Resursele de energie primara, in scadere la 8L - 16 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In primele 8 luni din 2023, resursele de energie primara au scazut cu 1.2%, in timp ce resursele de energie electrica s-au majorat cu 2.2% comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Totodata, productia interna s-a majorat cu 1.9% vs 8L 2022, iar importul a scazut cu 4.8%. Printre principalele cresteri, se numara productia din hidrocentrale, care s-a majorat cu 44.6% vs 8L 2022, in timp ce productia din termocentrale a scazut cu 20.6%. (Sursa: INS)

Productia vegetala scade in 2022[edit | ]

Valoarea productiei ramurii agricole, in 2022, a fost de 109.5 mld. RON, cea mai mare pondere fiind inregistrata de productia vegetala (65.6%), in scadere fata de anul anterior cu 5.6 pp. Totodata, valoarea productiei animale a marcat cresteri in anul 2022 in regiunile de dezvoltare Vest, Nord-Vest si Sud-Muntenia, cu procente cuprinse intre 1.5% si 3.5%, in timp ce, in celelalte zone de dezvoltare, au fost inregistrate scaderi cuprinse intre 2.7% si 7.4%. (Sursa: INS)

Productia industriala in zona euro – declin fata de anul precedent[edit | ]

Productia industriala din zona euro a crescut cu 0.6% in luna august 2023 fata de luna precedenta, peste asteptari, inregistrand pe de alta parte o scadere de 5.1% pe baza anuala. Rezultatele peste asteptari de la o luna la alta se datoreaza, in principal, unei reveniri de 1.2% a producției de bunuri de consum durabile, cum ar fi televizoarele sau frigiderele, dupa un declin de dimensiuni similare in luna iulie. Comparativ cu anul precedent, toate tipurile de productie au fost cu aproximativ 5-7% mai mici, cu exceptia bunurilor de consum non-durabile, a caror scadere a fost de 1.4%. (Sursa: Reuters)

China ramane in pragul deflatiei[edit | ]

Indicele preturilor de consum din China a ramas neschimbat in septembrie fata de luna similara a anului trecut, sub asteptarile analistilor, care previzionau o usoara crestere. In ceea ce priveste indicatorul IPC de baza (care exclude costurile alimentelor si ale energiei), acesta a inregistrat o crestere modesta, de 0.8%, comparativ cu septembrie 2022. Preturile industriale de productie s-au diminuat cu 2.5% in perioada mentionata, inregistrand o usoara temperare fata de declinul din luna precedenta, insa temerile privind deflatia exista in continuare. (Sursa: Bloomberg)

SOCEP S.A. (SOCP)[edit | ]

Operatorul portuar, Socep, a anuntat piata cu privire la aprobarea prospectului simplificat de catre ASF, in vederea majorarii capitalului social. In acest sens, oferta publica se va desfasura in perioada 16.10.2023 – 15.11.2023, pretul de subscriere fiind stabilit la 0.10 RON/actiune. Perioada de plata a fost stabilita la 12 luni de la data inceperii perioadei de subscriere. Majorarea de capital, cu suma maxima de 34.6 mil. RON, are la baza nevoia de retehnologizare a capacitatilor de operare ale companiei. (Sursa: BVB)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a dat unda verde preluarii Activision Blizzard de catre Microsoft, eliminandu-se, astfel, ultimul obstacol major pentru incheierea tranzactiei. In acest sens, autoritatea de reglementare a autorizat acordul de cumparare, insa fara drepturile de joc din cloud, ceea ce va mentine competitivitatea preturilor si a serviciilor pe aceasta piata. Tranzactia a fost blocata la inceputul anului de catre autoritatea din Marea Britanie, avand la baza ingrijorari cu privire la competitivitatea de pe piata jocurilor in cloud. (Sursa: CNBC)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

JPMorgan a dat startul sezonului de raportari din sectorul bancar, depasind cu mult estimarile analistilor de pe Wall Street. Banca a beneficiat de o crestere continua a veniturilor nete din dobanzi si de achizitia First Republic Bank. Profitul a crescut cu 35% fata de anul trecut, sau cu 24% excluzand First Republic, pana la 13.22 mld. USD. Veniturile celei mai mari banci americane au totalizat 39.9 mld. USD cu 300 mil. USD mai mult decat estimarile analistilor. In ceea ce priveste EPS, acesta a fost de 4.33 USD, superior prognozei pietei de 3.95 USD. CEO-ul Jamie Dimon a sublliniat rezultatele bune, dar a indemnat la prudenta, pe fondul unui context macroeconomic dificil. (Sursa: Barron’s)

Wells Fargo & Co (US.WFC)[edit | ]

Wells Fargo a raportat pentru al treilea trimestru un profit de 1.48 USD/actiune si venituri totale de 20.86 mld. USD. Analistii de la FactSet se asteptau la venituri de 20.09 mld. USD si un EPS de 1.24 USD. Compania a declarat ca a beneficiat de venituri nete mai mari din dobanzi, determinate de cresterea ratelor si de investitiile facute in afacerile sale. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunii a crescut cu 2.5% in sedinta de pre-market de la New York. (Sursa: [ https://www.barrons.com/articles/wells-fargo-stock-earnings-beat-rates-ca8eb865?mod=hp_LATEST Barron’s])

Citigroup, Inc. (US.C)[edit | ]

Citigroup a anuntat rezultate trimestriale peste consensul analistilor de pe Wall Street. In ciuda mai multor obstacole recente, banca americana a reusit sa obtina venituri de 20.1 mld. USD, marcand o crestere de 9% fata de anul trecut. Profitul trimestrial a fost de 3.5 mld. USD, rezultand un EPS de 1.63 USD. Rezultatele vin pe fondul cresterii bazei de clienti institutionali si al serviciilor bancare personale. Pretul actiunilor a crescut cu 2% dupa publicarea rezultatelor, dar se afla inca sub pretul inceputului de an. (Sursa: CNBC)

UnitedHealth Group Inc (US.UNH)[edit | ]

Pe parcursul T3 2023, UnitedHealth Group a inregistrat venituri operationale in valoare de 92.4 mld. USD, in crestere cu 14% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Profitul net al perioadei s-a situat la 5.8 mld. USD, cu 10% mai mare fata de cel obtinut in T3 2022 si este pus pe seama cresterii cu doua cifre a liniilor de business Optum (servicii medicale) si UnitedHealthcare (asigurari medicale). Rezultatele financiare au depasit nivelul anticipat de analisti, pe fondul costurilor medicale mai mici decat se estima. (Sursa: Forbes)