Tacos & Wine - Trade Talk 15 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Finger-lickin' good. Cam asa au fost trimestrul acesta rezultatele Sphera Franchise Group (SFG).

Operatorul in regim de franciza al KFC, Taco Bell si Pizza Hut in Romania, Italia si Republica Moldova a raportat afaceri si un profit in crestere pentru primul trimestru. Compania mentioneaza ca primul trimestru este, de obicei, o perioada mai putin dinamica pentru industria HoReCa, din cauza incetinirii consumului dupa sarbatori.  Astfel, evolutia pozitiva a avut loc in pofida sezonalitatii specifice industriei si a contextului economic mai dificil.

Veniturile din restaurante au fost de 335.06 mil. RON, in crestere cu 20.3% fata de perioada similara a anului trecut. Business-ul din Romania a crescut cu 19.7%, la 289.2 mil. RON, avand o contributie de peste 86% la vanzarile totale ale grupului. Dintre brandurile aflate in portofoliul Sphera, restaurantele Taco Bell au avut saltul cel mai mare. Astfel, vanzarile au crescut cu 20.3%, la 284.1 milioane RON pentru restaurantele KFC, cu 10%, la 31.2 mil. RON pentru Pizza Hut si cu 40.6% la Taco Bell, unde afacerile sunt mai mici, de 19.8 mil. RON.  In plus, majorarile de pret au contribuit la cresterea de peste 4 ori a profitului de exploatare in restaurante.

Asa cum am mentionat si intr-un TradeTalk anterior, lanturile fast food raman principala optiune pentru mesele din oras, in contextul in care restaurantele mai scumpe devin tot mai inaccesibile din cauza inflatiei.  

Totusi, Yum Brands, care opereaza Pizza Hut, Taco Bell si KFC in SUA, a raportat un profit trimestrial sub asteptarile analistilor, in pofida unei reveniri a vanzarilor in China pentru KFC si Pizza Hut. Compania a avut un profit net trimestrial de 300 mil. USD, n scadere fata de 399 de mil. USD in urma cu un an. Vanzarile nete s-au majorat cu 6%, la 1.65 mld. USD, crestere atribuita consumatorilor cu venituri mai mici. Ofertele companiei, inclusiv meniuri sub 2 USD la Taco Bell, au ajutat la atragerea clientilor care altfel ar fi renuntat sa ia masa la restaurant.

In cazul McDonald's, veniturile si profitul au depasit estimarile. Spre deosebire de Yum Brands, compania a ales sa majoreze preturile in SUA, in contextul inflatiei, strategie care s-a dovedit castigatoare. 

Vin dupa Taco Bell?[edit | ]

Nu prea asociem mancarea fast-food cu vinul. Dar astazi, cele doua merg bine impreuna. Cel putin pentru investitori. Purcari Wineries (WINE) a obtinut, in primul trimestru, un EBITDA de 21.1 mil. RON, cu 3% mai mare decat in urma cu un an. Profitul net a urcat cu 7%, la 12.78 mil. RON. Veniturile au fost de 73.3 mil. RON, cu 30% mai mari decat in perioada similara din 2022. Evolutia a avut loc in contextul unei majorari de 32% a vanzarilor pe piata din Romania. Veniturile au scazut insa in Asia, dar compania este optimista pentru viitor. Dupa un declin de 18% in primul trimestru in Asia, compania remarca imbunatatirea perspectivelor pentru China dupa redeschiderea post-Covid, si mentioneaza faptul ca managerul de tara s-a intors in China dupa o interdictie de 3 ani de calatorie pentru straini. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Away from China: Foxconn Technology, furnizor Apple, va investi 500 mil. USD intr-o noua unitate de productie in India; in prima faza, investitia va crea 25,000 de locuri de munca.

Salvata de volatilitate: Societe Generale a raportat un profit peste estimari in primul trimestru din 2023, in conditiile in care volatilitatea mare de pe piete a imbunatatit veniturile din tranzactionare. Profitul net a crescut cu 5.7% fata de perioada similara din anul precedent.

Pierdere redusa: Siemens Energy si-a redus pierderea neta in al doilea trimestru al anului fiscal 2023. Compania germana a precizat ca a inregistrat o pierdere trimestriala de 189 mil. EUR in trimestrul incheiat la 31 martie, fata de o pierdere de 256 mil. EUR cu un an in urma.  Veniturile au fost cu aproximativ 24% mai mari fata de anul trecut.

Optimism: Comisia Europeana estimeaza o crestere a economiei UE de 1% in 2023, prognoza fiind majorata fata de cea din iarna. Pentru zona euro, este prevazuta o crestere de 1.1%, avansul fiind de asemenea mai mare decat cel estimat anterior. Estimarea de crestere pentru economia Romaniei in acest an a fost majorata de la 2.5% la 3.2%.

Tools against AI: Alphabet adauga doua noi functii la cautarea de imagini din Google pentru a reduce raspandirea dezinformarii, in contextul in care instrumentele de inteligenta artificiala au simplificat crearea de imagini inselatoare. Intentia este de a-i ajuta pe utilizatori sa identifice sursa originala a imaginilor si, in acelasi timp, sa contextualizeze imaginile, oferind acces la informatii legate de veridicitate.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Last call: IPO-ul Agricover a intrat pe ultima suta de metri. Pana astazi la ora 15, peste 30 mil. de actiuni au fost subscrise de catre investitorii de tip retail. Subscrierile se incheie maine la ora 12. Pentru a afla mai multe detalii despre cel mai mare IPO de la BVB din ultimele 17 luni, puteti accesa acest link.

Digi Communications (DIGI) a realizat in primul trimestru venituri consolidate de 398.6 mil. EUR, cu 11% mai mari decat in urma cu un an.  Afacerile in Romania ale companiei au fost de 245.5 mil. EUR.  Digi a raportat o crestere in ritm anual a EBITDA (excluzand impactul IFRS 16) de 7.4%. la 113.43 mil. EUR, datorita performantei operationale atat pentru serviciile fixe cat si mobile.

 

STIAI CA?[edit | ]

Intr-o perioada mai dificila de la mijlocul anilor '90, conducerea Taco Bell a incercat sa revitalizeze vanzarile cu o serie de reclame in care aparea un chihuahua numit Gidget. Catelul a devenit emblematic, dar nu a avut efectul dorit pe partea de vanzari.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.