Romania, crestere economica de 2% in 2023 - 15 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In trimestrul patru al anului 2023, Produsul Intern Brut al Romaniei a fost, in termeni reali, mai mic cu 0.4%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2023. Fata de T4 2022, economia Romaniei a inregistrat o crestere de 2.9%, pe serie bruta, depasind nivelul din trimestrele anterioare, cand cresterile anuale au fost de 2.4% (in T1 2023), 1% (in T2 2023) si 1.1% (in T3 2023). La nivelul intregului an, cresterea economica a fost de 2%. Astfel, in 2023, ritmul de crestere s-a redus la jumatate fata de 2022, cand economia locala a avut un avans de 4.1%, dupa ce se majorase cu 5.7% in 2021. (Surse: ZF;INS)

Resursele de energie in Romania, date la final de 2023[edit | ]

In 2023, resursele de energie primara au scazut cu 2.9%, iar cele de energie electrica au crescut cu 2.4% fata de anul precedent. Resursele de energie primara au insumat 32,897.7 mii tone echivalent petrol (tep), din care 54% au fost obtinute din productie interna, iar restul din import. Productia interna a inregistrat o scadere de 0.8% fata de 2022, in timp ce importul de resurse s-a redus cu 5.3%. (Sursa: INS)

Inflatia in Romania, din nou in crestere[edit | ]

Rata anuala a inflatiei a revenit pe crestere in prima luna din 2024, inregistrand un avans de 7.4% fata de ianuarie 2023, ca urmare a scumpirilor serviciilor (+10.9%), a marfurilor nealimentare (+7.36%) si a marfurilor alimentare (+5.6%). In decembrie 2023, rata anuala a inflatiei a fost de 6.6%, dupa ce, in noiembrie, inflatia s-a situat la 6.7%, iar in octombrie la 8.1%. (Surse: INS;ZF)

Inflatia in UK se stabilizeaza[edit | ]

Inflatia din Marea Britanie a ramas stabila, la 4%, in luna ianuarie 2024, ca urmare a reducerii preturilor la mobilier si bunuri de uz casnic, respectiv la alimente si bauturi non-alcoolice. Evolutia lunara a indicelui preturilor de consum s-a situat la –0.6%, revenind in teritoriu negativ dupa cresterea surprinzatoare din decembrie, cand a marcat un avans de +0.4% lunar si de +4% anual. Prin comparatie, analistii estimasera o crestere anuala de 4.2% si o scadere de 0.3% lunar, pentru ianuarie 2024. (Sursa: CNBC)

PRACTIC SA Bucuresti (PRBU)[edit | ]

Practic a anuntat piata despre propunerea Consiliului de Administratie a unui dividend brut in valoare de cca. 22.56 RON/actiune. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 1.9%. Data de inregistrare a fost propusa pe 9 aprilie 2024, iar ex-date – pe 8 aprilie 2024. (Sursa: BVB)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Electrica a publicat indicatorii operatioali pentru perioada aferenta anului trecut, anuntand o scadere a volumului de energie electrica distribuita (-3.8% vs 2022), in timp ce volumele de energie electrica furnizata pe piata cu amanuntul a insumat o scadere de 9.1%. Cota de piata a companiei a ramas relativ neschimbata, numarul de consumatori diminuandu-se cu cca. 0.1%. (Sursa: BVB)

Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]

