Si Tesla vrea in India - Trade Talk 23 mai 2023
In vara lui 2020, Apple si-a anuntat tranzitia dinspre Intel catre propriile cipuri... si nu avea sa se uite in urma. La nici trei ani distanta, Intel sufera cea mai severa pierdere trimestriala din istorie. Apple, in schimb, e bine-mersi: mai are de parcurs numai cinci procente pe scara rulanta care duce la un nou maxim record.
Orchestrata cu prudenta, deocamdata doar in faza productiei, despartirea de China e infinit mai dificila. Dar se intampla... semn ca, pentru Tim Cook, India-i suficient de matura acum pentru a prelua stafeta, devenind noua casa in Asia de Sud-Est. Sau poate chiar prima casa.
1. Apple[edit | ]
In India, dupa victoria fabuloasa si plina de promisiuni din primavara lui 2014, premierului Narendra Modi i-a luat aproape un deceniu ca sa atraga atentia marilor business-uri internationale. Doua ingrediente s-au alaturat pe parcurs: politicile comerciale abrazive ale lui Donald Trump si atitudinea tot mai incisiva a Beijingului prin imprejurimi. Al treilea ingredient a sosit abia la inceputul acestui an: primul magazin fizic Apple.
Pentru mai bine de 20 de ani, China a insemnat principala baza de productie pentru Apple. Si, de fapt, singura credibila la scara la care se intampla (pardon, doar se deseneaza) lucrurile in Cupertino. Chiar si acum, peste 95% din orice chestie produsa de Apple e atent impachetata si pleaca din a doua cea mai mare economie globala. In 2020, India reprezenta doar un pic peste 1% din capacitatea globala de productie. Un an mai tarziu, procentul a urcat la 3%. In primul trimestru din 2023, Apple a inregistrat vanzari record in India... dar potentialul e urias, caci se pleaca de la o baza teribil de scazuta: pe termen lung, de-aici ar putea proveni aproape jumatate din numarul total de iPhone-uri. In prezent, India reuseste sa fie #2 pe piata telefoanelor mobile... mai precis, 12% din totalul calculat la nivel mondial. In 2023, Apple ar putea inghiti 5% din vanzarile locale (vs numai 1% in 2019)... dar pentru Tim Cook, sunt celelalte 95% care conteaza.
Apple nu vine singura in India isi aduce cu ea intregul ecosistem.
Foxconn, contractor principal al gigantului californian, soseste si ea... urmarind sa produca anual circa 20 de milioane de iPhone-uri pana anul viitor, de peste 3x mai multe ca acum. Tine-ti prietenii aproape, iar dusmanii si mai aproape... caci Samsung nu pleaca nicaieri. Producatorul sud-coreean domina deocamdata vanzarile de telefoane mobile in India, avand 1/5 din totalul livrarilor.
Dar India nu-i doar despre telefoane mobile. Boeing isi face un urias centru logistic (dupa comenzile record primite de la Air India si IndiGo), iar Lockheed Martin va avea aici o facilitate de mentenanta super-bine pusa la punct (prima de calibrul asta din Asia si a treia din lume dupa SUA si Canada). Chinezii de la BYD vor sa aiba 40% din piata autovehiculelor electrice. Si apropo de masinile viitorului...
2. Tesla[edit | ]
Americanii din Texas detin inca din 2021 o entitate inregistrata juridic in zona de sud a Indiei, in Bangalore. Dar prioritatea exclusiva a companiei in ultimii cativa ani a fost reducerea taxelor exorbitante de import, care pot dubla pretul masinilor.
In speta asta, Elon Musk a zis in mai multe randuri ca Tesla nu va produce autovehicule in jurisdictii in care nu i se permite mai intai comercializarea celor asamblate in alta parte. Aduse din Shanghai, adica. In februarie, surse consultate de Bloomberg sugerasera o conditionalitate greu de suportat: pentru a beneficia de taxe vamale mai mici in India, Tesla era invitata sa achizitioneze componente auto produse local in valoare de cel putin 500 mil. USD.
Dar ceva-ceva pare sa se fi schimbat... odata ce Tesla a revizitat India saptamana trecuta. Discutiile n-au fost publice, dar un inalt oficial al guvernului de la New Delhi a ciripit vineri pentru Reuters: compania se gandeste serios de data asta la stabilirea unei baze de productie.
Miza nu-i deloc modesta, iar asteptarea costa cu atat mai mult cu cat Tesla isi propune acum cresterea cu orice pret (si la orice preturi). In 2022, piata auto din India a avut cel mai spectaculos salt din lume. Deocamdata, autovehiculele electrice inseamna mai putin de 1% din cifra totala de vanzari dar daca autoritatile isi tin promisiunea, procentul ar trebui sa creasca la 30% pe parcursul acestui deceniu.
TOP TRENDING[edit | ]
Banci: maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, a inregistrat un profit net de circa 341 mil. MDL (aproximativ 17 mil. EUR) in primul trimestru... cu 26% mai mare vs perioada similara din 2022. Deservind aproape 1/3 din populatia tarii, maib are 32% din totalul depozitelor si 37% din cel al creditelor la nivel national.
Big Tech: Nvidia va raporta maine seara rezultatele primului trimestru dupa ce, in precedentele trei luni, vanzarile au scazut cu 21%, iar profitul net s-a injumatatit (vs perioada similara a anului precedent). In 2023, insa, AI e fixatia suprema: actiunile s-au apreciat de peste 2x de la inceputul anului, Nvidia devenind a 5-a cea mai valoroasa companie americana.
Finante: Ieri, cu ocazia Investor Day 2023, JPMorgan Chase si-a imbunatatit estimarea in privinta veniturilor nete din dobanzi pentru intregul an curent. Noua cifra e 84 mld. USD, cu 3 mld. USD mai generoasa decat in estimarea anterioara oferita in aprilie. Cea mai mare banca din SUA (dupa marimea activelor, de peste 3.7 tln. USD) controleaza peste 13% din totalul depozitelor si 21% din totalul cheltuielilor efectuate prin intermediul cardurilor de credit... incasarile din investment banking fiind mai mari decat la Goldman Sachs sau Morgan Stanley.
Wall Street: Ieri a fost o zi lenta dar saptamana trecuta, indicii Nasdaq Composite si S&P 500 au avut cele mai mari aprecieri de la finalul lunii martie incoace. S&P 500 e plus 9% in acest an... avans generat integral de numai cinci companii din liga mare a tehnologiei (Microsoft, Alphabet, Nvidia, Apple si Meta Platforms).
Burse europene: Indicele DAX a scris istorie vineri... reusind sa incheie ziua la 16,275 de puncte, adica la un nou maxim record (precedentul fusese atins pe 5 ianuarie anul trecut). Printre vedetele bursei germane in 2023 sunt nume precum Rheinmetall, Siemens Energy, Adidas si SAP. Indicele pan-european STOXX 600 s-a apreciat pentru a doua saptamana consecutiv (si in sapte din ultimele noua).
STIAI CA?[edit | ]
Populatia Indiei numara acum circa 1.43 de miliarde de suflete, devansand China prima oara in istorie.
Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.