Strategie noua - 12 august 2024

De la TradeVille.ro wiki

Guvernul Romaniei a aprobat joi Strategia de Administrare a Datoriei Guvernamentale pentru 2024-2026, avand ca obiectiv principal asigurarea finantarii deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. Strategia, care continua planului anterior, se concentreaza pe atragerea de fonduri in moneda nationala si accesarea pietelor financiare externe, in conformitate cu bunele practici internationale. Se va continua, de asemenea, contractarea imprumuturilor de la institutii financiare internationale pentru a minimiza costurile pe termen mediu si lung. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)

Exporturile stagneaza, importurile cresc[edit | ]

In luna iunie 2024, exporturile „Free on Board” ale Romaniei au insumat 7.75 mld. EUR, in timp ce importurile s-au ridicat la 10.5 mld. EUR, rezultand un deficit comercial de 2.78 mld. EUR. Astfel, in primele 6 luni ale anului exporturile au fost in suma de 46.27 mld. EUR, iar importurile au ajuns la 61.36 mld. EUR. Comparativ cu primele 6 luni din 2023, exporturile au scazut cu 2.4%, in timp ce importurile s-au majorat cu 1%. (Sursa: INS)

Date din China[edit | ]

Preturile de consum din China au crescut cu 0.5% in iulie, depasind asteptarile datorita unei cresteri semnificative de 20.4% a preturilor la carnea de porc. Aceasta reprezinta cea mai mare crestere a IPC-ului din februarie. IPC-ul de baza, excluzand alimentele si energia, a crescut cu 0.4% in scadere fata de 0.6% in iunie. Indicele preturilor producatorilor a scazut cu 0.8%, iar sectorul imobiliar a continuat sa arate slabiciuni, cu o scadere de 0.3% a preturilor chiriilor. (Sursa: CNBC)

Inflatia din Germania[edit | ]

In iulie, rata anuala a inflatiei din Germania a urcat neasteptat la 2.3% de la 2.2% in luna precedenta, in ciuda asteptarilor ca va ramane stabila. Preturile de consum sunt prognozate sa creasca cu 0.3% fata de luna iunie, iar inflatia de baza, care exclude costurile alimentelor si energiei, este estimata sa ajunga la 2.9%. Aceasta crestere indica presiuni continue asupra preturilor, cu efecte potentiale asupra economiei. (Sursa: SeekingAlpha)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]

Casa de brokeraj Wood&Company, cu sediul la Praga, a majorat pretul tinta pentru actiunile Bancii Transilvania (TLV) la 31.9 RON, anticipand o crestere de 16.4% in urmatoarele 12 luni. Raportul de analiza, intitulat „Inca mai este combustibil in rezervor”, recomanda pastrarea actiunilor si evidentiaza randamentul atractiv al dividendelor si generarea superioara de ROE, in ciuda faptului ca actiunile se tranzactioneaza la 1.5x P/BV. Analistii au actualizat modelele dupa achizitia OTP Bank, iar actiunile TLV au crescut cu 30% din iarna anului 2023. (Sursa: ZF)

SC BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB)[edit | ]

Simtel Team, companie activa pe piata de capital din 2021, isi transfera actiunile de pe Piata AeRO pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe 12 august, sub simbolul bursier SMTL. In 2024, compania a inregistrat o crestere semnificativa a cifrei de afaceri si a profitului, consolidandu-si pozitia pe piata energiei regenerabile. Simtel a proiectat si operat numeroase centrale fotovoltaice, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile urbane. (Sursa: FinancialIntelligence)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Cathie Wood, CEO si CIO al Ark Invest, a cumparat aproape 225,000 de actiuni Amazon saptamana aceasta, prin intermediul a cinci dintre ETF-urile sale administrate activ. Cea mai mare parte a achizitiilor a fost realizata de fondul principal ARK Innovation ETF, care recent a atins cel mai scazut nivel de tranzactionare din 2024, la 36.85 USD/actiune. In total, ARKK detine acum 155,685 de actiuni Amazon. (Sursa: [https://seekingalpha.com/news/4137444-cathie-wood-buys-224k-shares-of-amzn-across-5-of-her-6-actively-managed-etfs

SeekingAlpha ])

ARCHER AVIATION INC (US.ACHR)[edit | ]

Archer Aviation a incheiat un acord cu Stellantis pentru a acoperi pana la 370 mil. USD in costuri cu angajatii, facilitand astfel cresterea productiei aeronavei sale „Midnight”. Aceasta finantare, combinata cu capitalul recent obtinut, va permite Archer sa ajunga la o productie anuala de 650 de unitati. De asemenea, compania a anuntat intentia de a lansa o retea de mobilitate aeriana in Los Angeles pana in 2026.. (Sursa: Reuters)

PARAMOUNT GLOBAL (US.PARA)[edit | ]

Actiunile Paramount Global s-au majorat cu 6% in pre-market, dupa ce cresterea puternica a streaming-ului companiei, condusa de Paramount+ si PlutoTV, a compensat o depreciere semnificativa de 6 mld. USD a activelor sale TV. Unitatea de streaming a inregistrat primul profit trimestrial din ultimii trei ani, datorita unei cresteri de 46% a veniturilor si a numarului crescut de abonati, in ciuda slabiciunii generale a activitatilor TV traditionale ale Paramount. Ca parte a strategiei sale de reducere a costurilor inainte de fuziunea cu Skydance Media, Paramount a anuntat, de asemenea, o reducere cu 15% a fortei sale de munca din SUA. (Sursa: Reuters)

The Walt Disney Company (US.DIS)[edit | ]

Disney intentioneaza sa investeasca cel putin 1 mld. USD anual in urmatorii 5 ani in productia de film si televiziune in Marea Britanie, Europa, Orientul Mijlociu si Africa, totalizand 5 mld. USD. Aceasta investitie va sprijini crearea de filme si emisiuni pentru Disney+, National Geographic si alte platforme, bazandu-se pe succesele recente ale unor filme precum "Inside Out 2" si "Deadpool & Wolverine". Miscarea subliniaza concentrarea reinnoita a Disney pe productia de continut in regiunea EMEA, care se intinde pe peste 130 de piete, in ciuda provocarilor recente din afacerea sa cu parcuri tematice. (Sursa: Reuters)