei de munca – aproape de 70% - 21 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In 2022, rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20-64 ani a fost de 68.5%, in crestere fata de anul anterior cu 1.4 puncte procentuale, populatia activa a Romaniei fiind de cca. 8.3 mil. de persoane. Rata de ocupare a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani a ramas una scazuta, aceasta totalizand 19.7%. Cel mai mare nivel al ratei de ocupare s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior, cca. 85.9%. Majoritatea salariatilor sunt incadrati in sectorul privat (82%). (Sursa: INS)

Crestere a volumului serviciilor catre populatie[edit | ]

In luna februarie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de luna ianuarie 2023 cu 6.4% ca serie bruta, dar nu a variat semnificativ ca serie ajustata. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, indicatorul a crescut cu 14.7% ca serie bruta si cu 11.1% ca serie ajustata. Cresteri se observa si in cazul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, unde s-a inregistrat o majorare de 21.9% fata de anul trecut ca serie bruta si cu 30.3% ca serie ajustata. (Sursa: INS)

Indicele preturilor de productie din Germania isi reduce ritmul de crestere[edit | ]

Indicele preturilor de productie din Germania a crescut mai putin (+7.5% vs. 2022) fata de asteptarile economistilor (+9.8%) in luna luna martie, inregistrand, totodata si cea mai mica crestere anuala din iunie 2021. Comparativ cu luna februarie a acestui an, preturile au scazut cu 2.6%, inregistrand al saselea declin lunar consecutiv. (Sursa: Reuters)

Banca Centrala Europeana – intre 0.5% si 0.25%[edit | ]

Minutele de la sedinta de politica monetara ale BCE, publicate in cursul zilei de ieri, arata ca intre membrii Consiliului Guvernatorilor al BCE exista o divizare tot mai mare in ceea ce priveste urmatoarea miscare. Astfel, chiar daca o majorare a ratei de politica monetara cu 50 de puncte de baza este inca in discutie pentru urmatoarea luna, diziunea dintre membri pledeaza pentru un compromis de 25 puncte de baza. La ultima intrunire privind politica monetara in zona euro, BCE a luat decizia de a majora ratele cu 50 puncte de baza, ducand nivelul dobanzilor la nivelul de 3.5%. (Sursa: ECB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila, unul dintre liderii pietei de distributie de bunuri de larg consum din Romania si Republica Moldova, anunta incheierea unui parteneriat pe termen lung cu Hama, lider european in accesorii IT si telecomunicatii. Prin intermediul acestui parteneriat, Aquila va dezvolta o solutie logistica complexa, numita ,,pick by light” - o tehnica moderna de pregatire a comenzilor, bazata pe utilizarea luminii pentru indrumare in desfasurarea activitatilor operative, care limiteaza numarul de erori. Implementarea solutiei se va face in depozitul societatii din Dragomiresti Vale, si va include un numar de peste 4,000 de SKU-uri (”Stock Keeping Unit” – produs unic identificat prin elemente distincte de denumire, cod, ambalaj etc.). Parteneriatul cu Hama permite, totodata, dezvoltarea portofoliului de clienti prin extinderea operatiunilor logistice existente. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea va vinde detinerile minoritare in capitalul social al E-Distributie Muntenia, Enel Energie Muntenia, E-Distributie Dobrogea, E-Distributie Banat si ENEL Energie – toate societati pe actiuni – in schimbul unui pret de 650 mil. RON. Cumparatorul este Public Power Corporation SA (PPC), compania nationala elena de energie, contractul de vanzare fiind incheiat in data de 19 aprilie 2023. Acest contract a fost incheiat dupa ce Enel SpA si PPC au incheiat un contract de vanzare-cumparare a afacerilor Grupului Enel in Romania. Vanzarea este conditionata, printre altele, de finalizarea tranzactiei dintre Enel si PPC. (Surse: BVB;enel.com)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

Transgaz si E.ON au anuntat semnarea unui Memorandum de intelegere, prin care companiile se angajeaza sa colaboreze in vederea consolidarii securitatii energetice a Romaniei, in contextul tranzitiei catre energia verde. Documentul prevede colaborarea in scopul dezvoltarii si transformarii infrastructurii de transport si de distributie a gazelor naturale pentru a deservi pe termen lung consumatorii cu energie fara emisii poluante, mai exact cercetarea modului in care infrastructura nationala de gaze ar putea permite si transportul hidrogenului. De asemenea, partile vor elabora propuneri catre ANRE in vederea emiterii reglementarilor tehnice specifice in domeniul hidrogenului. (Sursa: BVB)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)[edit | ]

