Recordurile din 2023 nu-s suficiente pentru DN Agrar - Trade Talk 18 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cu Peter de Boer ne-am vazut spre final de septembrie intr-un interviu exclusiv pentru TradeVille. Am incercat sa-l descoasem pe cat de bine ne-am priceput... caci piata laptelui din Romania e-atat de intesata de insuficiente structurale, incat am vrut raspunsuri direct de la jucatorul #1.

L-am reintalnit pe Peter pe 4 octombrie, la prima editie Quarterly Report. Ne-am repezit din nou cu intrebari, la cateva zile dupa ce DN Agrar si-a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru... iar actiunile grupului se tranzactionau la un maxim istoric pe bursa noastra. 

1. Cum arata DN Agrar in 2023?[edit | ]

DN Agrar e de fapt un grup care aduce impreuna 15 societati... inclusiv 4 ferme a caror activitate principala o reprezinta cresterea bovinelor de lapte (Prodlact), productia de lapte de vaca (Cut, Lacto Agrar si Apold), precum si productia agricola vegetala. Activitatea e concentrata in centrul Transilvaniei, in judetele Alba, Sibiu si Hunedoara.

Celor patru ferme existente li se va adauga una noua, la Straja, a carei constructie va incepe in ianuarie.

In vara urmatoare, DN Agrar se asteapta aici la primele 400 de vaci, cifra urmand sa se dubleze pana la finalul anului... insa pe termen mai lung, Straja e un proiect de minimum 5,000 de animale. Doua noi achizitii vor fi facute odata ce proiectul Straja avanseaza, pentru accelerarea si mai puternica a afacerilor. Vrem sa crestem mereu, plafonarea nu-i parte din agenda noastra, ne-a zis Peter de Boer in Q&A-ul din septembrie.

Grupul se auto-sustine: isi produce propria hrana destinata animalelor, vinde laptele pe care-l produce la cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania si fertilizeaza pamantul tot pe seama animalelor.

Componenta importanta a agriculturii circulare, noua fabrica de compost e destinata eliminarii sau macar reducerii la maximum a utilizarii fertilizantilor chimici. Totodata, grupul are deja toata documentatia pentru constructia de panouri fotovoltaice, scopul fiind reducerea la zero a consumului extern de electricitate. Diversificarea activitatii e si ea o prioritate strategica. Cresterea e vazuta prin scalare continua si oferirea unui lapte de-o calitate excelenta celor mai mari procesatori de pe continent... dar si prin achizitii inteligente, vanzarea compostului produs in exces, implicarea in aria biogazului si a energiei solare.

Din aprilie anul trecut, adica de la achizitia fermei Apold, DN Agrar a devenit cel mai prolific producator de lapte din Romania. In primele noua luni ale acestui an, grupul a livrat in total peste 41 de milioane de litri de lapte, cu aproape 16% mai mult decat in aceeasi perioada din 2022. 

2. Cum creste DN Agrar?[edit | ]

In primul semestru din 2023, DN Agrar si-a triplat profitul net (vs aceeasi perioada din 2022), la 15 mil. RON... pe seama unor afaceri nete de 80 mil. RON, mai mari cu 29%. Veniturile din exploatare au urcat cu 32%, la 124 mil. RON chiar daca pretul laptelui la nivelul Uniunii Europene, referinta la care se raporteaza grupul, a scazut constant pe parcursul acestui an.

Ca perspectiva: in 2008, cand a intrat pe piata noastra, DN Agrar avea la dispozitie 28 de hectare si niciun animal. In 2023, grupul opereaza un total de mai bine de 7,000 de hectare (la care se adauga 2,000 de hectare in regim extern) si peste 12,000 de vaci. In cuantumul incasarilor din productia vanduta, cea mai mare contributie au avut-o subventiile... depasind 12 mil. RON, acestea au fost de peste 2x mai mari decat in perioada identica din 2022. Noile reglementari PNRR au impact pozitiv pentru grup, in contextul cresterii constante a efectivului de animale.

