Romania s-a situat in S1 2022 pe locul 10 in UE la pretul energiei electrice - 02 noiembrie 2022

De la TradeVille.ro wiki

Conform datelor furnizate de Eurostat, pretul mediu al energiei electrice la consumatorii casnici in S1 2022 in Romania a fost de 0.2362 EUR /kWh, situand tara pe locul 10 in UE, cele mai ridicate preturi fiind in Danemarca (0.4559 EUR/kWh), Belgia (0.3377 EUR/kWh) si Germania (0.3279 euro/kWh). In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, Romania s-a situat pe locul 21 in S1 2022, avand un pret mediu de 0.0611 EUR/kWh. (Sursa: financialintelligence.ro)

Consiliul Concurentei a inceput o ancheta ce priveste cele 10 banci romanesti care coteaza ROBOR-ul[edit | ]

Conform datelor furnizate de Ziarul Financiar, Consiliul Concurentei a descins marti, 1 noiembrie, la cele 10 banci romanesti care coteaza ROBOR-ul intr-o operatiune care face parte dintr-o investigatie privind evolutia dobanzilor. Conform informatiilor BNR, cele 10 banci care iau parte la calculul ROBOR sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeisen, CEC, UniCredit, OTP, EximBank si Intesa Sanpaolo. (Sursa: ZF.ro)

Christine Lagarde declara ca BCE trebuie sa continue sa majoreze dobanzile[edit | ]

Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat intr-un interviu preluat de Reuters, ca institutia pe care o conduce trebuie sa utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a readuce inflatia inapoi la tinta de 2%, specificand ca urmeaza si alte majorari de dobanda in viitorul apropiat. Recent, BCE a crescut dobanda de baza in zona Euro de la 0.75% pana la 1.5%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. (Sursa: financialintelligence.ro)

Randamentele pentru titlurile de stat americane sunt in scadere inainte de publicarea datelor Fed[edit | ]

Randamentele titlurilor de stat americane au scazut marti inaintea intalnirii lunare a Rezervei Federale. Astfel, randamentul titlurilor cu maturitate de 10 ani a coborat din nou sub pragul de 4%, in timp ce pentru cele cu maturitate de 2 ani, randamentul a ajuns la 4.4369%. (Sursa: CNBC.com)

Companiile zilei:[edit | ]

PROMATERIS S.A. (PPL)[edit | ]

PROMATERIS S.A. - Promateris, producatorul de ambalaje cu amprenta redusa de carbon, a raportat o cifra de afaceri in valoare de 136.4 mil. RON pentru primele noua luni ale anului, similara cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior (+0.3% vs. 2021). Profitul net al perioadei, in valoare de 3 mil. RON, s-a diminuat cu 78% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind pus pe seama cresterii accelerate a cheltuielilor operationale si financiare (materii prime, energie, cheltuieli cu dobanzile). (Sursa: raport societate)

MECANICA CEAHLAU (MECF)[edit | ]

MECANICA CEAHLAU - Producatorul de utilaje agricole, a raportat pentru primele noua luni ale anului o cifra de afaceri in valoare de 33.8 mil. RON (+32% vs. 2021). Profitul net atribuibil actionarilor pentru perioada mentionata a fost de 1.8 mil. RON (+32% vs. 2021). Principalii actionari ai companiei la 30.06.2022 erau Evergent Investments S.A. (EVER) cu 73% impreuna cu New Carpathian Fund (companie cu sediul in Liechtenstein) care detinea aproximativ 20% din drepturile de vot. (Sursa: raport societate)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

SHELL PLC - Compania de petrol si gaze, Shell, a anuntat, marti, ca a achizitionat, prin intermediul filialei sale Shell Eastern Petroleum, o firma care are ca obiect de activitate reciclarea uleiurilor uzate. Astfel, EcoOils, firma preluata, va ceda catre Shell controlul asupra filialelor sale din Malaezia si Indonezia. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita. (Sursa: Reuters.com)

British Petroleum (UK.BP)[edit | ]

British Petroleum - Compania britanica de petrol si Gaze, BP, a inregistrat un profit net trimestrial in valoare de 8.15 mld. USD (+145% vs. T3 2021), considerabil peste estimarile de 6 mld. USD ale analistilor chestionati de Refinitiv. Cresterea a fost genereata, in principal, de pretul mai are al gazului natural livrat. Compania a anuntat un nou program de rascumparare a propriilor actiuni in valoare de 2.5 mld. USD, compania angajandu-se sa returneze 60% din surplusul de numerar actionarilor. (Sursa: Reuters.com)

Advanced Micro Devices (US.AMD)[edit | ]

Advanced Micro Devices - Compania producatoare de semiconductori de ultima generatie a anuntat rezultatele financiare pe ultimul trimestru. Veniturile de 5.6 mld. USD au fost cu 29% mai mari decat in aceeasi perioada din 2021 dar sub asteptarile analistilor. Marja de profit a fost de 42%, o scadere de 6% fata de T3 2021. Climatul macroeconomic dificil si scaderea cererii pentru calculatoarele personale a rezultat intr-un EPS cu 95% mai mic fata de aceeasi perioada din 2021. In ceea ce priveste previziunile, pentru trimestrul actual, compania se asteapta la un venit de aproximativ 5.5 mld. USD, sub asteptarile analistilor de 5.94 mld. USD. (Sursa: raport societate)

UBER TECHNOLOGIES INC (US.UBER)[edit | ]

UBER TECHNOLOGIES INC - Compania americana a raportat un venit de 8.34 mld USD, reprezentand o crestere de 72% comparativ cu aceeasi perioada din 2021. In ciuda unei pierderi trimestriale de 1.2 mld. USD care a fost cauzata in parte si de investitiile de capital ale companiei, EBITDA a fost de 516 mil. USD cu peste 50 mil. USD mai mare decat asteptarile analistilor si totodata un record absolut. CEO-ul Dara Khosrowshahi a laudat performanta companiei care a beneficiat de un climat post-pandemic favorabil datorita reluarii turismului. (Sursa: SeekingAlpha)