Tendinte economice in T3 2023 - 31 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Potrivit sondajului de conjunctura realizat de INS, managerii din economie estimeaza, pentru perioada iulie-septembrie, o crestere a preturilor in constructii si comert, in paralel cu cresterea numarului de angajati si a activitatii. In constructii, managerii preconizeaza o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +17%), o crestere moderata a numarului de angajati (sold conjunctural +7%) si majorarea preturilor lucrarilor de constructii cu +24% (sold conjunctural). In comert, estimarile indica o tendinta moderata de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +13%) si o crestere moderata a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +13%). (Surse: ZF;INS)

Valoarea datoriilor romanilor s-a dublat fata de 2008[edit | ]

In perioada martie 2022 - martie 2023, numarul de debitori unici cu credite ipotecare s-a mentinut constant, la aproximativ 556,000, fiind pentru prima data in ultimii 15 ani cand nu s-a inregistrat o crestere anuala. Pe de alta parte, numarul debitorilor cu credite de consum s-a redus usor (-2%) in ultimul an, in linie cu evolutia anilor anteriori, ajungand la 1.67 mil. la finalul T1 2023. Cumulat, peste 2 mil. de romani au credite ipotecare si de consum, valoarea datoriilor romanilor la banci si IFN-uri ridicandu-se la 190 mld. RON, din care peste 100 mld. RON reprezinta creditele ipotecare si mai mult de 60 mld. RON sunt creditele de consum. In comparatie cu situatia de la finalul lui 2008, valoarea datoriilor s-a dublat. (Sursa: ZF)

Economiile Frantei si Spaniei au crescut in T2[edit | ]

In al doilea trimestru al anului 2023, economiile Frantei si a Spaniei au inregistrat o crestere sustinuta de exporturi si de o revigorare a turismului. Produsul intern brut al Frantei a crescut cu o rata, mai mare decat se preconiza, de 0.5%, datorita exporturilor puternice si cresterii investitiilor corporative, sugerand ca motoruleconomiei franceze functioneaza bine. In mod similar, economia spaniola a crescut cu 0.4%, cererea externa, inclusiv turismul strain, jucand un rol esential in redresarea sa. Aceste performante pozitive ale celei de-a doua si celei de-a patra economii din zona euro sunt de bun augur pentru potentiala revenire a regiunii, dupa o crestere nesemnificativa in primul trimestru al anului. (Sursa: Reuters)

Cererea de benzina din China aproape de atingerea varfului[edit | ]

Cererea de benzina din China va atinge varful anul viitor, pe fondul cresterii vanzarilor de vehicule electrice, ceea ce va duce la un excedent de combustibili fosili pe pietele globale incepand cu 2025. AIE si Rystad Energy si-au revizuit previziunile, devansand varful cererii de benzina pana in 2024. Acest lucru va determina rafinariile chineze sa stimuleze exporturile de benzina catre Asia si sa se concentreze pe producerea altor combustibili, cu impact asupra marjelor de rafinare din regiune. Excedentul global de benzina este asteptat sa creasca in mod constant pana la 1.3 milioane de bpd pana in 2028, daca rafinariile nu isi ajusteaza volumul productiei. Aceasta schimbare ridica provocari si oportunitati pentru China, cel mai mare poluator din lume, dar si pentru pietele energetice globale. (Sursa: Reuters)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom a raportat pierderi de 537 mil. RON in al doilea trimestru din 2023, comparativ cu un profit net de 2.9 mld. RON in aceeasi perioada a anului precedent, ca rezultat al taxelor de solidaritate solicitate de guvernul Romaniei marilor companii de energie. Profitul inainte de achitarea acestor taxe (1.9 mld. RON) si de impozitare (1.7 mld. RON) a fost de 1.7 mld. RON in T2 2023, jumatate fata de cel din T2 2022. Vanzarile companiei au fost de asemenea in scadere, totalizand 8.4 mld. RON, cu 39% sub nivelul din T2 2022. Compania a anuntat vineri seara ca Adunarea Generala Ordinara a Actinarilor va avea loc pe data de 12 septembrie. In cazul in care, dividendul special va fi aprobat, data de inregistrare propusa este 28 septembrie, iar, plata se va face pe 19 octombrie. (Surse: BVB;ZF)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Ministerul Finantelor, care are o participatie de aproximativ 6% in actionariatul FP, a anuntat la inchiderea sedintei bursiere de vineri, ca a convocat actionarii Fondului pentru distribuirea integrala a lichiditatilor provenite de pe urma vanzarii pachetului in Hidroelectrica. Astfel, ministerul solicita un dividend de peste 1.7225 RON/actiune, totalizand 9.3 mld. RON. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectria a anuntat ca a modificat data pentru publicarea raportului aferent semestrului 1 din 30 august, in 16 august 2023. Totodata, compania a prelungit cu doua luni madatele directorilor, incepand cu 7 august, sau pana la desemnarea unor noi membri, daca selectia se finalizeaza inainte de termenul mentionat. (Sursa: BVB)

COMVEX SA CONSTANTA (CMVX)[edit | ]

