Sistemul bancar din Romania in 2024 - 04 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In 2024, dupa ce se vor finaliza fuziunile si incorporarile de active in noile entitati, Romania va avea doar 27 de banci, fata de 32 in prezent. Aceste modificari vor afecta structura capitalurilor bancare, ceea ce va face ca la sfarsitul anului 2024, capitalul autohton sa aiba o pondere de aproximativ 35% din totalul sistemului bancar, urmat de cel austriac, cu 23%, si de cel italian, cu circa 14%. Ascensiunea ponderii capitalului romanesc in totalul sectorului bancar se datoreaza, in principal, achizitiilor realizate de Banca Transilvania. De asemenea, un rol important il are dezvoltarea CEC Bank, a carei evolutie din 2023 este asteptata sa ridice cota de piata a bancii la peste 9% prin crestere organica. Bancile care au fost achizitionate si vor disparea prin fuziune in 2024 sunt: First Bank, Alpha Bank Romania si OTP Bank Romania. Aedificium Banca pentru Locuinte SA si BNP Paribas Personal Finance isi vor sista activitatea din proprie initiativa. (Sursa: Economica.net)

Inflatia in Turcia continua cresterea[edit | ]

Inflatia in Turcia a crescut la 64.8% in decembrie fata de perioada similara a anului trecut, fiind usor sub asteptarile analistilor, care anticipasera o crestere de 65.1%. In luna noiembrie, cresterea a fost de 62%. Inflatia lunara, insa, a scazut la 2.9% fata de 3.3%. Banca centrala a renuntat la politica sa controversata de mentinere a dobanzilor reduse, majorandu-le de la 8.5% la 42.5% in a doua jumatate a anului 2023. Murat Ulgen, director global al departamentului de cercetare pe pietele emergente la HSBC, a afirmat ca obligatiunile turcesti sunt preferate de investitorii din pietele emergente, care se asteapta ca acesta ar putea atinge un maxim pana la mijlocul anului 2024. (Sursa: CNBC)

Pretul cuprului, la niveluri record pana in 2025[edit | ]

Pretul cuprului este asteptat sa creasca cu peste 75% in urmatorii doi ani, potrivit analistilor. Cererea in crestere, determinata de tranzitia catre energia verde si o posibila scadere a dolarului american in a doua jumatate a anului 2024, ar putea determina o crestere a pretului metalului, conform unui raport al BMI. In cadrul conferintei pentru schimbarile climatice COP28, peste 60 de tari au sustinut un plan de triplare a capacitatii globale de energie regenerabila pana in 2030, o miscare pe care Citibank o considera “extrem de optimista pentru cupru”. Totodata, intr-un raport publicat in decembrie, banca de investitii a declarat ca obiectivele mai ridicate pentru energia regenerabila ar putea stimula cererea de cupru cu inca 4.2 mil. de tone pana in 2030. Acest lucru ar putea conduce la un pret de 15,000 USD/tona pentru cupru in 2025, mult peste nivelul record de 10,730 USD/tona atins in martie anul trecut. (Sursa: CNBC)

Comertul global, sub impactul asalturilor din Marea Rosie[edit | ]

Maersk a anuntat suspendarea tuturor transporturilor sale prin Marea Rosie si Golful Aden pana la noi ordine, dupa ce una dintre navele sale, Maersk Hangzhou, a fost atacata in weekend de patru barci mici conduse de militanti Houthi, care au baza in Yemen si sunt sprijiniti de Iran. Militantii Houthi au atacat in mod repetat navele din Marea Rosie in ultimele saptamani, in semn de protest fata de razboiul din Gaza. Atacurile ridica ingrijorari cu privire la perturbarile in comertul global pe aceasta ruta maritima cruciala, tot mai multe nave comerciale indepartandu-se de Marea Rosie, optand, in schimb, pentru ocolirea Capului Bunei Sperante. Acest lucru, insa, a generat o crestere a tarifelor pentru containere de la Shanghai. Conform RBC Capital Markets, aproximativ 12% din comertul global si circa 3 mil. de barili de petrol brut trec prin Marea Rosie in fiecare zi. (Surse: CNBC;CNBC)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom anunta semnarea celei mai mari achizitii de proiecte verzi din Romania. Astfel, compania a declarat ca va achizitiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din actiunile Electrocentrale Borzesti, care detine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic. Totodata, compania va achizitiona integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari retele de incarcare pentru vehicule electrice din Romania, cu peste 400 de puncte de incarcare in Romania, cu perspective de crestere la aproximativ 650 pana in 2026. Odata cu realizarea acestei achizitii, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucator in domeniul mobilitatii electrice din Romania, detinand o retea cu 670 puncte de incarcare. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

