Rata inflatiei la o singura cifra In iulie 2023 - 14 august 2023

De la TradeVille.ro wiki

Rata anuala a inflatiei a scazut, in luna iulie 2023, pana la 9.4%, fata de 10.3%, nivel inregistrat cu o luna in urma. Printre principalele categorii care au inregistrat cresteri se numara marfurile alimentare (+16.24%), serviciile (+11.65%) si marfurile nealimentare (+4.25%). Pe de alta parte, BNR si-a majorat previziunile privind rata inflatiei la finalul acestui an, la 7.5%, de la 7.1% estimat anterior, in timp ce inflatia CORE2, care exclude preturile la alimente si combustibili, se asteapta sa atinga un nivel de 9.9% la finalul anului 2023. (Surse: INS;Profit.ro)

Salariul mediu net pe economie atinge 4,600 RON[edit | ]

Castigul salarial mediu net s-a majorat in luna iunie 2023 cu 1.3% comparativ cu mai 2023, pana la 4,600 RON, in timp ce fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea a fost de 15.7%. Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor obtinute prin prelucrarea titeiului (10,862 RON), in timp ce, la polul opus, hotelurile si restaurantele au marcat un nivel al salariului mediu net de 2,525 RON. (Sursa: INS)

Companiile romanesti in vizorul investitorilor straini[edit | ]

Incepand cu 1 septembrie, 10 companii listate la BVB vor intra in indicii MSCI, consolidand astfel pozitia Romaniei de la 12 la 22 de societati. Aceste companii vor fi incluse in MSCI Frontier IMI si MSCI Romania IMI. Aceste companii sunt: Aquila, Arobs, Bittnet, BVB, Conpet, Purcari, Safetech, Simtel, Sphera si TTS. Alte 6 companii (Electrica, Medlife, ONE United Properties, TeraPlast, Transelectrica si Transgaz) vor fi promovate de la Small cap la Mid Cap/Large Cap. (Sursa: ZF)

Economia din UK creste in T2 2023[edit | ]

Conform Oficiului National de Statistica, economia Marii Britanii a inregistrat o crestere de 0.2% in al doilea trimestru din 2023, peste asteptari, stimulata de consumul casnic si de productia manufacturiera solida. In iunie 2023, PIB al Marii Britanii a crescut cu 0.5%, depasind prognoza de crestere de 0.2%, urmand unei cresteri lunare a PIB in lunile aprilie si mai, de 0.2% respectiv 0.1%. Productia a fost sustinuta, in principal, de cresterea industriei prelucratoare, care a accelerat cu 1.6% in T2 2023, in timp ce serviciile au avansat cu 0.1%. Economistii se asteapta in continuare la o recesiune usoara la finalul acestui an, pe masura ce majorarea dobanzilor va impacta tot mai mult economia. (Sursa: CNBC)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER)[edit | ]

Evergent Investments (fosta SIF Moldova), societate de investitii, a inregistrat, in primul semestru din 2023, o crestere cu 2.5% a valorii activelor administrate fata de aceeasi perioada a anului anterior, depasind pragul de 500 mil. EUR. In perioada mentionata, compania a obtinut un rezultat net in valoare de 47.7 mil. RON, format din 26.5 mil. RON profit net si 21.5 mil. RON castig net din vanzarea activelor financiare la valoare justa. (Sursa: BVB)

BIOFARM S.A. (BIO)[edit | ]

Producatorul de medicamente, Biofarm, a obtinut, in S1 2023, venituri din vanzari in valoare de 162.2 mil. RON, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2022. Concomitent, cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 20%, ajungand la 107.6 mil. RON. Astfel, profitul net al perioadei a atins 50 mil. RON, fiind in crestere cu 15% fata de S1 2022. In perioada mentionata, compania a ocupat locul 2 pe segmentul de Consumer Healthcare (CHC) in ceea ce priveste numarul medicamentelor vandute. (Sursa: ZF)

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI)[edit | ]

Transilvania Investments, una dintre cele 5 societati de investitii financiare listate la BVB, a raportat pentru primul trimestru un profit net de 52.4 mil. RON, in scadere cu aproape 24% fata de cel inregistrat anul trecut. Veniturile companiei au scazut cu 17.86%, dar au fost cu peste 34% mai mari decat cele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli (BVC). Totodata, cheltuielile operationale au fost mai mici cu 35% fata de cele din BVC. (Sursa: BVB)

COMPA S. A. (CMP)[edit | ]