Conform surselor ZF, Holde Agri Invest este aproape de preluarea unei ferme de cca. 16,000 – 17,000 ha de la fondul de investitii ACP Group, intr-o tranzactie care s-ar ridica la 40 mil. EUR. Acest acord ar dubla suprafata agricola operata de companie si s-ar numara printre cele mai importante tranzactii din acest sector din ultimii ani. (Sursa: ZF)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea a inaintat in bugetul sau de venituri si cheltuieli pentru 2024 si costurile aferente listarii Salrom (Societatea Nationala a Sarii), in valoare de 8.2 mil. RON, propunand actionarilor sa aprobe vanzarea participatiilor din portofoliu. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, s-a opus, insa, initiativei, declarand saptamana trecuta ca va vota impotriva la toate propunerile de pe ordinea de zi a actionarilor. Potrivit ZF, Bolos ar fi incercat sa atraga de partea sa si fondurile de pensii, sustinere pe care a mai obtinut-o si la adunarea actionarilor precedenta, cand s-a votat prelungirea mandatului Franklin cu doar un an, fata de 4 ani cat voia administratorul. (Sursa: ZF)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

Grupul Teraplast, controlat de antreprenorul Dorel Goia, se afla in discutii pentru preluarea mai multor businessuri, strategia de dezvoltare a companiei fiind axata pe achizitii in aceasta perioada. “Avem discutii in acest moment cu companii atat din Romania, cat si din strainatate, la vest de Romania, din Uniunea Europeana. Este vorba tot timpul despre un mix intre timp si pret. Nu facem M&A la norma. Daca ne grabim, riscam sa platim mai mult, asa ca noi alegem sa inchidem o tranzactie atunci cand ajungem la un pret pe care il consideram corect”, a declarat Alexandru Stanean, CEO al Teraplast. (Sursa: ZF)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]

Conform Economica, Banca Transilvania a convins Societe Generale sa ii vanda BRD Pensii, care va fi preluat de BT Pensii. Grupul marcheaza astfel un moment strategic prin debutul pe piata pensiilor administrate privat (Pilon II), o piata cu peste 8 mil. de participanti care contribuie obligatoriu cu 4.75% din salariul brut. In cursa pentru preluarea diviziei s-a aflat si Vienna Insurance Group, care, la randul ei, a debutat recent pe piata pensiilor administrate privat de la noi, in urma preluarii Aegon. (Sursa: Economica.net)

SONY GROUP CORPORATION ADR (US.SNE)[edit | ]

Sony si-a redus prognoza de vanzari pentru consola sa PlayStation 5, dupa ce a avertizat cu privire la posibile vanzari mai slabe in divizia sa cheie de jocuri. Gigantul japonez de gaming a declarat ca se asteapta acum sa vanda 21 mil. de unitati PlayStation 5 in anul fiscal care se incheie in martie, in scadere fata de prognoza anterioara de 25 mil. de unitati. Provocarea actuala a companiei consta in incercarea de a mentine momentumul pentru PlayStation 5, lansat acum mai bine de trei ani. In octombrie, Sony a pus la dispozitie o versiune actualizata a consolei, cu specificatii imbunatatite. (Sursa: CNBC)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

In raportul sau anual publicat recent, Shell a mentionat ca cererea globala de GNL (gaz natural lichefiat) este estimata sa creasca cu peste 50% pana in 2040, pe masura ce China si alte tari din Asia vor incepe sa utilizeze tot mai pe larg GNL pentru a-si sustine cresterea economica. Compania, care este in prezent cel mai mare trader de GNL din lume, a precizat ca in 2023 comertul global cu GNL a ajuns la 404 mil. tone metrice – cu 1.8% mai mult fata de 2022. China este asteptata sa domine in viitor pietele de GNL prin consumul sau urias, iar pentru a sustine consumul la nivel global sunt necesare investitii majore in infrastructura de import de gaze. (Sursa: Reuters)

The Kraft Heinz Company (US.KHC)[edit | ]

Compania de produse alimentare, Kraft Heinz, a raportat sub estimarile analistilor in ceea ce priveste veniturile operationale, obtinand 6.9 mld. USD in T4 2023 (-6.5% vs. T4 2022). Marja bruta a perioadei s-a situat, de asemenea, sub asteptari. Cu toate acestea, profitul net al perioadei s-a situat la 0.78 USD/actiune, cu 0.01 USD/actiune mai mult decat anticipau analistii. (Sursa: Investing.com)