Romanii pun mai multi bani deoparte - 28 noiembrie 2022

De la TradeVille.ro wiki

In luna octombrie 2022, depozitele rezidentilor au crescut cu 7.1% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 490.8 mld. RON, dar au scazut cu 0.2% fata de luna septembrie 2022. Fata de anul trecut, depozitele in RON ale rezidentilor au crescut cu 6.1%, in timp ce depozitele in valuta au avansat valoric cu 8.9%. Valoarea creditului neguvernamental a avansat cu 14.7% fata de octombrie 2021, datorita cresterii valorilor creditelor acordate in RON si in valuta. In paralel, masa monetara in sens larg (M3) a crescut cu 7%, in octombrie 2022 fata de octombrie 2021, dar a scazut 0.2% fata de luna septembrie 2022. (Sursa: BNR.ro)

Indicii ROBOR merg in marsarier[edit | ]

Indicii ROBOR au continuat sa scada. Astfel, vineri, ROBOR 3M a atins cea mai mica valoare de pe 28 iulie, stabilindu-se la 7.85% (in scadere de la 7.88%, in ziua precedenta). De asemenea, ROBOR 6M a scazut pana la 8.04%, dupa ce, la finalul lunii octombrie, ajunsese la 8.31% - cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Scaderile indicilor ROBOR au inceput in ziua in care Consiliul Concurentei a anuntat ca va investiga felul in care cele mai importante banci din sistemul romanesc au facut intelegeri cu scopul de a creste dobanzile mai mult decat era justificat. (Sursa: Economica.net)

Economia merge mai bine decat nationala[edit | ]

Economia Germaniei a inregistrat o crestere trimestriala de 0.4%, in T3 2022, depasind asteptarile analistilor de 0.3%. Fata de anul trecut, cresterea economica a fost de 1.3%, peste nivelul asteptat de 1.2%. Anuntul a temperat ingrijorarile privitoare la consecintele unei recesiuni viitoare asupra celei mai mari economii din UE. In T3 2022, consumul privat a fost principalul determinant al cresterii economice, avand la baza consecintele ridicarii restrictiilor impotriva COVID-19. (Sursa: Reuters.com)

Bancile din China intaresc fundatiile fragile[edit | ]

Banca centrala a Chinei va acorda credite ieftine catre companiile financiare care doresc sa achizitioneze obligatiuni emise de dezvoltatori imobiliari, potrivit ultimelor informatiilor . Masura vine in contextul in care sectorul imobiliar din China traverseaza o perioada de criza. Totodata, in aceasta saptamana, bancile comerciale au venit in sprijinul dezvoltatorilor imobiliari, acordandu-le credite de pana la 162 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)

Companiile zilei:[edit | ]

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland Business System S.A. - Agroland Business System a incheiat primele noua luni ale acestui an raportand o cifra de afaceri consolidata de 246.1 mil. RON (+31% vs. 9L 2021), ca urmare a majorarii preturilor produselor, dar si a extinderii retelei de magazine MEGA si, in general, cresterii intregii activitati a Agroland. Investitiile realizate de companie, impreuna cu presiunile inflationiste au dus la obtinerea unui profit net de 3.6 mil. RON (-53% vs. 9L 2021). Totodata, compania si-a redus tintele bugetate pentru acest an, dar anticipeaza ca va beneficia de rodul investitiilor sale abia in urmatorul an, care vor atrage, printre altele, cresterea marjelor operationale. (Sursa: raport companie)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER)[edit | ]

EVERGENT INVESTMENTS S.A. - Evergent Investments a anuntat ca a depus la ASF documentul de oferta publica de cumparare a propriilor actiuni, in numar de cel mult 19,625,000 (reprezentand 2.0405% din capitalul social actual). Operatiunea se realizeaza pentru ducerea la indeplinire a unui punct aprobat in AGEA de pe 28.04.2022, scopul fiind reducerea capitalului social, prin anularea actiunilor rascumparate. Caracteristicile operatiunii vor fi comunicate ulterior primirii deciziei ASF de aprobare a documentului de oferta. (Sursa: comunicat societate)

BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)[edit | ]

BAYERISCHE MOTOREN WERKE - BMW a anuntat ca va investi peste 2 mld. EUR in fabrica de la Debrecen pana in anul 2025. Proiectul, care a fost anuntat in prima jumatate a acestui an si la care s-au inceput constructiile in urma cu sase luni, va fi dezvoltat in scopul asamblarii de baterii pentru automobilele electrice New Class ale companiei. (Surse: press.bmwgroup.com; electrive.com)

Renault SA (FR.RNO)[edit | ]

Renault SA - La scurt timp dupa ce a anuntat un acord istoric de achizitie de energie produsa prin panouri fotovoltaice, Renault a anuntat ca vizeaza sa aprovizioneze fabrica din Douai cu energie geotermala, timp de 15 ani. In acest sens, Renault a contactat o companie din grupul Engie, in vederea initierii forajului la 4,000 metri, incepand cu a doua parte a anului urmator. (Sursa: CNBC.com)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple Inc. - Protestele muncitorilor de la fabrica Foxconn de saptamana trecuta ar putea afecta cel putin 30% din livrarile de iPhone ale fabricii, potrivit Reuters. Totodata, compania nu va reusi sa isi onoreze termenul limita de livrare pe care il stabilise inainte de valul de proteste de miercuri. (Sursa: Reuters.com)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

TESLA INC. - Tesla semnaleaza posibile probleme de software la 67,698 de automobile Model S și Model X importate in China intre 25 septembrie 2013 si 21 noiembrie 2020, care afecteaza sistemul de gestionare a bateriei . Totodata, compania semnaleaza posibile instalari defectuoase a centurilor de siguranta la Modelul 3. Vehiculele sunt asteptate in service pentru actualizari de software si verificari tehnice. (Sursa: Reuters.com)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Ford Motor Company - 634,000 de vehicule utilitare sport (SUV) produse de Ford Motor Co. la nivel mondial sunt predispuse riscului de incendiu, din cauza unor posibile fisuri ale injectoarelor de combustibil. Compania face apel la proprietarii acestora si ii indeamna sa isi supuna masinile la inspectii tehnice. Modelele vizate sunt Bronco Sport si Escape din anii 2020-2023 cu motoare cu 3 cilindri de 1.5 litri. (Sursa: Reuters.com)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Credit Suisse Group AG - Credit Suisse anunta o majorare de capital de 4 mld. USD pentru a finaliza planul de redresare al bancii, in incercarea de a iesi din cea mai mare criza din istoria sa de 166 de ani. Banca pune la dispozitia investitorilor actuali 889 mil. de actiuni la pretul de 2.52 CHF (2.67 USD) / actiune. Actiunile Credit Suisse au pierdut 59% din valoare de la inceputul anului pana in prezent, iar banca se asteapta sa inregistreze in T4 o pierdere inainte de impozitare de aoroximativ 1.5 mld. CHF. (Sursa: Reuters.com)