Producatorul roman de componente auto, Compa S.A., a incheiat S1 2023 cu o cifra de afaceri in crestere cu 6.97%, pana la 404.4 mil. RON, in timp ce profitul net aproape s-a dublat fata de S1 2022, urcand pana la 9.24 mil. RON. Cresterea s-a datorat, in principal, eforturilor pentru mentinerea unui nivel competitiv al preturilor de vanzare, in concordanta cu evolutia pietei materiilor prime si a utilitatilor cat si a cresterii lente a cheltuielilor din exploatare (+5.37% vs S1 2022) comparativ cu veniturile. Pe termen mediu si lung, compania isi propune sa dezvolte noi proiecte pentru clientii non-auto si isi reduca dependenta de proiectele destinate motoarelor diesel. (Sursa: BVB)

ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]

Producatorul de ambalaje, Romcarbon, a inregistrat o scadere de 17% a veniturilor la nivel individual in S1 2023 comparativ cu S1 2022. Scaderea a fost pusa pe seama nivelului scazut al cererii si intreruperilor de productie in cadrul sectorului Polimeri reciclati. Pe de alta parte, compania a marcat un profit net individual de 5.22 mil. RON (+29% VS s1 2022) ca urmare a profitului inregistrat din vanzarea activelor si a castigului FOREX din investitia in Recyplat. Pentru anul curent, compania va inaugura noua linie de productie in sectorul Polimeri reciclati in august 2023, eliminand problemele cauzate de defectiunea unor echipamente din sector. (Surse: BVB;ZF)

IPROEB SA Bistrita (IPRU)[edit | ]

Producatorul de cabluri si conductori electrici, Iproeb S.A., a incehiat S1 2023 raportand venituri in crestere cu 17.5% vs S1 2022. De asemenea, profitabilitatea companiei, in primul semestru al anului 2023, a fost in crestere cu 18% fata de aceasi perioada a anului trecut, cu toate ca a fost influentata negativ de cresterea cheltuielilor fata de venituri, derivata din fluctuatii ale costurilor de aprovizionare si logistica. Rezultatele obtinute in aceasta perioada, precum si mentinerea profitabilitatii operationale la un nivel cu 14% mai mare fata de anul anterior confirma capacitatea companiei de a reactiona rapid la schimbarile adverse din piata. Pentru anul 2023, Iproeb va continua implementarea proiectelor de investitii aprobate in cadrul AGA din aprilie 2023, care vor fi finantate atat din surse proprii cat si din credite bancare. (Sursa: BVB)

ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)[edit | ]

Electromagnetica a raportat rezultate financiare in scadere pentru primul semestru al anului 2023. Profitul net inregistrat a fost de 8.4 mil. RON, in scadere fata de perioada similara din anul trecut, cand a fost de 17.9 mil. RON. Desi veniturile totale au atins 116.44 mil. RON, o usoara scadere fata de 120.8 mil. RON in primul semestru din 2022, cheltuielile au crescut la 106.5 mil. RON, comparativ cu 102.2 mil. RON. Exporturile au scazut de la 16 mil. RON la 11.7 mil. RON in aceeasi perioada a anului. Electromagnetica opereaza in mai multe domenii, inclusiv eficienta energetica, productie si furnizare de energie electrica, inchiriere de spatii si dezvoltare imobiliara. Conducerea companiei subliniaza cresterea vanzarilor de statii de incarcare autovehicule electrice si aparataj electric, cu un accent pe export. In plus, releele CFR au reprezentat un element de continuitate si stabilitate in productie. (Sursa: BVB)

OIL TERMINAL S.A. (OIL)[edit | ]

Operatorul portuar controlat de statul roman, Oil Terminal, a incheiat primul semestru din 2023 raportand un profit net de 25.4 mil. RON (+ 43% vs S1 2022). Totodata, cifra de afaceri s-a majorat cu 28%, in primul semestru din 2023, pana la 169.5 mil. RON, depasind estimarile din bugetul de venituri si cheltuieli. Compania ocupa o pozitie strategica in zona Marii Negre, fiind cel mai mare operator de produse petroliere din portul Constanta, a carui activitate de baza o reprezinta serviciile privind primirea, incarcarea, descarcarea titeiului si a produselor petroliere. (Sursa: ZF)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Ford Motor isi propune sa creasca veniturile pentru afacerea sa cu vehicule comerciale Ford Pro prin integrarea unui software avansat, ceea ce ar putea duce la o crestere potentiala a veniturilor cu 4,000-5,000 USD pe vehicul in viitor. Navin Kumar, CFO al Ford Pro, a discutat despre planurile de a oferi servicii pentru flote bazate pe software, siguranta, securitate, autonomie partiala a vehiculelor si asigurari. Vehiculele comerciale electrice de ultima generatie ale companiei vor fi esentiale pentru atingerea obiectivelor ambitioase pentru 2026, inclusiv procente mai mari de vehicule conectate si vehicule cu software platit. Ford Pro intentioneaza sa isi extinda afacerea europeana de vehicule comerciale, avand in pregatire noi versiuni electrice ale modelelor Transit Courier si Transit Custom. (Sursa: Reuters)