Romania – al doilea cel mai mare importator de seminte de floarea-soarelui din UE - 20 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Romania, cel mai mare producator de seminte de floarea-soarelui din UE, a devenit in ultima perioada, al doilea cel mai mare importator dintre statele membre, arata datele agregate din perioada iulie 2022 – aprilie 2023. Romania a cumparat in perioada mentionata peste 450,000 de tone de seminte de floarea-soarelui, ceea ce reprezinta cca. 22% din cantitatea totala de 2 mil. tone importata in UE si de 1.4 ori mai mare fata de cantitatea importata in anul comercial anterior. Spre comparatie, Bulgaria a importat in acest an comercial o cantitate de seminte de floarea-soarelui de peste 810,000 tone, iar Ungaria – peste 320,000 tone. Majoritatea cantitatilor de seminte importate in UE provin din Ucraina, care a trimis in blocul comunitar peste 1.7 mil. tone, adica 85.7% din cantitatea totala importata. (Sursa: Economica.net)

Inmatricularile de automobile noi cresc cu o treime in 2023[edit | ]

Numarul de autoturisme noi inmatriculate in Romania in perioada ianuarie-martie a crescut cu 27.6% fata de perioada similara din 2022, totalizand 36,966 de unitati, dintre care 3,140 au fost electrice si 9,842 cu propulsie hibrida. In total, in primele 3 luni ale anului 2023, in UE au fost inmatriculate peste 2.65 mil. autoturisme, in crestere cu 17.9% fata de T1 2022. Dintre acestea, pe primul loc in blocul comunitar s-a plasat grupul VW cu 818,891 automobile noi inregistrate. (Sursa: ZF)

Inflatia din tarile europene incetineste[edit | ]

Rata inflatiei in zona euro a fost de 6.9% in martie 2023, cu mult mai mica fata de februarie, cand aceasta a inregistrat o valoare de 8.5% si in scadere fata de acum un an, cand era de 7.4%, ceea ce ilustreza o racire in general a economiei europene, unde preturile de consum au scazut in 25 de state membre in ultima luna. La nivelul blocului comunitar, inflatia a fost de 8.3% in martie - cu 1.6 puncte procentuale mai mica comparativ cu februarie, dar cu 0.5 puncte procentuale mai mare fata de martie 2022. Statele in care s-a inregistrat cea mai mare rata a inflatiei sunt Ungaria (25.6%), Letonia (17.2%) si Cehia (16.5%), iar printre tarile cu cea mai mica inflatie se numara Luxemburg (2.9%), Spania (3.1%) si Tarile de Jos (4.5%). (Sursa: Eurostat)

Marea Britanie, in continuare afectata grav de inflatie[edit | ]

Marea Britanie a fost singura tara din Europa de Vest care a avut o inflatie de doua cifre in luna martie, dupa ce aceasta a scazut cu mai putin decat se asteptau economistii, ceea ce a intarit opinia potrivit careia Banca Angliei (BoE) va majora din nou ratele de politica monetara in luna mai. Astfel, preturile de consum ale englezilor au crescut in martie cu 10.1% anual, in scadere fata de 10.4% in februarie, dar cu mult peste prognoza economistilor de 9.8%. Inflatia de baza, care elimina preturile volatile ale energiei si alimentelor, a continuat sa se situeze in jurul valorii de 6.2%, investitorii luand acum in calcul o probabilitate de 95% ca BoE sa majoreze dobanzile luna viitoare. Rata inflatiei din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 41 de ani in octombrie, anul trecut, cand a atins nivelul de 11.1%. (Sursa: Reuters)

OIL TERMINAL S.A. (OIL)[edit | ]

Actionarul Dumitrescu Andrei Sebastian, a carui participare a scazut de la 17.35% la 3.34% din capitalul social al Oil Terminal, in urma recentei operatiuni de majorare a capitalului social pe care o contesta, solicita modificarea unui punct inscris pe ordinea de zi a AGOA convocata pentru data de 27/28 aprilie 2023. Acesta solicita ca alegerea membrilor Consiliului de Administratie sa se faca prin metoda votului cumulativ, inlocuind metoda votului secret, propusa de catre actionarul majoritar, statul roman prin Ministerul Energiei. Totusi, intrucat detinerile acestuia se situeaza sub pragul semnificativ de 5%, la data de referinta a sedintei AGOA, solicitarea a fost respinsa. (Surse: BVB (1);BVB (2);BVB (3);BVB (4))

ARTEGO SA Tg. Jiu (ARTE)[edit | ]

