Rata somajului in luna februarie 2025 - 02 aprilie 2025

De la TradeVille.ro wiki

In luna februarie 2025, rata somajului a fost de 5.6%, marcand o crestere de 0.1 puncte procentuale fata de rata inregistrata in luna ianuarie 2025. Rata somajului la barbati a fost cu 0.4 puncte procentuale mai mare decat la femei. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 de ani) estimat pentru februarie a fost de 456,800 persoane. (Sursa: INS)

Fidelis, o noua editie[edit | ]

In perioada 4-11 aprilie, titlurile de stat Fidelis vor fi din nou disponibile pentru subscriere. Aceasta este a treisprezecea editie a campaniei prin care statul incurajeaza si donarea de sange. Dobanda pentru transa donatorilor se ridica la 7.6% vs 7.8% in februarie. Pana in prezent, cei 26,618 de donatori-investitori au subscris aproape 2.9 mld. RON. Pragul minim de subscriere pentru transa donatorilor a ramas 500 RON vs 5,000 RON pentru restul transelor, insa, incepand cu aceasta editie, transa donatorilor va avea un plafon maxim de 100,000 RON. La celelalte transe, dobanzile sunt urmatoarele: 6.6% pentru titlurile in RON cu scadenta peste 1 ani, 7.3% pentru cele cu scadenta peste 3 ani si 7.6% pentru scadenta peste 5 ani. La transele in EUR dobanzile sunt de 3.6% pentru transa pe 2 ani si de 6% pentru transa pe 7 ani. (Sursa: Profit.ro)

Inflatia in zona euro si impactul tarifelor[edit | ]

Inflatia in zona euro a scazut la 2.2% in martie, in linie cu asteptarile analistilor, dar usor sub valoarea inregistrata in februarie, de 2.3%. Datele preliminare au aratat ca inflatia din martie a fost mai mica decat estimarile in mai multe economii majore din zona euro. Luna trecuta, inflatia a atins 2.3% in Germania si a scazut la 2.2% in Spania, ramanand neschimbata la 0.9% in Franta. Datele au amplificat asteptarile privind o noua reducere a ratei dobanzii cu 25 de puncte de baza de catre Banca Centrala Europeana, la urmatoarea sa sedinta din 17 aprilie. Pietele anticipau deja o probabilitate de aproximativ 76% pentru o astfel de reducere inainte de publicarea datelor. Totodata, UE urmeaza sa fie afectata de tarife impuse de administratia Trump, care vor intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani – inclusiv o taxa de 25% pe masinile importate. (Sursa: CNBC)

Primul trimestru pe rosu[edit | ]

Actiunile americane au suferit pierderi importante in primul trimestru din 2025: atat S&P 500, cat si Nasdaq Composite si-au intrerupt seria de cinci trimestre consecutive de crestere si au inregistrat cele mai mari pierderi trimestriale din 2022 incoace. Insa acesta nu va fi ultimul tumult pe care il vor experimenta pietele. Tarife reciproce asupra „tuturor tarilor” vor intra in vigoare miercuri. Goldman Sachs si-a redus prognoza de crestere economica a SUA si si-a majorat asteptarile privind rata inflatiei pentru 2025, sugerand o posibila stagflatie sau recesiune. Banca si-a revizuit in scadere si proiectia pentru S&P 500. Astfel, trimestrul al doilea ar putea fi inca si mai dificil pentru bursa americana. (Sursa: CNBC)

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]

Analistii de la Goldring au stabilit un pret tinta pentru actiunile WINE de 15.21 RON pentru urmatoarele 12 luni de tranzactionare. Pretul stabilit vine ca urmare a publicarii rezultatelor anuale preliminare si implica o crestere potentiala de aproximativ +1.1% fata de pretul din piata de la momentul analizei, si anume 15.04 RON per actiune. (Sursa: ZF)

CONPET SA Ploiesti (COTE)[edit | ]

Pretul actiunilor Conpet Ploiesti, transportator de titei prin conducte si vagoane de cisterna, s-au apreciat cu 5.45% de cand compania a convocat saptamana trecuta AGA. Aceasta va avea loc pe 29 aprilie, data la care actionarii vor vota, printre altele, distribuirea unui dividend brut de 6.763163502 RON/actiune, cu un randament de 8.3%. (Sursa: ZF)

Delta Air Lines Inc (US.DAL)[edit | ]

Jefferies a devenit mai precaut in ceea ce priveste sectorul aerian, din cauza unei increderi scazute a consumatorilor si a impactului tarifelor ce vor intra in vigoare, retrogradand American Airlines, Delta Air Lines, Air Canada si Southwest Airlines. De asemenea, se preconizeaza ca aceste companii vor reduce prognozele pentru 2025. United Airlines ramane singura companie aeriana cu rating „Buy”. (Sursa: Seeking Alpha)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon a reluat livrarile cu drone in College Station, Texas, si Tolleson, Arizona, dupa o actualizare de software care a rezolvat problemele legate de senzorul de altitudine al dronei. Operatiunile fusesera suspendate in ianuarie din cauza prafului din aer. Compania a primit aprobarea Administratiei Federale a Aviatiei pentru a relua livrarile, iar cererea pentru serviciu a crescut semnificativ. Amazon lucreaza, de asemenea, la lansarea livrarilor cu drone in Marea Britanie, dupa obtinerea aprobarilor necesare. (Sursa: Seeking Alpha)

ROYAL CARIBBEAN GROUP LTD (US.RCL)[edit | ]

Royal Caribbean a crescut dividendele cu 38% fata de trimestrul anterior, ajungand la un randament de 0.82%. Desi compania a fost criticata de administratia Trump pentru taxe, CEO-ul Jason Liberty a afirmat ca nu se teme de impactul acestora, deoarece compania plateste deja o suma considerabila in taxe si majoritatea produselor sunt achizitionate din SUA. (Sursa: CNBC)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Noile tarife anuntate de SUA pentru importurile auto au zguduit producatorii auto asiatici, administratia Trump urmand sa aplice incepand cu aceasta saptamana tarife vamale de 25% pentru masinile care nu sunt fabricate in SUA. Actiunile Toyota au scazut cu 9.4% in cele trei sesiuni de tranzactionare dupa anunt, in timp ce actiunile Nissan au pierdut 9.3%. Actiunile Hyundai, din Coreea de Sud, au inregistrat o scadere de 11.2%. Dintre producatorii auto japonezi, Toyota va fi probabil cel mai grav afectata din cauza vanzarilor sale uriase in SUA. Conform platformei americane de vanzare a automobilelor Carpro, producatorii auto asiatici au reprezentat sase dintre primii opt producatori auto din SUA in functie de volumul vanzarilor in 2024. Toyota a ocupat primul loc, cu 1.98 mil. de vehicule vandute in cursul anului, depasind gigantii auto americani Ford si Chevrolet. (Sursa: CNBC)