Rolls-Royce ia avant - Trade Talk 05 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cand ne gandim la Rolls-Royce, ne vin in minte masini fabuloase dintr-o alta lume... o culme absoluta a luxului si confortului. Exista inca si acea Rolls-Royce. Insa viitorul pare sa aiba alte planuri pentru britanici: motoare de avion, sisteme de aparare si forme revolutionare (si verzi) de energie.

In multe dintre business-urile sale, noua Rolls-Royce vrea sa fie ceea ce (nici) General Electric nu reuseste deocamdata. Cum iti cresti exponential sansele de-a reusi? 

1. Schimbarea[edit | ]

De cum a-nceput anul Tufan Erginbilgic, care are dubla cetatenie (turca si britanica), a preluat sefia Rolls-Royce. Am venit aici intr-un moment in care ni se ofera o oportunitate comerciala semnificativa, scria la debut Erginbilgic pe contul sau de LinkedIn.

Insa deocamdata ardem bani pe banda rulanta, avea sa schimbe imediat tonul noul CEO. Pe bursa britanica, actiunile Rolls-Royce erau cotate cu peste 70% mai jos fata de maximele din 2014. Erginbilgic l-a inlocuit pe Warren East, care-a stat sapte ani la carma companiei... timp in care a reusit sa modernizeze operatiunile, sa creasca eficienta si productivitatea si (mai important) sa readuca Rolls-Royce pe profit dupa gaura uriasa din 2020. Insa n-a fost suficient si nici suficient de rapid. La baza, Erginbilgic e inginer, absolvent al unei universitati tehnice din Istanbul... insa are si un master in economie obtinut in America. In CV-ul noului sef apar doua decenii petrecute la BP, acolo unde Erginbilgic a facut revolutie in cel putin doua divizii cheie.

Rolls-Royce nu se simtea deloc bine pe 1 ianuarie 2023. Dimpotriva, se vorbea despre una dintre cele mai severe crize dintr-o istorie lunga de 116 ani.

Insa Erginbilgic a devenit rapid parte a solutiei... Erginbilgic  plus cativa oameni de incredere, sositi de la acelasi petrolist britanic, inclusiv Nicola Grady-Smith (adusa ca Chief Transformation Officer) si Helen McCabe (pentru pozitia de CFO). Toate optiunile strategice au fost reevaluate dur in februarie. Profitabilitatea trebuia sa creasca cu (aproape) orice pret, la fel fluxurile de numerar. Compromisurile n-aveau sa mai fie acceptate in piete care devin tot mai competitive.

Rezultate s-au vazut aproape instant. In primele sase luni din acest an, profitul net a crescut de 5x (comparativ cu aceeasi perioada din 2022). Dar ambitiile sunt mult mai mari: pana in 2027, Rolls-Royce vrea sa obtina un profit operational de 2.8 mld. GBP si flux pozitiv de numerar de 3.1 mld. GBP, de peste 3x mai mare decat nivelul propus pentru anul curent.

2. Viitorul[edit | ]

Cea mai recenta veste mare in aviatie e comanda uriasa, de pana la 80 de avioane de talie mare, pe care Thai Airways le-ar putea trimite-o celor de Airbus si Boeing. Cine face motoarele? Rolls-Royce, fireste... insa producatorul britanic vrea sa domine si nisa zburatoarelor de talie mai mica.

Iar pretenitiile nu se opresc aici. Nu cred ca hidrogenul va juca un rol critic in sectorul asta in urmatorii 15 sau 20 de ani, zice Erginbilgic. Ii zgandara pe cei de la Airbus, caci consortiul european pariaza puternic pe introducerea comerciala a hidrogenului in sectorul de aviatie pana in 2035. Dar nu se stie niciodata asa ca Rolls-Royce testeaza solutii de propulsie bazate pe hidrogen, lucrand impreuna cu EasyJet. Insa britanicii pun accentul pe o alta forma sustenabila de combustibil, abreviata SAF.

Si tot nu-i suficient pentru Tufan Erginbilgic. Adica pentru noua Rolls-Royce. Vrem sa castigam cursa energiei nucleare, pe cea a reactoarelor mici si modulare desi, in segmentul asta, suntem deja in fata tuturor, a anuntat Rolls-Royce pentru presa britanica in toamna asta. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: A doua editie a conferintei trimestriale vine pe 11 decembrie, in Bucuresti (la Nord Events Center). Vor fi 15 companii de top listate la BVB (sau care se pregatesc sa debute pe bursa noastra), doua paneluri tematice despre imobiliare si agricultura si trei mese interactive de discutii. Participarea este inca deschisa tuturor investitorilor.

BVB: Indicele de referinta BET a inchis ieri la 14,776 de puncte, un nou maxim record. Banca Transilvania a ajuns si ea la cea mai mare evaluare din istorie, de 18.5 mld. RON. Actiunile Sphera Franchise Group si Bursa de Valori Bucuresti au castigat fiecare peste 5% (si ambele companii vor fi prezente la Quarterly Report pe 11 decembrie), in timp ce actiunile Hidroelectrica au pierdut peste 2%.

