Romanii si accesul la internet - 10 decembrie 2024
Potrivit datelor INS din 2024, 88.6% din totalul gospodariilor din Romania au acces de acasa la reteaua de internet, cifrele fiind in crestere cu 2.9 puncte procentuale fata de anul anterior. Persoanele din segmentul de varsta 16-74 ani, care au folosit macar o data internetul, detin un procent de 94.7% (+2.2 puncte procentuale vs anul precedent). In mediul urban, 92.5% dintre gospodarii sunt conectate la internet, cu 9.3 puncte procentuale mai mult decat ponderea de 83.2% a gospodariilor din mediul rural. (Sursa: INS)
Cresterea economica, sub semnul incertitudinilor politice[edit | ]
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 0.8% in primele 9 luni din 2024, sustinut de segmentul de consum (+3.5%). Analistii de la Raiffeisen Bank estimeaza, insa, ca, pentru intreg anul, cresterea va fi de 1.2% sau chiar sub, fiind afectata de incertitudinile politice care schimba comportamentul consumatorilor. (Sursa: ZF)
Inflatia incetineste in China[edit | ]
Inflatia de consum din China a incetinit, in noiembrie, la cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, IPC crescand doar cu 0.2% fata de anul precedent din cauza scaderii preturilor la alimente, in timp ce deflatia din fabrici a persistat in ciuda masurilor recente de stimulare ale Beijingului. Inflatia de baza a inregistrat o usoara crestere, la 0.3%, iar declinul IPP s-a atenuat la 2.5% in ritm anual, ambele masuratori indicand un impact limitat al politicilor actuale. Economistii raman pesimisti cu privire la perspectivele economice ale Chinei, citand supracapacitatea, un sector imobiliar fragil si potentiale noi tarife comerciale americane, in cadrul unei a doua presedintii Trump. (Sursa: Reuters)
Japonia – mai optimista privind cresterea economica[edit | ]
Japonia si-a revizuit cresterea PIB-ului din al treilea trimestru la 1.2%, anualizat de la 0.9% initial, datorita investitiilor de capital si exporturilor mai puternice, insa consumul mai slab evidentiaza fragilitatea continua a redresarii economice. In timp ce datele sustin posibilitatea unei cresteri a ratei dobanzii, in decembrie, de catre Banca Japoniei (BOJ), persista incertitudinea din cauza consumului scazut si a riscurilor externe, inclusiv potentialele perturbari comerciale in cadrul unei a doua presedintii Trump. Analistii sunt impartiti in ceea ce priveste momentul urmatoarei cresteri a ratei dobanzii, unii asteptandu-se la o actiune pana in martie 2024, in timp ce guvernatorul BOJ, Kazuo Ueda, evalueaza daca inflatia poate atinge in mod sustenabil tinta de 2%, pe fondul cresterii salariilor si a cererii interne constante. (Sursa: Reuters)
SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]
Electrica a anuntat ca a fost supusa unui atac cibernetic in cursul zilei de luni, si ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia incidentul. Sistemele critice ale Grupului nu au fost afectate. (Sursa: BVB)
TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]
Analistii Erste Group prevad un pret tinta de 4.73 RON pentru actiunile Transport Trade Services in urmatoarele 12 luni, indicand un potential de crestere de 23% fata de valoarea actuala, si recomanda acumularea. Comparativ cu estimarea din septembrie, de 7.09 RON/actiune, asteptarile au fost reduse pe fondul scaderii cu peste 50% a actiunilor, de la inceputul anului. (Sursa: ZF)
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]
AROBS SYSTEMS, parte a AROBS Transilvania Software, a anuntat semnarea unui contract de 109.93 mil. RON fara TVA, pentru dezvoltarea unui sistem integrat pentru Casa Nationala de Pensii Publice. AROBS SYSTEMS va gestiona 40% din proiect, echivalentul a 43.97 mil. RON fara TVA, pe o durata de 17 luni. (Sursa: BVB)
British Petroleum (UK.BP)[edit | ]
BP si cel mai mare producator de energie din Japonia, Jera Co., isi vor fuziona afacerile din domeniul energiei eoliene offshore si vor investi pana la 5.8 mld. USD in acest joint-venture, potrivit unei declaratii publicate luni. Joint-venture-ul va avea denumirea de JERA Nex bp. Noua companie se va concentra initial pe proiectele existente din Europa, Australia si Japonia. (Sursa: Bloomberg)
Boyd Gaming Corporation (US.BYD)[edit | ]
BYD si-a consolidat cota de piata, in 2024, pe fondul celei mai rapide cresteri lunare a pietei auto globale. Sustinut de vanzari puternice in China, BYD a livrat 3.76 mil. de vehicule in primele 11 luni, apropiindu-se de tinta anuala de 4 mil. de unitati si depasind Ford si Honda. Compania estimeaza vanzari de peste 6 mil. de unitati in urmatorul an, apropiindu-se de liderii globali, precum General Motors si Stellantis. (Sursa: Reuters)
EQUINOR ASA SPON ADR EACH REP 1 ORD SHS (US.EQNR)[edit | ]
Equinor a finalizat vanzarea activelor din Nigeria si Azerbaidjan de pana la 2 mld. USD, marcand retragerea din aceste tari dupa 30 de ani. Compania intentioneaza sa creasca productia internationala cu aproximativ 100,000 barili echivalent petrol pe zi pana in 2030, prin punerea in functiune a unor noi campuri in Brazilia, Marea Britanie si Statele Unite. (Sursa: Reuters)