Datoriile pe termen lung au inregistrat o crestere de circa 5%, ridicandu-se la aproape 98 mil. RON... rezultate in buna parte din investitiile semnificative facute la ferma Apold, pentru majorarea cu 50% a capacitatii de productie.

3. Piata locala a laptelui[edit | ]

In Romania, productia interna reuseste sa asigure in prezent numai 40% din consum. Deficitul de lapte si produse lactate a urcat la vreo 740 mil. EUR, de-aproape 5x mai mare decat in urma cu zece ani.

Productivitatea e si ea extrem de redusa, rezultat partial al fragmentarii sectorului: abia reusim sa producem circa 3.5 tone pe cap de vaca, comparativ cu 6.5 tone in Polonia si 8.4 tone in Ungaria (de unde ne vin aproape 1/3 din importuri).

Asta desi Romania dispune de suprafete considerabile de teren arabil, densitatea animalelor fiind de numai 15 vaci pe hectar. In Polonia, tot in medie pe hectar, sunt 46 de vaci, iar in Olanda, mai bine de 200. Suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana la productia de lapte pe cap de vaca, importurile crescand de 3.5x in ultimul deceniu. Si nu-s doar ultimii zece ani: in perioada 1990 - 2020, cantitatile de lapte si produse lactate primite din afara tarii au explodat cu 1,846%, 90% din deficitul asta urias acumulandu-se dupa aderarea noastra la UE.

Nici 2023 nu arata grozav: in august, importurile de lapte brut au crescut cu aproximativ 63% (vs aceeasi luna din 2022), chiar daca productia locala a fost mai mare la randul sau cu aproape 15%.

Romania se poate transforma intr-un exportator net puternic de lapte in partea asta de continent... posibil doar in urma Poloniei, crede Peter de Boer. Exista o uriasa oportunitate pentru acest sector aici, in Romania... suntem foarte entuziasti sa-l finantam, a declarat Marius Gavrea, expert agribusiness la ING Bank Romania, intr-un interviu recent pentru ZF Live. 

4. DN Agrar la BVB[edit | ]

DN Agrar e listata din februarie anul trecut pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti actiunile grupului reusind sa intre in mai putin de-un an in componenta indicelui de referinta al celor mai lichide companii prezente pe-aceasta piata, BETAeRO.

Debutul la bursa a sosit in urma unui plasament privat de vanzare de actiuni, incheiat cu succes in vara anului 2021, care-a generat o capitalizare anticipata de circa 96 mil. RON. In prima sedinta de tranzactionare pe AeRO, valoarea de piata a grupului a urcat la peste 111 mil. RON. In aceasta dupa-amiaza, DN Agrar valora peste 161 mil. RON actiunile fiind mai sus cu 38% in 2023.

Grupul urmareste transferul actiunilor pe segmentul principal al BVB, pentru a-si creste semnificativ rulajele de tranzactionare si interesul investitorilor institutionali pregatirile in acest sens putand fi gata spre mijlocul anului viitor. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Actionarii OMV Petrom vor primi maine dividende speciale in cuantum total de 2.8 mld. RON... din aceasta suma, 51% vor merge la Viena catre OMV (actionar majoritar), aproape 21% vor fi primiti de statul roman, in timp ce investitorii activi ai bursei noastre vor lua circa 840 mil. RON. Apropo, dividendul brut se ridica la 0.045 RON pe actiune, valoarea neta a acestuia fiind 0.0414 RON pe actiune... echivalent unui randament de aproximativ 7.5%. Pana maine mai pot cumpara actiuni Banca Transilvania cei care intentioneaza sa beneficieze de dividendele de 900 mil. RON (randament 5%) care vor fi distribuite pe 6 noiembrie. BRD Groupe Societe Generale a inregistrat rulaje de cateva ori peste media zilnica in ultimele doua sedinte de tranzactionare... mai precis, 22 mil. RON luni si peste 16 mil. RON ieri.

