Scaderi si cresteri majore pe BVB - 02 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In 2024, indicele BET este pe plus cu 38%, insa exista dinamici triple fata de acest randament sustinute de rezultate financiare semnificative. Cele mai mari cresteri ale preturilor actiunilor la BVB variaza intre 56% si 116%. Iproeb Bistrita (116%), Antibiotice Iasi (112%), AAGES (100%), Sphera (57%), Transelectrica (56%) au avut tranzactii mai mari de 5 mil. RON. La polul opus sunt: Holde Agri Invest (-40%), Bittnet (-32%), Chimcomplex (-29%), Fondul Proprietatea (-24%) si Compa (-22%). (Sursa: ZF)

Numarul autorizatiilor de construire creste[edit | ]

Conform celui mai recent raportat publicat de Institutul National de Statistica, in luna iulie 2024 s-au eliberat 3,847 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale. Aceasta valoare este in crestere cu 21.3% fata de luna precedenta si cu 14.1% mai mare fata de luna iulie 2023, indicand o accelerare a sectorului imobiliar. Cea mai mare crestere a numarului de autorizatii s-a inregistrat in regiunile de Nord-Vest (+231) si Nord-Est (+136). (Sursa: INS)

Unda verde pentru reducerea dobanzilor[edit | ]

Indicatorul preferat de Rezerva Federala din SUA care masoara inflatia a continuat sa arate o crestere moderata in luna iulie, oferind un sprijin suplimentar pentru o reducere a ratei dobanzii inca din luna septembrie. Indicele preturilor cheltuielilor de consum personal a crescut cu 0.2% pe o baza lunara, potrivit datelor publicate vineri de Biroul de analiza economica din SUA. Economistii intervievati de FactSet au prognozat o cifra identica. Dupa publicarea raportului, toti cei 3 indici americani indicau cresteri de peste 0.5%. (Sursa: Bloomberg)

Inflatia in UE – cel mai scazut nivel din ultimii 3 ani[edit | ]

Inflatia din zona euro a scazut la 2.2% in august, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, apropiindu-se de tinta de 2% a Bancii Centrale Europene (BCE) si pregatind terenul pentru o reducere anticipata a ratei dobanzii in septembrie. In ciuda unei cresteri a preturilor din sectorul serviciilor determinata de Jocurile Olimpice si de cresterea puterii de cumparare, este probabil ca BCE sa procedeze la a doua reducere a ratei dobanzii din acest an, dupa o masura similara in iunie, ca parte a reducerii treptate a campaniei agresive impotriva inflatiei. Cu toate acestea, persista preocuparile legate de cresterea economica slaba, de incetinirea cresterii salariilor si de cresterea somajului, ceea ce ar putea determina discutii politice mai ample, dincolo de inflatie. (Sursa: Reuters)

Med Life S.A. (M)[edit | ]

MedLife, unul dintre liderii de piata pe segmentul de servicii medicale din Romania, a raportat la finalul primului semestru venituri de 1.3 mld. RON, in crestere cu 22.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit net de 17.4 mil. RON (+248% vs S1 2023). Aceasta dinamica pozitiva este inregistrata pe fondul eficientei integrarii noilor achizitii in grup si a investitiilor realizate in ultimii ani, care au inceput sa se reflecte mai mult in performanta financiara a companiei. Segmentele de business ale grupului au avut o performanta buna in prima jumatate a acestui an, cele mai mari cresterii remarcandu-se pe liniile de spitale, laboratoare, divizia corporate si clinici. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

La debutul sedintei de vineri, actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 5% in urma solicitarii surpriza din partea Ministerului Finantelor care cere interzicerea rascumpararilor de actiuni pentru a „conserva portofoliul”. Ministerul a solicitat includerea pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 27 septembrie a unor puncte ce vizeaza interzicerea vanzarii detinerilor si utilizarea numerarului doar pentru administrarea portofoliului si/sau pentru investitii. Totodata, investitorul Sarkany Istvan si-a anuntat candidatura pentru o pozitie de membru in Comitetul Reprezentantilor actionarilor Fondului Proprietatea. Actionarii pot opta sa voteze in AGA si online prin platforma evote. (Surse: ZF;financialintelligence)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