Exclusiv: Am discutat zilele astea, intr-un Q&A pentru TradeVille, cu Dorin Boerescu, CEO-ul 2Performant Network... liderul pietei locale de marketing afiliat, care-si propune o extindere internationala accelerata in urmatoarea perioada. In primele 9L/2023, compania a reusit sa-si majoreze cifra de afaceri cu 36% (vs intervalul similar din 2022), in timp ce profitabilitatea la nivel normalizat a saltat cu 359%. 2Performant va fi prezenta pe 11 decembrie la Quarterly Report.

Evolutii: Actiunile Life is Hard s-au apreciat cu 15% in ultima luna... listata pe piata AeRO din decembrie 2015, compania romaneasca de tehnologie a raportat o crestere de 129% a profitului net pentru primele 9L/2023 (vs intervalul identic din 2022). In schimb, actiunile celui mai mare combinat local de produse chimice, Chimcomplex, au pierdut pe segmentul principal al BVB peste 5% de la final de octombrie incoace, adica din momentul in care Stefan Vuza a anuntat ca renunta la functia de director general.

Fidelis: Ultima editie din acest an a ofertei de titluri de stat romanesti a strans in prima saptamana la BVB subscrieri de 74 mil. RON, respectiv 25 mil. EUR. Dobanzile anuale fixe (si neimpozabile) ajung la 7.25% pentru lei si 5.5% pentru euro... investitorii putand subscrie pana pe 15 decembrie. Ulterior incheierii ofertei, noile titluri de stat vor fi listate la BVB, urmand sa fie tranzactionate precum actiunile si ETF-urile.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Telecom: AT&T a anuntat ieri ca prefera Ericsson pentru dezvoltarea unei noi retele de telecomunicatii in SUA... va folosi exclusiv tehnologia ORAN, asigurand 70% din traficul wireless pana la finalul anului 2026. Investitiile operatorului american s-ar putea ridica la 14 mld. USD... Nokia, care pare sa fie esuat in a atrage atentia AT&T, era minus 7% azi-dimineata pe bursa din Helsinki, coborand la cele mai mici cotatii din ultimii trei ani.

Streaming: Spotify a inchis ieri cu plus peste 7% pe bursa americana, dupa ce platforma de streaming a anuntat ca va renunta la aproape 1/5 din personal (adica aproximativ 1,500 de joburi). Asta desi compania a reusit sa fie profitabila in T3/2023, pe seama unor cheltuieili deja mai mici cu forta de munca si activitatile de marketing. Actiunile Spotify sunt plus 146% in acest an.

Cafea: Starbucks a pierdut ieri aproape 2% pe bursa americana... a fost a 11-a zi consecutiva pe minus, cea mai lunga perioada nefasta de la IPO-ul din 1992. Peste 9% din capitalizare s-a volatilizat in ultimele aproape doua saptamani, adica aproximativ 12 mld. USD. Cele mai recente rezultate trimestriale au depasit asteptarile analistilor, insa cifrele de vanzari estimate in timp real (inclusiv in China) sunt mixte.

AI: Meta Platforms si IBM lanseaza o coalitie de peste 50 de companii care vor sa promoveze un model deschis de inteligenta artificiala (Intel va face si ea parte din acelasi club). Business-urile din toata lumea sunt estimate sa fi cheltuit circa 16 mld. USD pe aplicatii AI generative in acest an... dar cifra asta ar putea atinge 143 mld. USD pana in 2027, la un ritm compus de crestere anuala de-aproape 13x mai mare decat cel al investitiilor in solutii IT traditionale.

Auto: Toyota va introduce in Europa sase noi modele de masini integral electrice pana in 2026... producatorul nipon asteptandu-se ca, pana atunci, peste 1/5 din numarul inmatricularilor de pe continent sa vizeze asemenea autovehicule. Tot pana in 2026, Toyota vrea sa vanda anual 1.5 milioane de masini electrice peste tot in lume.

Aur: A fost ieri la un nou maxim record, in jur de 2,130 USD pe uncie... dar s-a retras ulterior la cotatii mai mici cu-aproape 100 USD pe uncie. La final de primavara, aproape 1/4 din toate bancile centrale intentionau sa-si creasca rezervele de aur in urmatoarele 12 luni. Aurul e plus 14% in 2023, insa Newmont Corporation, cel mai mare producator din lume, e mai jos cu fix acelasi procent fata de inceputul anului.

Bitcoin: S-a tranzactionat ieri la peste 42,000 USD... dar cotatiile ar trebui sa urce cu inca 65% pentru a atinge ultimul maxim record inregistrat in 2021 la aproximativ 69,000 USD. MicroStrategy, companie care detine o cantitate substantiala de Bitcoin evaluata la aproximativ 6.5 mld. USD, a sarit cu-aproape 7% pe bursa americana... iar Marathon Digital, unul dintre cei mai importanti mineri, cu 8% (insa ambele nume sunt cotate semnificativ sub maximele vazute pe grafice in 2021). 

STIAI CA?[edit | ]

La Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic primeste un salariu anual de baza de 1.25 mil. GBP... din suma asta, 30% inseamna actiuni ale companiei.