Romania a umplut 65% din capacitatea de inmagazinare a gazelor - 26 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anuntat faptul ca Romania a ajuns, vineri, la o cantitate de gaze naturale inmagazinate de 2.06 mld. mc, reprezentand 65% din capacitatea totala de inmagazinare a tarii, de 3.17 mld. mc. Fostul Ministru al Energiei, mentiona, la inceputul lunii iunie, ca statul se asteapta ca, in septembrie, depozitele de inmagazinare sa ajunga la 100% grad de umplere. (Sursa: Economica.net)

Romania pe locul 14 in UE la nivelul de trai[edit | ]

Potrivit datelor Eurostat, Romania a urcat pana pe locul 14 la nivelul UE in ceea ce priveste nivelul de trai. Acesta a fost masurat pe baza consumului individual efectiv, tara noastra obtinand un nivel de 88% din media Uniunii si fiind peste tari precum Irlanda, Polonia, Spania, Portugalia, Malta sau Cehia. In ceea ce priveste varianta de masurare mai populara, care masoara PIB pe cap de locuitor, Romania se situeaza la numai 77% din media UE, la egalitate cu Portugalia si Ungaria. (Sursa: Financial Intelligence)

Vesti bune pentru americani[edit | ]

Americanii au inregistrat, in luna mai, o crestere a puterii de cumparare, pentru prima data in ultimii doi ani, pe fondul scaderii inflatiei. Daca aceasta tendinta va continua, gospodariile americane ar putea incepe sa se bazeze mai mult pe veniturile salariale decat pe economiile personale sau pe cartile de credit pentru cheltuielile de zi cu zi. Veniturile pe ora au crescut cu 0.2% in medie in luna mai fata de anul trecut, confrom biroului american de statistica a muncii. (Sursa: CNBC)

Dilema pentru FED si BCE[edit | ]

Un studiu, realizat saptamana trecuta de un economist al FED, sustine ca FED si BCE ar putea recupera pana la 90% din banii pe care i-au injectat in banci in ultimul deceniu, in conditiile in care inflatia ridicata si ratele dobanzilor fac inutila aceasta lichiditate suplimentara. Acest studiu va fi prezentat saptamana aceasta in cadrul reuniunii anuale a BCE din Portugalia. Intrebarea ramane cat de mult numerar ar trebui sa lase FED si BCE in sistemul bancar pentru a satisface cererea de rezerve. Pentru BCE, studiul estimeaza ca aceasta si-ar putea miscora propriul aport de lichiditati de la 4,100 mld. EUR din prezent la doar 521 mld. EUR, daca ar accepta doar obligatiuni guvernamentale germane. (Sursa: Reuters)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Prima zi de subscrieri pentru actiuni Hidroelectria a adunat investitii de 382 mil. RON, reprezentand 3.4 mil. actiuni. Astfel, investitorii de tip retail, care au alocata o transa de 15% din total, au reusit sa acopere deja 30% din suma finala. Raportat la intreaga transa, retailul a subscris 4.4% din totalul ofertei. Oferta de vanzare de actiuni continua pana pe 4 iulie la ora 12:00 pm. (Sursa: ZF)

LIBRA INTERNET BANK S.A. Obligatiuni 2032 (LIBRA32E)[edit | ]

Libra Internet Bank a anuntat ca urmeaza sa furnizeze tehnologie bancara pentru Raiffeisen Digital Bank. In acest sens, Libra va oferi inclusiv IBAN-uri romanesti pentru produsul de cont curent digital al bancii. Contul vine cu un card de debit Visa Gold, care poate fi conectat la portofelul digital. Libra Internet Bank mai are parteneriate si cu alte fintech-uri, precum Wise, Revolut, Paysera , Monese si altele. (Sursa: ZF)

Siemens Energy AG (DE.ENR)[edit | ]

Siemens Energy, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente energetice din lume, si-a revizuit in jos estimarile cu privire la profit, pe fondul agravarii problemelor cu turbinele eoliene. Potrivit comunicatului companiei, au fost identificate probleme la nivelul componentelor cheie ale unor turbine eoliene deja instalate si a altor modele aflate in productie. Astfel, au fost necesare oprirea temporara a unor parcuri eoliene si repararea sau inlocuirea componentelor defecte, ceea ce va rezulta in costuri semnificative pentru companie. (Sursa: CNBC)

Accenture PLC Cl A (US.ACN)[edit | ]

Accenture a starnit ingrijorari cu privire la reducerea cheltuielilor in domeniul IT, in timp ce a oferit o prognoza de venituri trimestriale sub asteptarile Wall Street. Acest lucru a dus la o scadere de peste 5% a actiunilor sale. Directorul general, Julie Sweet, a mentionat ca clientii au ezitat in privinta contractelor mai mici din cauza incertitudinii economice, reluand declaratii similare facute de Cognizant Technology Solutions. Accenture a estimat venituri, pentru trimestrul curent, intre 15.8 si 16.4 mld. USD, in timp ce analistii anticipau venituri de 16.4 mld. USD. Compania a atribuit aceasta slabiciune scaderii cheltuielilor in sectoarele tehnologiei, media si comunicatiilor, ceea ce a dus la o scadere de 8% a veniturilor pentru acest grup in trimestrul al treilea. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va aloca 100 mil. USD pentru un centru care sa ajute companiile sa foloseasca inteligenta artificiala generativa, tehnologie care a luat amploare din momentul in care OpenAI a lansat chatbotul ChatGPT. Investitita este una relativ mica, daca luam in considerare ca Amazon dispune de 64 mld. USD in numerar. In ciuda aceste investitii mici, Amazon intra in cursa pentru AI alaturi de rivalii directi, Microsoft si Alphabet. (Sursa: CNBC)

GSK PLC (UK.GSKc)[edit | ]

GlaxoSmithKline a declarat ca a ajuns la o intelegere confidentiala in legatura cu litigiul din SUA care viza medicamentul Zantac, produs de gigantul famaceutic britanic. Zantac a fost aprobat in 1983 si a devenit cel mai bine vandut medicament din lume in doar 5 ani de zile, fiind si primul care a depasit bariera de 1 mld. USD in vanzari anuale. In 2019, mai multi producatori si farmacii au oprit vanzarile de Zantac din cauza ingrijorarii ca ingredientul activ, ranitidina, poate produce cancer in cazul unor cantitati administrate prea mari. Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente a retras de pe piata, in 2020, toate medicamentele sub brandulZantac si versiunile sale generice, declansand un val de procese. Cu toate aceastea, GSK a negat in mod repetat ca medicamentul companiei ar putea provoca cancer. (Sursa: Reuters)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

Divizia de brokeraj a JPMorgan va plati 4 mil. USD in cadrul unei intelegeri cu Comisia Americana pentru Valori Mobiliare si Burse de Valori, dupa stergerea accidentala a 47 mil. de mesaje electronice pe care era obligata sa le pastreze. Conform SEC, banca americana a sters din greseala mesajele in incercarea de a elimina o serie de comunicari care datau din anii 70. Stergerea acestor documente, care a avut loc in 2019, a incalcat regulile impuse brokerilor de a pastra inregistrarile comunicarilor timp de 3 ani. (Sursa: WSJ)