AI: Nvidia a picat ieri cu-aproape 5% pe bursa americana, dupa ce administratia Biden a pus si mai multe cipuri AI pe lista neagra a exporturilor spre China. Noile restrictii i-ar putea afecta si pe cei de la Intel si AMD.

Big Tech: Tim Cook a facut o vizita (deloc) surprinzatoare in China... aici, iPhone 15 nu pare sa mearga asa bine in vanzari, Huawei redevenind #1. Azi raporteaza Tesla si Netflix (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare). In sezonul curent de rezultate, la cele mai mari 5 companii americane de tehnologie sunt asteptate profituri nete mai mari cu 34% vs cel de-al treilea trimestru din 2022... adica la Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon si Nvidia, care-au ajuns sa insemne circa 1/4 din capitalizarea totala a indicelui S&P 500.

Banci: La Goldman Sachs, profitul net a plonjat cu 33% in cel mai recent trimestru (vs aceeasi perioada din 2022)... nu-i intamplator probabil ca CEO-ul David Solomon renunta la a mai fi DJ in concerte live. In schimb, Bank of America a raportat un profit net trimestrial mai mare cu 10% si peste cifra asteptata de analisti... indicand, totusi, ca are pierderi nerealizate de peste 131 mld. USD din detineri de obligatiuni pe care intentioneaza sa le pastreze pana la maturitate.

Aparare: Lockheed Martin a obtinut venituri si profit net peste previziunile analistilor in cel de-al treilea trimestru. Actionarilor inregistrati pe 1 decembrie, compania le va plati pe 29 decembrie un dividend trimestrial majorat la 3.15 USD pe actiune... 2023 fiind al 21-lea an consecutiv in care Lockheed isi permite sa supra-liciteze distributiile cash cu care-si recompenseaza investitorii. Mai mult, compania a anuntat la inceputul acestei luni ca-si dubleaza programul de rascumparari de actiuni proprii. America trebuie sa fie pregatita pentru un conflict militar simultan cu Rusia si China, avertizeaza un raport al Congresului SUA... in timp ce Joe Biden vrea sa ceara forului legislativ un plus de aproximativ 100 mld. USD, care contine fonduri pentru Ucraina, Israel si Asia de Sud-Est (inclusiv Taiwan).

Calendar: Lululemon Athletica intra azi in indicele S&P 500... inlocuind Activision Blizzard, care-i inghitita de Microsoft in cea mai spectaculoasa achizitie reusita de gigant intr-o istorie de-aproape 50 de ani. Tot azi, asteptam inaintea deschiderii bursei americane raportari trimestriale de la Morgan Stanley si Procter & Gamble... vor urma American Airlines si AT&T (maine), precum si American Express (vineri). Jay Powell va face maine comentarii publice in cadrul unui eveniment organizat la Economic Club of New York (la 19:00 ora Romaniei)... va fi ultima oara cand vom auzi ceva direct de la Fed inaintea anuntului de politica monetara programat pentru 1 noiembrie.

Imobiliare: Increderea dezvoltatorilor din SUA e acum la cea mai modesta valoare din ultimele 10 luni. Vanzarile de case decelereaza in cel mai dramatic ritm din 2011 incoace... costul creditelor ipotecare sarind la cele mai mari valori din ultimii 23 de ani.

Macro: Vanzarile cu amanuntul din SUA au crescut luna trecuta cu 0.7% (vs august), de peste 2x mai mult decat estimau analistii. Economia chineza a saltat cu 4.9% in cel de-al treilea trimestru (vs perioada identica din 2022), peste asteptari iar vanzarile cu amanuntul si productia industriala au surprins si ele favorabil in septembrie. 

STIAI CA?[edit | ]

49 de ferme din Romania, cu cel putin 250 de vaci de lapte fiecare, au primit anul trecut subventii in valoare cumulata de peste 4 mil. EUR. 1/3 din acestea, inclusiv DN Agrar, au actionari straini... cei mai multi din Olanda (al 3-lea cel mai mare exportator din Uniunea Europeana, dupa Germania si Franta).