Super-Wednesday pentru Netflix si Tesla - Trade Talk 20 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Netflix a incheiat marti cu o apreciere de-aproape 6%, de parca rezultatele trimestriale fusesera dezvaluite cu 24 de ore mai devreme decat trebuia. Cand cifrele au aparut cu adevarat, adica ieri spre miezul noptii, aerul a iesit brusc din balon.

Nici Tesla n-a fost vreo mare de calm. Pe bursa americana, compania e mai sus cu aproape 140% in acest an.... fiind constant in topul celor mai tranzactionate actiuni din indicele S&P 500. 

1. Netflix[edit | ]

Aici, cifrele de-aseara au fost precum un film precedat de-o multime de trailer-uri, care au incarcat la maximum asteptarile.

Aproape 6 milioane de abonati noi a castigat Netflix trimestrul trecut, cifra fiind de peste 2x mai mare decat cea asteptata de analisti. Peste 1 milion de abonati au venit din America de Nord, marcand cea mai buna performanta regionala dupa 2021. In ansamblu, un castig similar e anticipat pentru trimestrul curent. Baza totala se ridica acum la circa 239 de milioane.

Restrictionarea partajarii parolelor a functionat inca de la-nceput. Intre 25 si 28 mai, adica imediat dupa introducerea limitarilor in SUA si alte peste 100 de tari ale lumii (inclusiv Romania), Netflix a inregistrat mai multi abonati decat in orice alta perioada de patru zile din 2019 incoace. Anterior restrictionarii, aproximativ 100 de milioane de cinefili foloseau serviciul cu ajutorul parolelor imprumutate.

La 1.8 mld. USD, profitul operational a batut consensul analistilor cu 17%... depasind chiar si estimarea facuta de companie cu trei luni in urma. In schimb, incasarile totale s-au situat sub cifra asteptata de Netflix, semn ca noii abonati opteaza pentru variantele mai ieftine ale serviciului de streaming, inclusiv cele aglomerate de reclame. Venitul mediu pe abonat a fost mai mic cu 5% fata de perioada similara din 2022. Pentru intregul an, Netflix se-asteapta la flux de numerar pozitiv in valoare de 5 mld. USD. Estimarea anterioara era 3.5 mld. USD, diferenta fiind explicata prin oprirea temporara a unor proiecte, cauzata de greva de la Hollywood.

Comparativ cu rivalii, Netflix nu s-a miscat deloc rau la bursa in 2023. Inaintea cifrelor de-aseara, compania saltase cu 60% in putin peste jumatate de an.

Paramount Global, care anticipeaza cea mai severa pierdere anuala din istorie pentru propriul serviciu de streaming, e minus aproape 5%. Disney se tranzactioneaza la cotatii similare celor cu care-a inceput anul. Doar Warner Bros. Discovery s-a apropiat de Netflix, reusind un avans de 40% pe seama unei reduceri dramatice a costurilor si a stingerii graduale a unei datorii care se ridica la aproape 50 mld. USD la finalul primului trimestru mai mare decat capitalizarea curenta a companiei.

2. Tesla[edit | ]

La 24.9 mld. USD, veniturile au saltat trimestrul trecut cu 47%... ceva peste asteptarile analistilor, dar nu atat de mult precum livrarile (+83%). Langa cifrele astea trebuie pus un asterisc: comparatia anuala se face cu o perioada in care economia chineza era cvasi-inchisa.

Profitul net a sarit si el, cu 20%, la 2.7 mld. USD... din nou, peste previziunile analistilor. Ieftinirea materialelor de productie a compensat rezonabil discounturile oferite cumparatorilor de autovehicule. Profitul pe actiune a fost 0.91 USD, comparativ cu asteptari pentru 0.82 USD. Tesla a incheiat trimestrul de raportare cu flux de numerar pozitiv de 1 mld. USD, cu 62% mai mare fata de anul trecut. La finalul perioadei, compania avea 23 mld. USD in cash si investitii.

Compresia marjelor continua sa fie elefantul electric din camera: doar 18% trimestrul trecut, cea mai modesta cifra de la final de 2017 incoace. Elon Musk ne-a zis aseara ca Tesla va taia si de-acum incolo preturile daca dobanzile cresc.

