Si bursele au facut parada - Trade Talk 04 decembrie 2023
Ce zile am avut saptamana trecuta! Ce vacanta?! Pregatisem un alt subiect pentru azi iarta-ne, Rolls-Royce, insa nu putem trece asa usor peste una dintre cele mai energizante perioade din ultimii ani.
"Movember" a fost titlul genial gasit de WSJ. Hai sa vedem ce s-a miscat.
1. Burse si obligatiuni[edit | ]
Noiembrie a fost cea mai fasta luna din ultimii 3 ani pentru bursele globale de actiuni, odata ce performanta asta-i masurata via indicele MSCI All-Country World.
N-a sarit doar America, asadar insa despre Wall Street s-a scris cel mai mult. Indicele DJIA a trecut de 36,000 de puncte, afisand cele mai ridicate cotatii din 2023. Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au castigat 9%, respectiv 11% luna trecuta, in ambele cazuri fiind vorba despre cel mai mare salt dupa iulie anul trecut. Optimismul investitorilor retail pe bursa americana e la cele mai pronuntate cote din iulie incoace... preferintele fiind concentrate (si de data asta) pe Tesla, Amazon si Nvidia.
Cele cateva raportari sosite in afara sezonului traditional au ajutat enorm. UiPath a deschis vineri cu peste 20%, dupa ce rezultatele pentru T3/2023 au batut cu brio asteptarile analistilor... in plus, compania a vorbit cu incredere despre trimestrul curent, pregatindu-se pentru integrarea AI generativa in produsele sale. Cifrele si prognozele celor de la Salesforce au sosit in acelasi spirit.
In schimb, Pfizer a picat vineri la cele mai reduse cotatii din martie 2020 incoace, pe seama informatiei deloc binevenite despre abandonarea testarii propriului medicament contra obezitatii. Apropo de farma: AbbVie vrea sa-i cumpere pe cei de la ImmunoGen, pentru circa 10 mld. USD... miza fiind tehnologia inovatoare a companiei-tinta in aria tratamentelor destinate afectiunilor oncologice.
Cel mai popular fond de investitii al lui Cathie Wood, dedicat tehnologiilor disruptive, a saltat cu 31% in noiembrie, marcand cea mai buna performanta lunara din istoria acestuia.
Companiile care-au condus aprecierile fondului: CRISPR Therapeutics, Twist Bioscience, Roku, Coinbase Global, Block si Shopify fiecare dintre numele astea sarind cu cel putin 50%. Apropo, despre CRISPR Therapeutics speram sa scriem cat mai curand, intrucat vine dintr-o nisa a biotehnologiei care ne intereseaza enorm. Cat despre Coinbase Global, actiunile s-au triplat in acest an, desi compania a suferit pierderi in ultimele sapte trimestre consecutiv.
Bursa a fost pe prima pagina insa piata americana de obligatiuni (cu tot cu titluri de stat) a reusit o miscare chiar mai spectaculoasa, inregistrand cel mai mare avans lunar din ultimii 40 de ani.
Discursul de joi al lui Jay Powell n-a adus ceva cu-adevarat nou... insa tocmai asta a incantat pietele. Ciclul majorarii dobanzii cheie din SUA e probabil la final, insa oficialii Fed-ului nu vor sa admita asta, e de parere Nick Timiraos in WSJ, portavocea traditionala a bancii centrale. Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul bancii centrale a Frantei, e mai curajos: Banca Centrala Europeana ar putea lua in considerare anul viitor taierea dobanzilor din zona euro, a declarat vineri oficialul.
Apropo, inflatia anuala din zona euro a plonjat luna trecuta la 2.4%, adica foarte aproape de obiectivul BCE, de la 2.9% in octombrie. In SUA, industria a suferit in noiembrie a 13-a luna consecutiva de contractie. Sunt semne puternice de incetinire a economiilor de ambele parti ale Atlanticului insa ciudat, cuprul s-a tranzactionat vineri la cele mai mari cotatii din ultimele patru luni.
2. Aur si Bitcoin[edit | ]
Cel mai pretios dintre metale a ajuns vineri dupa-amiaza la un nou maxim record, testand 2,100 USD pe uncie. Precedentul reper istoric fusese atins in august 2020, la 2,072 USD pe uncie.
