S&P 500 la un nou maxim record - Trade Talk 22 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Am asteptat doi ani si-un pic 512 sedinte de tranzactionare, mai precis. Insa vineri, indicele S&P 500 a reusit sa inchida ziua la un nou maxim record.

DJIA petrecea in acelasi aer rarefiat inca de la mijlocul lunii trecute. Nasdaq Composite, acest BETAeRO al americanilor, mai are doar 5% pentru a urca si el pe podium dupa o asteptare chiar mai lunga. Caci in ansamblu, companiile inovatoare din tehnologie (si nu numai) au scris istorie ultima oara in noiembrie 2021. 

1. S&P 512[edit | ]

Pentru S&P 500, precedentul maxim record fusese atins pe 3 ianuarie 2022, la 4,796 de puncte. Vineri, indicele a transat saptamana la 4,839 de puncte, urcand pana la 4,842 de puncte in timpul orarului de tranzactionare.

512 sedinte de asteptare nu-s chiar asa multe, daca frunzarim un manual de istorie. In anii '70, cu care ne comparam adesea post-Covid, S&P 500 a stat pentru mai bine de sapte ani fara sa consemneze un nou top absolut.

In 2022, indicele a pierdut 1/4 din valoare... in mai putin de-un an. Minimul a fost atins pe 12 octombrie, la 3,577 de puncte. De-atunci incoace, S&P 500 a castigat 35%, capitalizarea totala saltand cu peste 10 tln. USD.

Fata de-acelasi moment infam din octombrie 2022, sectorul de tehnologie a urcat cu-aproape 75%. Pana si imobiliarele sunt plus 14% in aceeasi statistica. Energia si utilitatile joaca rolul cenusareselor, desi ambele sectoare au pierdut sub 1%.

Nvidia a reusit cel mai spectaculos salt din S&P 500, de peste 5x. In top, imediat sub vedeta AI, sunt Royal Carribean Cruises, AMD, Meta Platforms si Broadcom.

La coada clasamentului, alaturi de cateva banci regionale pentru care 2023 n-a fost deloc fast, apar si doua nume emblematice pentru segmentul energiei solare: Enphase Energy si SolarEdge Technologies. Ambele companii au suferit pierderi de-aproape 60%. Contra-performanta se pedepseste: majoritatea perdantilor au fost izgoniti deja din S&P 500.

Aceeasi Marie... cu aceeasi palarie. Nvidia si AMD au saltat vineri cu peste 4%, respectiv 7%, trecand si ele linia de sosire la noi maxime istorice. Volumele de tranzactionare au fost de 31 mld. USD pentru Nvidia, respectiv 23 mld. USD pentru AMD, cele mai mari de pe Wall Street.

Nvidia e acum a 5-a cea mai valoroasa companie americana, capitalizarea saltand vineri la 1.47 tln. USD. O despart circa 136 mld. USD de Amazon (#4) si 372 mld. USD de Alphabet (#3). Pana la a cuceri Everestul, insa, mai e ceva: Microsoft si Apple valoreaza fiecare de 2x mai mult decat producatorul de cipuri.

Nvidia mai are de recuperat si-n topul randamentelor de care investitorii ar fi beneficiat in ultimii 5 ani. La final de decembrie, compania era #2, cu +1,054%... sub Enphase Energy (+1,771%), dar in fata Tesla (+928%).

Meta Platforms a aratat si ea vineri un nou top absolut... insa la o valoare de piata cu circa 100 mld. USD sub cea consemnata in septembrie 2021. Explicatia? Un program urias de rascumparare a propriilor actiuni din piata, dezlantuit cu un an in urma, care diminueaza accelerat numarul acestora.

2. Cat de scump?[edit | ]

Indicele S&P 500 e cotat acum la circa 20x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni. Cifra-i cu aproape un punct peste media ultimilor 5 ani... si cu doua mai mare decat fotografia ultimului deceniu. Insa exista un twist.