Antibiotice S.A. a semnat un acord de servicii de consultanta cu Banca Europeana de Investitii (BEI), prin care expertii BEI, impreuna cu consultanti externi, vor colabora cu Antibiotice S.A. pentru a identifica optiuni de crestere si dezvoltare a companiei pe plan intern si international. Acordul cuprinde, printre altele, evaluarea posibilitatilor de extindere si diversificare a portofoliului de medicamente al companiei, identificarea tendintelor in ceea ce priveste parteneriatele cu companii din lantul valoric al industriei farmaceutice si recomandarea celor mai bune practici pentru organizarea si extinderea proceselor industriale ale companiei. (Sursa: BVB)

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]

Safetech a infiintat o filiala in SUA, denumita Safetech Innovations US Inc., in orasul Reston din statul american Virginia. Compania controleaza 67% din capitalul social al filialei americane. Astfel, pentru Safetech, este cea de-a treia locatie internationala in care compania este prezenta, dupa Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite. Noua filiala va deveni operationala in urmatoarele luni, pana atunci,in limita posibilitatilor, serviciile tehnice vor fi furnizate din Romania si din Marea Britanie. (Sursa: BVB)

Oblig Alive Capital 2023 (ALV23)[edit | ]

Conducerea furnizorului de energie, Alive Capital, a anuntat finalizarea procedurii de instrainare a pachetului de actiuni detinut de Giacomo Billi, care reprezinta 49% din capitalul social al companiei. Astfel, din noua structura a capitalului social va face parte si Omnia Capital cu 49% din drepturile de vot, restul de 51% fiind detinut de Premier Energy PLC. (Sursa: BVB)

Daimler Truck Holding AG (DTG)[edit | ]

Unul dintre cei mai mari producatori de camioane, Daimler Trucks, este prezent la Bursa de Valori din Bucuresti, pe segmentul SMT-Intl sub simbolul DTG. Compania are o istorie lunga, primul camion construit datand din anul 1896. In forma actuala, compania a luat nastere in 2021, cand aceasta s-a listat independent de compania mama, Daimler AG, actual Mercedes-Benz Group. Compania este liderul pietei globale de camioane medii si grele de peste 6 tone. Vanzarile unitare ale Daimler Truck au crescut considerabil in 2022. In ciuda problemelor de aprovizionare, au fost livrate 520,291 de camioane si autobuze, ceea ce reprezinta o crestere de 14.2% fata de anul precedent. Europa si America de Nord sunt doua dintre cele mai mari piete pentru camioanele Daimler, din care, compania detine cote de 20% si, respectiv, 40%. (Sursa: BVB)

Deutsche Bank AG (DBK)[edit | ]

Deutsche Bank intentioneaza sa-si reduca comitetul executiv la 9 membri, de la 10, cat sunt in prezent, odata cu disponibilizarea unor persoane din divizia de private banking, conform unor surse Reuters. Cea mai mare banca germana isi va anunta rezultatele financiare trimestriale pe 27 aprilie, tot atunci fiind asteptat si anuntul referitor la disponibilizari. (Sursa: Reuters)

AT&T Inc. (US.T)[edit | ]

Compania de telecomunicatii, AT&T, a obtinut o cifra de afaceri trimestriala in valoare de 30.1 mld. USD, in usoara crestere comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior (+1.4%), insa sub estimarile analistilor cu 80 mil. USD. Profitul/actiune non-GAAP obtinut a fost in valoare de 0.60 USD, in linie cu asteptarile analistilor. Cu toate acestea, actiunea a deschis sesiunea de tranzactionare de ieri in scadere cu aproximativ 10%, in special din cauza incetinirii cresterii numarului de abonati la servicii de telefonie. (Sursa: Barron’s)

lululemon athletica inc. (US.LULU)[edit | ]

Conform surselor CNBC, compania producatoare de imbracaminte pentru sport, Lululemon, a abordat Hydrow, o companie rivala, in vederea vanzarii liniei de business Mirror. Lululemon a achizitionat Mirror in 2020 cu 500 mil. USD, atunci cand fitness-ul la domiciliu ajunsese la apogeu din cauza pandemiei. Momentan, nu este clar daca Hydrow, care produce aparatura pentru salile de fitness, este interesata de achizitia Mirror. (Sursa: CNBC)