Ca perspectiva: pe 5 octombrie, chiar inaintea atacului Hamas impotriva Israelului, cotatiile aurului coborasera la 1,820 USD pe uncie. Si apropo de atacul Hamas: fata de acel moment, cele mai importante companii americane de aparare au inregistrat aprecieri procentuale formate din doua cifre (18% pentru RTX, 14% la General Dynamics si 12% la Lockheed Martin).
Intriganta ramane, si-am scris si zilele trecute despre asta, relativa decuplare a producatorilor.
ETF-urile de referinta rezervate acestora au avansat cu numai 11% fata de inceputul anului (via listing-urile bursei americane, desi aceleasi instrumente sunt prezente si pe bursele europene, fiind astfel accesibile investitorilor retail). Si mai si: Newmont Corporation, cel mai mare producator de aur din lume, e mai jos cu aproximativ 13% in acest an. Ecartul dintre evolutia Newmont si aprecierea aurului in 2023 se ridica vineri seara la circa 27 de puncte procentuale. Barrick Gold, al doilea cel mai mare producator din lume, a castigat aproximativ 3% in acest an, fiind la 17 puncte procentuale sub performanta aurului.
Bitcoin s-a apropiat vineri de 40,000 USD prag pe care l-a depasit in primele ore ale noii saptamani. MicroStrategy a anuntat cea mai mare achizitie de Bitcoin din ultimii doi ani, sarind vineri pe bursa americana cu-aproape 6%. Marathon Digital, unul dintre cei mai importanti mineri, s-a apreciat tot vineri cu peste 14%.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
BVB: Indicele de referinta BET a castigat peste 26% in primele noua luni din acest an... si aproape 34% cu tot cu dividende. Ca perspectiva: pentru aceeasi perioada, indicele S&P 500 a acumulat un avans de numai 20%. Aprecierea de-aproape 5% reusita de Hidroelectrica pe 29 noiembrie, chiar inaintea mini-vacantei de saptamana trecuta, a propulsat in premiera bursa noastra la o capitalizare totala de peste 300 mld. RON. Aproape 1,000 de investitori au castigat in noiembrie cele doua ETF-uri listate la BVB, pentru care TradeVille e furnizor de lichiditate.
Raportari: Grup Serban, cel mai mare business din agricultura listat la BVB, a obtinut venituri si profit net mai mici cu 26%, respectiv 44% in primele 9L/2023 (vs intervalul identic din 2022). Pentru aceeasi perioada, scaderi de incasari si profitabilitate a raportat si Visual Fan, compania care detine brandul Allview. La Agroserv Mariuta, detinatoarea brandului Laptaria cu Caimac, rezultatele au fost mixte... vanzari mai mari cu 9%, dar pierdere neta de 1.5 mil. RON. Producatorul de lactate Bonas a trecut pe profit, pe seama unui salt de 26% al veniturilor. Prospectiuni si-a majorat profitul net cu 166% si e pregatita pentru extinderea pe pietele internationale.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Promovare: Uber Technologies se numara printre companiile care vor fi primite din 18 decembrie in indicele S&P 500 (iar SolarEdge Technologies, printre cele care vor iesi cu aceeasi ocazie). Uber e plus 132% in acest an in schimb, listati pe Nasdaq, israelienii de la SolarEdge au pierdut aproape 3/4 din capitalizare.
AI: Producatorii americani de cipuri mai au nevoie de cel putin 10 ani pentru a-si opri dependenta de lanturile de fabricatie din China, crede Jensen Huang, CEO-ul Nvidia. Compania a avertizat ca se-asteapta la un impact financiar negativ in trimestrul curent din partea restrictiilor de export impuse de administratia Biden.
Shopping: La Amazon, cele 11 zile scurse intre 17 noiembrie si Cyber Monday au adus "cele mai prolifice vanzari din istorie". In total, americanii au cheltuit peste 12 mld. USD in ziua pe care-o stim drept Cyber Monday, de asemenea un record absolut si cu-aproape 10% mai multi bani decat anul trecut pe vremea asta.
Petrol: OPEC+ e de acord "in principiu" cu o reducere aditionala a productiei colective, de pana la 1 milion de barili pe zi insa incepand din 2024. Cu ocazia intalnirii online de joia trecuta, cartelul a invitat Brazilia sa i se alature. Cotatiile Brent erau in jur de 78 USD pe baril in aceasta dupa-amiaza.
STIAI CA?[edit | ]
Pe Wall Street, din 1950 incoace, decembrie a fost a treia cea mai pozitiva luna pentru investitori.