Romania – al 4-lea cel mai mare importator din UE - 16 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

La jumatatea anului comercial 2023/2024, Romania a importat, din afara blocului comunitar, peste 235,000 de tone de grau, reprezentand putin peste 5% din cantitatea totala importata de UE. Astfel, Romania ocupa pozitia a 4-a in randul importatorilor de grau din UE. De asemenea, Republica Moldova si-a reluat statutul de lider in exportul de cereale catre Romania, majoritatea acestora fiind originare din Ucraina. In UE, cele mai mari importuri in perioada analizata provin din Republica Moldova si Ucraina, cu o pondere de 64.8% respectiv 7.8%. (Sursa: Economica.net)

Importurile de lapte in crestere[edit | ]

In primele 11 luni din 2023, cantitatea de lapte de vaca de la exploatatiile agricole a crescut cu 6.7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la productia de unt (+1.9% vs 11L 2022), in timp ce, la polul opus, cea mai mare scadere a fost marcata de productia de lapte acidulat (-4.9% vs 11L 2022). Totodata, cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut cu 24% in primele 11 luni din 2023, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. (Sursa: INS)

Recul al economiei Germaniei in 2023[edit | ]

In 2023, economia Germaniei s-a contractat cu 0.3%, sub presiunea inflatiei ridicate si a reducerii cererii globale. In pofida provocarilor din sectorul industrial, in special din sectorul energetic, industria auto a avut o contributie pozitiva. Cheltuielile de consum si cheltuielile guvernamentale au scazut. Cu toate acestea, se mentine optimismul pentru 2024, cu o redresare usoara preconizata, determinata de reducerea inflatiei, de ratele mai mici ale dobanzilor si de o potentiala crestere a salariilor, ceea ce va duce la cresterea consumului gospodariilor. (Sursa: WSJ)

Economia Chinei este asteptata sa incetineasca in urmatorii ani[edit | ]

Cresterea economica a Chinei este prognozata sa incetineasca la 4.6% in 2024 si la 4.5% in 2025, pe fondul deflatiei si al prabusirii pietei imobiliare. In pofida atingerii unui obiectiv de crestere de 5.2% in 2023, persista provocari precum o criza imobiliara prelungita si o incredere scazuta a consumatorilor. Banca Populara a Chinei urmareste sa stimuleze sprijinul financiar, dar se confrunta cu dileme in ceea ce priveste distribuirea eficienta a creditelor si gestionarea presiunilor deflationiste. (Sursa: Reuters)

2B Intelligent Soft S.A. (BENTO)[edit | ]

2B Intelligent Soft, companie specializata in dezvoltarea si implementarea de solutii software, a reusit, in anul 2023, sa se dezvolte in sectorul energetic, creand un portofoliu de clienti divers, ce acopera numeroase industrii. Printre cele mai mari proiecte realizate de Bento, in 2023, se numara cel pentru OMEPA, in valoare de 1.7 mil. EUR, avand ca obiect livrarea unei solutii IT complexe in 3 centre de date independente si integrarea a peste 100 de statii electrice. Conform estimarilor companiei, se estimeaza ca veniturile totale vor atinge 55 mil. RON pentru intreg anul 2023. (Sursa: ZF Corporate)

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]

Purcari a anuntat achizitia a 90% dintr-o companie nou formata cu sediul in Istambul, restul pachetului fiind detinut de Husnu Tayanc, un administrator de afaceri experimentat si partener local al Purcari. Achizitia reprezinta un pas pentru a spori pozitia Purcari pe piata din Orientul Mijlociu si Africa, facand parte din strategia Grupului de a se dezvolta pe noi piete. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

La inceputul anului 2024, vanzarile Apple iPhone 15 in China au scazut cu 30% de la an la an, ceea ce a determinat compania sa opereze reduceri de pret. Scaderea, mai severa decat cea generala de 3% din 2023, este atribuita concurentei puternice din partea marcilor locale precum Huawei. Reduceri semnificative de pret au fost observate pe platformele de comert electronic din China, reflectand intensificarea concurentei pe piata (Sursa: Reuters)

BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)[edit | ]

BMW a depasit punctul de cotitura in tranzitia sa catre vehiculele electrice, cea mai mare parte a cresterii vanzarilor provenind acum de la EV-uri. In 2023, BMW a atins o cota de vanzari de 15% din vehicule complet electrice, urmarind sa creasca aceasta cota la 33% pana in 2026 prin lansarea a sase noi modele EV "Neue Klasse". Cu toate acestea, nu se preconizeaza paritate in ceea ce priveste marjele automobilelor cu combustie si ale celor electrice, cel putin pana in 2026, din cauza costurilor mai mari ale noilor tehnologii de baterii. Compania isi mentine obiectivul de a vinde 3 milioane de vehicule pana in 2030, cu o marja anticipata de 8-10% pe segmentul auto. (Sursa: Reuters)

Lockheed Martin Corporation (US.LMT)[edit | ]

Lockheed Martin's Rotary and Mission Systems, o filiala a Lockheed Martin, a primit o crestere substantiala pentru un contract cu armata SUA. Valoarea totala a contractului se ridica acum la 946.33 mil. USD, o crestere de 272 mil. USD. Aceasta modificare, are ca scop imbunatatirea programului Aegis System Equipped Vessel, program al marinei SUA. (Sursa: SeekingAlpha)

Baidu (US.BIDU)[edit | ]

Baidu a inregistrat o scadere semnificativa a valorii actiunilor sale, de 11.5%, cea mai mare din ultimul an, in urma unui raport care a legat platforma sa de inteligenta artificiala, Ernie, de cercetarea militara. Raportul sugereaza ca o universitate asociata cu Armata de Eliberare a Poporului a testat sistemul sau de inteligenta artificiala pe platforma Ernie a Baidu. In timp ce Baidu a respins orice afiliere, stirea a generat temeri ca SUA ar putea lua in considerare impunerea de sanctiuni asupra firmelor chineze pentru a limita astfel de colaborari. Utilizatorii din Hong Kong si Taiwan au intampinat dificultati in accesarea lucrarii de cercetare a institutului, alimentand suspiciuni. (Sursa: Bloomberg)

HYUNDAI MOT.0,5N.VTG GDRS (DE.HYU)[edit | ]

Hyundai Motor intentioneaza sa investeasca 845 mil. USD pentru pregatirea celei de-a doua fabrici din India, in urma achizitionarii unei fabrici inactive de la General Motors Co. Hyundai a cumparat anul trecut fabrica General Motors din Talegaon, planificand investitii etapizate pentru modernizarea infrastructurii si a echipamentelor de productie. Producatorul auto din Coreea de Sud isi propune sa raspunda cererii crescande a clasei de mijloc din India pentru vehicule mai mari si a devenit al doilea cel mai mare producator de automobile din tara. In plus, Hyundai intentioneaza sa investeasca sume importante in urmatorii opt ani in noi modele electrice, o unitate de asamblare a bateriilor si statii de incarcare in regiunea Tamil Nadu. (Sursa: Bloomberg)