Actionarii Artego, intruniti la sedinta AGOA de ieri, au hotarat, printre altele, repartizarea unui dividend brut per actiune de 0.86956 RON/actiune. Randamentul dividendului, in baza ultimului pret de inchidere, este de 6.1%. Data de inregistrare a fost fixata in data de 10 mai 2023 (data ex-dividend: 9 mai 2023), iar dividendul va fi platit in ziua de 31 mai 2023. Dividendul este cu 18% mai mare fata de dividendul platit anul trecut. (Surse: BVB (1);BVB (2))

Allianz SE (ALV)[edit | ]

Allianz intentioneaza sa vanda participatia sa de peste 5% in fintech-ul N26 pentru suma de 3 mld. USD. Astfel, discount-ul oferit de Allianz este de 68% fata de valoarea de 9 mld. USD pe care compania o avea in toamna anului 2021. Situatia reflecta scaderea increderii investitorilor in start-up-uri. Totusi, Allianz, prin societatea Allianz X, a devenit actionar in cadrul fintech-ului german N26 in anul 2018, cand compania era evaluata la mai putin de 1 mld. USD. Conform datelor celor de la Financial Times, Allianz ar putea realiza de trei ori valoarea investitiei, daca ar vinde participatia. (Sursa: Financial Times)

Lockheed Martin Corporation (US.LMT)[edit | ]

Rezultatele din primul trimestru al producatorului de arme american, Lockheed Martin, au depasit estimarile pietei, chiar daca compania se confrunta cu o serie de dificultati, printre care lipsa pieselor de schimb si a fortei de munca, dar reuseste sa compenseze printr-o cerere mai mare alimentata de tensiunile geopolitice din prezent. Astfel, dupa anuntarea rezultatelor, actiunile companiei se tranzactionau in crestere cu pana la 3.8%. Compania a avut vanzari nete trimestriale in valoare de 15.13 mld. USD in T1 2023 – cu 100 mil. USD peste asteptarile analistilor si a raportat un profit net ajustat pe actiune de 6.43 USD, cu peste 6% mai mult comparativ cu prognozele analistilor. Pentru intregul an 2023, compania proiecteaza vanzari nete in suma de 65 – 66 mld. USD si profituri cuprinse intre 26.6 – 26.9 USD/actiune. (Sursa: Reuters)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

Shell a anuntat repornirea operatiunilor la campul petrolier Pierce din Marea Nordului, in urma unei modernizari tehnice care permite si extragerea gazelor naturale, dupa ce, mult timp, locatia a produs doar petrol. Pierce este o societatea mixta, detinuta majoritar de Shell (92.5%), restul apartinand companiei Ithaca Energy (7.5%). Marele productator de combustibili fosili a declarat ca se asteapta la o productie de 30,000 de barili echivalent petrol pe zi, ceea ce dubleaza productia din prezent, avand in vedere ca gazele sunt acum extrase in cantitate mai mare decat petrolul. (Sursa: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Meta Platforms se pregateste de o noua runda de concedieri, de 10,000 de posturi,in lunile urmatoare, conform planului propus de Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, inca de luna trecuta. Noua runda de disponibilizari se va derula pe parcursul a doua luni si vizeaza posturile din departamentul de tehnologie precum si cel de business development. Cu toate acestea, Meta va inaugura, in urmatoarele saptamani, o noua aplicatie, Horizon Worlds VR, pentru adolescentii din SUA si Canada. Compania a declarat ca va lua in considerare o serie de protectii adecvate varstei, pentru a oferi o experienta sigura. (Surse: SeekingAlpha;Wall Street Journal)

Banco Santander SA (ES.SAN)[edit | ]

Ana Botin, presedinte executiv al bancii Santander, s-a intalnit cu presedintele Mexicului. Intalnirea a avut loc in contextul in care guvernul mexican exploreaza posibilitati de finantare pentru achizitia a 13 centrale energetice de la Iberdrola, in schimbul sumei de 6 mld. USD. Santander se numara printre bancile care incearca sa ofere finantare guvernului. (Sursa: Reuters)

Airbnb Inc (US.ABNB)[edit | ]

Airbnb a anuntat ca extinde numarul de parteneri ai unui program prin care chiriasii din apartamentele detinute de partenerii companiei pot subinchiria locuintele, inclusiv pe termen scurt, devenind gazde. Noii parteneri sunt Starwood Capital Group, Milhaus, precum si alti proprietari de cladiri de apartamente. Prin urmare, numarul cladirilor de apartamente incluse in cadrul acestui program se ridica la 250, o crestere de 43% fata de momentul lansarii programului, in toamna anului 2022. (Sursa: Bloomberg)