Consiliul de Administratie ONE a aprobat propunerea de consolidare a actiunilor, urmand ca decizia sa fie supusa votului Adunarii Generale a Actionarilor pe data de 10 octombrie. Consolidarea va consta in oferirea unei actiuni ONE pentru fiecare 50 de actiuni existente si va fi incheiata inainte de sfarsitul anului 2024, dupa terminarea desfasurarii majorarii de capital. Impactul acestei operatiuni va fi modificarea valorii nominale de la 0.2 RON la 10 RON pe actiune. (Sursa: Financial Intelligence)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Transelectrica a inclus in programul energetic pentru aceasta iarna o analiza privind necesarul Romaniei: in cel mai optimist scenariu vom fi nevoiti sa importam 816 GWh de energie electrica, presupunand un consum mediu de 24.67 TWh si un nivel de productie 23.8 TWh. In alte stiri, compania a anuntat ca agentia de rating Moody’s a decis mentinerea ratingului de Baa3 pentru datoria pe termen lung si perspectiva stabila, fiind la acelasi nivel cu ratingul Guvernului Romaniei – Baa3. De asemenea, Transelectrica a adus la cunostinta pietei despre aprobarea unui nou tarif pentru serviciul de sistem de catre ANRE, tariful fiind scazut de la 12.84 RON/MWh, la 11.51 RON/MWh. Noul tarif va intra in vigoare incepand cu 1 septembrie si a fost aplicat ca urmare a mecanismului de corectare a deviatiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobarii vechiului tarif. (Surse: Economica.net;BVB(1);BVB(2))

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

TTS a raportat pentru primul semestru din 2024 rezultate financiare in scadere comparativ cu 2023, considerat in ansamblu un an exceptional, dar in crestere pe toata linia fata de S1 2022. Factorul determinant al acestei evolutii a fost scaderea accentuata a cererii de servicii logistice pentru marfuri de export ucrainiene. In ciuda unei scaderi a cifrei de afaceri cu 32% si a profitului net cu 35.6%, compania observa o tendinta de revenire a rezultatelor TTS la nvielurile de crestere anterioare razboiului din Ucraina. (Sursa: BVB)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet, cea mai veche companie de IT listata la BVB, a raportat o crestere de 20.7% a veniturilor in primul semestru din 2024 comparativ cu anul trecut. EBITDA la nivel de grup a fost de 8.5 mil. RON in timp ce pierderile semestriale s-au redus de la 5.4 mil. RON in S1 2023 la 4.2 mil. RON. Profitul operational a fost in valoare de 3.34 mil. RON. Compania a realizat 41% din cifrele bugetate pentru intregul an, fiind cel mai mare procent de indelipinire din istorie. De regula, companiile de IT obtin o mare parte din profituri in a doua parte a anului. (Sursa: ZF)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland Business System a anuntat intentia de a se finanta cu pana la 15 mil. RON printr-o emisiune de obligatiuni pe o durata de 4 ani de zile. Dobanda oferita de compania condusa de domnul Horia Cardos este de 9.75% pe an pentru RON. Oferta se va derula printr-un plasament privat derulat prin intermediul TradeVille. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru al anului curent. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 206 mil. RON, in scadere cu 6% pe fondul eliminarii beneficiilor fiscale aferente sectorului IT. EBITDA normalizata a insumat 34 mil. RON, in timp ce profitul net s-a situat la valoarea de 16 mil. RON. (Sursa: BVB)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Alibaba a finalizat un proces de rectificare de reglementare care a durat 3 ani de zile in urma unei amenzi de antitrust pe care a primit-o pentru acuzatii de practici monopoliste in 2021. Vineri, Administratia de Stat pentru Reglementarea Pietei din China a declarat ca, in ultimii ani, a supravegheat procesul Alibaba de a se conforma reglementarilor antitrust in vigoare si ca a obtinut rezultate bune. Dupa publicarea raportului, pretul actiunii a inregistrat o crestere de peste 4%. (Sursa: CNBC)