Cele mai valoroase 7 companii americane de tehnologie inseamna acum 29% din indice. Ca perspectiva, proportia era 17% in 2019 si doar 14% in 2017. Daca toate business-urile din S&P 500 ar fi ponderate in mod egal, multiplul indicelui s-ar apropia de 16x, similar mediei pre-Covid.

Acelasi multiplu poate sa scada, chiar daca te numeri printre magnifici. Greu de crezut, insa Nvidia a devenit mai ieftina din vara anului trecut incoace: compania se tranzactioneaza in prezent la circa 28x, comparativ cu 84x la mijlocul lunii iunie. Avem acum 42x la Amazon, 38x la Microsoft si 31x la Apple. Si apropo de concurenta directa, 44x la AMD.

Mai ieftin decat S&P 500... poate fi chiar si-un sector intreg. Cel farmaceutic, de exemplu. Anul trecut, contra-performanta acestuia in raport cu indicele a fost una dintre cele mai severe din istorie. Pe filiera multiplului amintit mai sus, grupul companiilor farmaceutice e cotat acum la numai 16x (si sensibil mai jos daca scoti din calcul vedeta anti-obezitate Eli Lilly). 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele de referinta BET a coborat cu 1% saptamana trecuta... desi incepuse perioada cu un nou maxim record, dupa 6 sedinte consecutive de crestere. Aerostar a saltat vineri cu-aproape 11%, pe seama inaugurarii la Bacau, impreuna cu Lockheed Martin, a primului centru european destinat intretinerii elicopterelor S-70 Black Hawk. Economica.net scrie azi despre intentia Romgaz de-a furniza gaz si chiar energie electrica clientilor casnici. Sezonul raportarilor porneste saptamana viitoare, pe 1 februarie (cu OMV Petrom).

AI: Surse citate de Bloomberg soptesc ca Sam Altman, CEO-ul OpenAI, cauta finantare pentru constructia mai multor fabrici de cipuri. Microsoft pare OK cu ideea Intel, TSMC si Samsung Electronics ar putea fi parteneri.

Big Tech: Pana sa vedem miercuri cifrele trimestriale de la Tesla, maine seara raporteaza Netflix. Platforma de streaming avea circa 247 de milioane de abonati platitori la final de septembrie, de peste 2x mai multi decat rivala Disney. Analistii cred ca veniturile vor creste cu 14% in acest an (si cu 11% in 2025), comparativ cu (probabil) 6% anul trecut.

Banci: Reuters zice ca Warren Buffett sprijina programul de restructurare initiat de Citigroup. Banca a anuntat zilele trecute, cu ocazia publicarii rezultatelor trimestriale, ca va concedia 10% din forta de munca. Berkshire Hathaway este in top cei mai mari 5 actionari ai Citigroup.

Auto: Ford is reduce productia modelului electric F-150 Lightning... pentru a se alinia unei cereri care nu-i deloc fabuloasa. Taierea prea rapida a preturilor pentru masini electrice risca o baie de sange, avertizeaza Carlos Tavares, seful Stellantis. Pe bursa americana, Tesla e minus 15% de la inceputul anului incoace.

Aviatie: Cea mai noua linie aeriana din India vrea 150 de aeronave 737 Max, produse de Boeing... si le vrea chiar anul acesta. Modelele vizate sunt Max 10 si Max 8-200. Apropo, FAA pare pregatita sa dea OK de zbor pentru Max 9, dupa inspectarea primelor 40 de avioane din cele peste 170 oprite la sol in urma incidentului Alaska Air.

Macro: Potrivit estimarii Universitatii din Michigan, increderea consumatorilor americani a atins luna aceasta cea mai mare valoare din ultimii 2 ani si jumatate, inclusiv pe seama scaderii asteptarilor in privinta inflatiei. In schimb, vanzarile caselor au picat si-n decembrie, anul trecut fiind cel mai modest din 1995 incoace. 

STIAI CA?[edit | ]

Cu fix 5 ani in urma, S&P 500 incheia ziua la 2,632 de puncte. La ultima cotatie inregistrata vineri seara, indicele era mai sus cu 83%.