Salarii mai mari fata de anul trecut - 13 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Castigul salarial mediu brut, in luna mai 2023, a fost de 7,229 RON – cu 1.1% mai putin fata de aprilie 2023, dar cu 15.7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valorile medii ale salariului net s-au situat la un nivel de 4,543 RON, in timp ce recordurile au fost inregistrate in segmentul IT, 10,478 RON, iar cele mai mici valori s-au inregistrat in HoReCa – 2,449 RON. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, indicele castigului salarial real a fost de 104.6%. (Sursa: INS)

Statul emite noi titluri Fidelis[edit | ]

Ministerul Finantelor a anuntat, in cursul acestei saptamani, ca din data de 17 iulie 2023 va incepe o noua emisiune de titluri de stat Fidelis, existand si o transa speciala pentru donatorii de sange. Ultima emisiune de titluri Fidelis a atras o suma record de 3 mld. RON, unde au participat peste 1,000 de donatori de sange. Pentru aceasta editie, Ministerul Finantelor va vinde titluri de stat, cu scadente de 1 si 3 ani, cu dobanzi anuale in RON de 6.3%, respectiv 7.2%. Pentru euro, scadentele sunt de 1 si 5 ani, cu dobanzi de 3.85%, respectiv 5.45%. (Sursa: ZF)

Presiunile inflationiste scad in Japonia[edit | ]

Cresterea preturilor angro in Japonia a incetinit pentru a sasea luna consecutiv, pe fondul scaderii preturilor la combustibili si marfuri. Datele confirma opinia Bancii Japoniei care considera ca presiunile inflationiste vor incetini in urmatoarele luni, pe masura ce preturile globale ale materiilor prime scad de la nivelurile maxime de anul trecut. Printre principalii factori care au determinat incetinirea sunt facturile la utilitati si gaze, care au crescut cu 5.3% in iunie fata de anul precedent, mult mai putin fata de cresterea de 12.8% din luna mai. (Sursa: Reuters)

Inflatia din SUA a scazut sub nivelul asteptat[edit | ]

Inflatia din SUA a scazut la 3% in iunie, un semn ca majorarile de dobanda ale Rezervei Federale au avut efect asupra presiunilor asupra preturilor. Cresterea anuala a indicelui preturilor de consum a incetinit de la 4% in mai la 3%, cel mai lent ritm al inflatiei din martie 2021. (Sursa: FT.com)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER)[edit | ]

Evergent Investments va initia, incepand cu data de 13 iulie 2023, a doua etapa a programului de rascumparare a propriilor actiuni. Numarul de actiuni care va fi rascumparat este de maximum 3.5 mil. actiuni, la un pret maxim de 2 RON/actiune si la un pret minim egal cu pretul de piata de la BVB din momentul efectuarii achizitiei. (Sursa: BVB)

CASA DE BUCOVINA-CLUB DE MUNTE (BCM)[edit | ]

Casa de Bucovina – Club de Munte convoaca AGEA pentru data de 16/17 august 2023. In principal, aceasta solicita actionarilor aprobarea suplimentarii numarului imobilelor pe care doreste sa le dea la schimb, pentru a obtine trei terenuri amplasate in Voronet, jud. Suceava, de la Primaria Orasului Gura Humorului. Initial, societatea a propus la schimb doua terenuri cu suprafata totala de 71,976 mp, care aveau interdicite de construire, pentru obtinerea celor trei terenuri cu suprafata totala de 19,600 mp. Ulterior, Primaria Gura Humorului a constatat ca schimbul i-ar aduce o diferenta nefavorabila de 24,384 EUR. In scopul realizarii unui schimb echitabil, primaria a solicitat societatii suplimentarea ofertei de schimb cu alte doua terenuri cu suprafata totala de 1,136 mp. (Surse: BVB (1);BVB (2))

GRUP SERBAN HOLDING S.A. (GSH)[edit | ]

Grup Serban Holding a finalizat achizitia Fyn Invest Denmark, un SRL care exploateaza aproape 800 ha de teren in judetul Vaslui. Pretul platit pentru companie a fost de 1,465,000 EUR. Noua achizitie, care include spatii de depozitare si logistica, precum si diferite culturi agricole, va creste productia totala a Grup Serban cu aproximativ 10%. Ca urmare a achizitiei, Grup Serban exploateaza aproximativ 13,300 ha de teren arabil. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Administratorii Fondului Proprietatea convoaca adunarea generala ordinara a actionarilor pe data de 18 august. Printre punctele de pe agenda se numara si aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1.5 RON. Plata se va realiza din incasarile din IPO-ul Hidroelectrica. Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de aproximativ 79%. (Sursa: BVB)

The Walt Disney Company (US.DIS)[edit | ]

Disney analizeaza diferite optiuni strategice cu privire la afacerea sa indiana, Star India. Optiunile includ vanzarea afacerii sau alaturarea intr-un joint venture. Anterior, Disney a discutat cu cel putin o banca cu privire la modalitatile de dezvoltare a Star India. In anul 2019, Disney a platit 71.3 mld. USD pentru activele companiei. Anul trecut, aceasta a pierdut drepturile de difuzare ale meciurilor de cricket din India, asteptarile fiind ca aceasta sa aiba performante financiare mai slabe si sa piarda milioane de abonati. Totodata, Disney a anuntat prelungirea mandatului CEO-ului Bob Iger pana in 2026, cu inca doi ani fata de intelegerea initiala. (Surse: WSJ;CNBC)

International Business Machines Corporation (IBM) (US.IBM)[edit | ]

IBM ia in calcul optiunea de a utiliza propriile cipuri pentru a opera servicii de cloud computing lansate in aceasta saptamana. Decizia ar putea fi luata cu scopul reducerii costurilor. Astfel, IBM se alatura unor companii precum Google si Amazon, care isi proiecteaza si dezvolta propriile cipuri. (Sursa: Reuters)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

Dezvoltatorul de cipuri, Arm, negociaza cu Nvidia pentru a face compania americana sa devina investitor ancora, in contextul demararii unei oferte publice initiale pe bursa de la New York. Listarea Arm este planificata pentru luna septembrie. Anterior, Nvidia, cel mai valoros producator de semiconductori din lume, a fost fortata sa abandoneze achizitia Arm, pentru 66 mld. USD, datorita presiunilor autoritatilor de reglementare. (Sursa: Financial Times)