TTS anunta finalizarea proiectului “Modernizarea infrastructurii in portul Giurgiu, zona Ramadan, danele 1, 2 - platforma portuara, utilitati, cai de acces”, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 23,912,246.30 RON, din care 14,386,266.97 RON reprezinta finantare nerambursabila. Amplasamentul investitiei se afla in judetul Giurgiu, acoperind o suprafata totala de 14,793 mp. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Pretul actiunilor furnizorilor de componente pentru Apple au inregistrat scaderi in Asia, miercuri, dupa ce Barclays si-a redus, marti, tinta de pret de la 161 USD la 160 USD, estimand vanzari slabe pentru iPhone 15 si semnaland o posibila cerere mai mica pentru iPhone 16 si alte produse Apple. Actiunile Apple au inchis in scadere cu 3.58% sedinta de tranzactionare de marti, in timp ce pretul actiunilor TSMC a inregistrat o scadere de peste 2% in tranzactiile de miercuri dimineata. Totodata, pretul actiunilor Hon Hai Technology Group, cunoscut si sub numele de Foxconn, cel mai mare producator de electronice la comanda din lume si cel care ansambleaza iPhone-urile Apple, a inregistrat o scadere de 1.33%. (Sursa: CNBC)

HYUNDAI MOT.0,5N.VTG GDRS (DE.HYU)[edit | ]

Hyundai Motor, companie din Coreea de Sud, si afiliata sa, Kia Corp., estimeaza ca vanzarile lor combinate vor creste cu aproximativ 2% in 2024, pana la 7.44 mil. de vehicule, in ciuda faptului ca vanzarile din anul trecut au fost sub tinta propusa. Cele doua companii au vandut 7.3 mil. de vehicule in 2023, cu aproximativ 3% mai putin decat obiectivul lor de 7.52 mil., in mare parte din cauza unui mediu economic dificil, caracterizat de cresterea ratelor dobanzilor si de inflatie, care au scos unele vehicule din zona de interes a cumparatorilor. (Sursa: Reuters)

AIRBUS (FR.AIR)[edit | ]

Airbus intentioneaza sa achizitioneze divizia de date si de securitate cibernetica BDS a companiei franceze de solutii digitale Atos, estimand o valoare potentiala de aproximativ 2 mld. USD. Airbus vizeaza sa isi imbunatateasca performanta digitala si sa isi extinda ofertele militare si de securitate prin aceasta achizitie. Discutiile pentru vanzarea diviziei BDS au fost reluate, dupa ce, anul trecut, Airbus anuntase un plan anterior de a achizitiona o participatie minoritara in divizia Eviden a Atos. (Sursa: Seeking Alpha)

SAMSUNG ELECTRONICS CO LTD (GDR) (US.SMSN)[edit | ]

Samsung mizeaza pe inteligenta artificiala (AI) pentru a-si stimula vanzarile in 2024, dezvaluind urmatorul sau model, Galaxy S24, pe 17 ianuarie, in San Jose. Counterpoint Research estimeaza ca peste un miliard de smartphone-uri cu AI generativa incorporata vor fi livrate pana in 2027. Samsung si Qualcomm conduc in acest domeniu, iar Samsung este asteptata sa domine piata, in urmatorii doi ani, cu o cota de aproape 50%. (Sursa: Bloomberg)

HSBC Holdings (UK.HSBA)[edit | ]

HSBC lanseaza Zing, o aplicatie de plati internationale menita sa concureze cu rivalii din domeniul fintech, precum Revolut si Wise. In prima faza, disponibila in Marea Britanie, HSBC intentioneaza sa o extinda la nivel global, orientandu-se catre consumatorii cu venituri mari. Aplicatia, accesibila si pentru cei care nu sunt clienti HSBC, promite inregistrari rapide si va fi disponibila pe principalele platforme de aplicatii. CEO-ul bancii, Nuno Matos, subliniaza ambitiile globale, sugerand extinderea pe pietele din Asia, Orientul Mijlociu si UE. Aceasta miscare reflecta competitia intre institutiile financiare consolidate si startup-urile din sectorul serviciilor financiare mobile. (Sursa: Bloomberg)