Pisica e-aruncata din nou in curtea Fed-ului doar ca, de data asta, nu-i asa simplu. Razboiul preturilor ia avant, inclusiv pe segmentul american ultra-profitabil al truck-urilor, odata ce Cybertruck incepe sa se miste pe benzile de productie. Piata chineza e tot mai intesata de producatorii auto locali. In Europa, ideea unei masini electrice super-accesibile ca pret e incurajata din toate partile. In tot acest timp, nici traiectoria costurilor nu-i una care sa linisteasca. Langa Berlin, Tesla urmareste dublarea capacitatii de productie, la 1 milion de autovehicule anual. In India, se vorbeste deschis despre un hub urias de productie (si de export, care sa vizeze intreaga regiune Asia-Pacific) alte 500,000 de autovehicule ar putea sosi de-aici in fiecare an, iar pretul de pornire e vazut la mai putin de 25,000 USD. La inceput, toate astea-s investitii care vor costa bine de tot.

Dar Tesla e si despre baterii, energie solara si zboruri spatiale... si AI, fireste, cum sa fi uitat de ultima minune. Adica business-uri pe care-i mereu dificil sa pui o eticheta de valoare. Dificultatea se resimte din plin cand dobanzile zboara din grafic, dar tot mai putin odata ce Fed-ul ia piciorul de pe pedala de acceleratie. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Transport Trade Services (TTS) nu-i doar vedeta TradeTalk-urilor, ci si a bursei noastre... actiunile sunt plus 20% in ultima saptamana si la un nou maxim record, transportatorul fluvial de marfuri dublandu-si capitalizarea in ultimul an. La sapte zile de la listare, Hidroelectrica e plus 12% fata de pretul final redus de oferta (100.88 RON pe actiune), pe seama unei lichiditati cumulate de peste 1 mld. RON. Pentru Sphera Franchise Group, care in Romania opereaza lanturile de restaurante KFC, Pizza Hut si Taco Bell, mediul economic e tot mai predictibil... insa actiunile sunt minus 25% fata de cotatiile din august 2018.

Wall Street: Indicele DJIA a reusit sa se aprecieze ieri pentru a 8-a zi consecutiv, cea mai lunga asemenea perioada dupa septembrie 2019. Pana acum in iulie, indicele S&P 500 e mai sus cu 2.6%... dar Russell 2000, care masoara performanta companiilor americane cu capitalizare mica, a castigat de 2x mai mult.

AI: Bloomberg sopteste ca Apple dezvolta propriul ChatGPT... insa compania nu stie deocamdata cum sa-l impacheteze din punct de vedere comercial. Bank of America a inclus Marvell Technology pe lista celor mai bune idei de investitii... analistii bancii cred ca actiunile producatorului american de semiconductori si tehnologii conexe s-ar putea tranzactiona la 80 USD, cu 24% mai sus fata de inchiderea de luni. La finalul lunii mai, Marvell Technology a indicat ca incasarile din aria AI s-ar putea dubla in acest an... pentru a se dubla din nou in urmatorul an fiscal.

Raportari: Mai multe banci regionale americane, precum US Bancorp, zic ca dinamica depozitelor s-a stabilizat dupa criza din primavara. La Goldman Sachs, profitul net a plonjat trimestrul trecut cu 58%, pe seama unui picaj de 8% al incasarilor (dar actiunile au inchis ieri cu plus 1%). La aceleasi rubrici, Johnson & Johnson a batut asteptarile analistilor, iar compania si-a imbunatatit propriile estimari pentru intregul an. La IBM, lucrurile au fost impartite... compania a surprins favorabil in privinta profitabilitatii, dar s-a situat sub asteptari cu veniturile. United Airlines si-a triplat profitul trimestrial... cea mai importanta parte a solutiei fiind aceeasi ca la Delta Air Lines, adica interesul mega-ultra-urias pentru zboruri internationale. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a suferit prima scadere a profitului net din ultimii 4 ani. 

STIAI CA?[edit | ]

In America, "Oppenheimer" are premiera chiar maine... adica ultimul film scris, produs si regizat de magicul Christopher Nolan. In formatul cu cea mai mare rezolutie posibila, banda de film cantareste peste 270 de kilograme si are o lungime de aproape... 18 kilometri.