Pretul actiunilor operatorului portuar Comvex au inregistrat o crestere de 28.4% la sfarsitul sedintei burisere de joi, 27 iulie, capitalizarea de piata a companiei urcand la 1.2 mld. RON, potrivit BVB. Cresterea a fost inregistrata pe fondul publicarii convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din 18 august, data la care acestia vor supune votului aprobarea distribuirii de dividende in valoare de 150 mil. RON, insemnand un dividend brut de 12.8689 RON/actiune, cu un randament de 12.4% raportat la pretul de inchidere de joi. Suma propusa pentru a fi distribuita reprezinta o parte din profitul inregistrat si nerepartizat de societate in 2022 si profiturile ramase nerepartizate din exercitiile financiare anterioare, respectiv 2008-2018, 2020 si 2021. (Sursa: ZF)

CARBOCHIM S.A. (CBC)[edit | ]

Carbochim, cel mai mare producator de abrazive profesionale din Romania, a marcat una dintre cele mai mari cresteri de anul acesta la BVB. Pretul actiunilor companiei s-a apreciat cu 333% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1.3 mil. RON. Compania a raportat un profit net de 116.8 mil. RON in T1 2023, de la doar 1.04 mil. RON pentru aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rezultatul operational a urcat de la 1.2 mil. RON la 146.5 mil. RON. Totodata, la finalul lunii trecute, Carbochim a aprobat distribuirea unor dividende in cuantum de 147 mil. RON, respectiv a unui dividend brut de 29.85 RON/actiune, cu un randament de 36% la data anuntului. Plata dividendelor s-a realizat in perioada 21-22 iulie 2023. (Sursa: ZF)

Exxon Mobil Corporation (US.XOM)[edit | ]

Gigantul petrolier Exxon Mobil a ratat estimarile analistilor pentru profitul trimestrial. Compania a raportat un profit ajustat de 1.94 USD/actiune si venituri totale de 82.9 mld. USD. Analistii de pe Wall Street, se asteptau, in ciuda unor reviziuri in jos a prognozelor in ultima luna, la un EPS de 2.03 USD si venituri de 81.8 mld. USD. Dupa publicarea raportului financiar, pretul actiunilor a scazut cu aproape 1% in sedinta de pre-market de vineri. Este important de mentionat faptul ca Exxon a ratat asteptarile pietei, cu toate ca acestea au fost revizuite cu peste 12% in jos in ultima luna. (Sursa: Barron’s)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

In prima jumatate a anului 2023, vanzarile globale de vehicule Toyota au crescut cu 5.1% fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 4.9 mil. de unitati, stimulate de imbunatatirea ofertei de semiconductori si de cererea puternica din Japonia. Vanzarile de vehicule electrice hibride au crescut cu 37.6%, reprezentand aproape o treime din totalul vanzarilor in luna iunie. Cu toate acestea, vanzarile din China au scazut cu 12.8% in iunie si cu 2.8% in perioada ianuarie-iunie. Toyota a vandut, de asemenea, 10,191 de vehicule electrice cu baterii in iunie, totalizand 46.171 de unitati pentru prima jumatate a anului. (Sursa: Reuters)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

AstraZeneca a anuntat ca Alexion, o companie pe care a achizitionat-o in 2021, va cumpara un portofoliu care include diferite terapii genice pentru boli rare de la Pfizer. Suma platita va fi de pana la 1 mld. USD. Astfel, Alexion, in particular, si AstraZeneca, in general, isi vor dezvolta capabilitatile in domeniul medicinei genomice. AstraZeneca vizeaza finalizarea tranzactiei in trimestrul curent. Pentru T2 2023, AstraZeneca a depasit asteptarile analistilor, raportand un profit net per actiune de 2.15 USD (+25% vs. estimarile centralizate de companie), in timp ce veniturile trimestriale au insumat 11.4 mld. USD (+6% vs. estimarile centralizate de companie). (Surse: Reuters;raport financiar companie)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Meta Platforms isi canalizeaza eforturile pentru a spori retentia utilizatorilor noii sale aplicatii, Threads, care rivalizeaza cu Twitter. Informatia vine in contextul in care peste jumatate dintre utilizatorii aplicatiei au renuntat deja la ea. Aplicatia Threads a avut peste 100 mil. utilizatori noi la scurt timp dupa lansare. Potrivit lui Mark Zuckerberg, CEO al Meta, scaderea numarului de utilizatori este normala, aplicatia urmand sa aiba noi dezvoltari si functionalitati. (Sursa: Reuters)

Sanofi SA (FR.SAN)[edit | ]

Sanofi a majorat tintele financiare pentru intreg anul 2023, deoarece se asteapta la o cerere substantiala pentru tratamentul anti-inflamator Dupixent si pentru ca are in vedere lansarea de noi medicamente. Potrivit Sanofi, asteptarile sunt ca profitul net per actiune ajustat sa creasca cu o rata apropiata de 5%, in crestere fata de asteptarile initiale. Previziunile financiare includ si impactul unor vanzari nerecurente de vaccinuri COVID-19, in suma de 400 mil. EUR, in S1 2023. (Sursa: Reuters)