Tendinte mixte in evolutia activitatii economice pentru T4 - 30 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Conform datelor INS privind evolutia activitatii economice in T4 2023, managerii din economie estimeaza, pentru industria prelucratoare, o relativa stabilitate a productiei, in timp ce pentru preturile produselor industriale se preconizeaza o crestere pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +16%). Pe segmentul constructiilor, volumul constructiilor este asteptat sa scada (-11% sold conjunctural), in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa se majoreze (+31% sold conjunctural). Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta dintre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. (Sursa: INS)

Deficitul bugetar in 2024[edit | ]

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat intr-un interviu acordat AGERPRES ca Romania va incheia anul cu un deficit bugetar estimat la 5.5% din PIB, iar tinta pentru 2024 este de 4.5-5%. Acesta a tinut sa precizeze ca renuntarea la rectificarea bugetara din acest an a fost cauzata de lipsa controlului pe cheltuieli, care putea duce la depasirea pragului de 5.5%. Pentru 2024, din cauza costurilor cu organizarea alegerilor, acesta nu intrevede o reforma fiscala si pledeaza pentru stabilitate politica. Scopul actualului ministru este acela de a incerca sa gaseasca o solutie pentru ca Romania sa se incadreze in prevederile Tratatului de la Maastricht, si anume, 3% din PIB pentru deficitul bugetar si 60% din PIB pentru datoria publica. (Sursa: <a href="" target="_blank">FinancialIntelligence</a>)

Powell, cu ochii pe inflatie[edit | ]

Raportul Departamentului de Comert din SUA publicat vineri dupa amiaza a aratat ca inflatia a accelerat in septembrie, in timp ce cheltuielile de consum au fost mai puternice decat se estima anterior. Indicele de baza al cheltuielior de consum personal, pe care FED il foloseste ca o masura cheie a inflatiei, a crescut cu 0.3% in septembrie, in linie cu asteptarile Wall Street. Comparativ cu 2022, indicele PCE a crescut cu 3.7%, cu 0.1% mai putin fata de luna august. PCE a atins varful de aproximativ 5.6% la inceputul anului 2022, si de atunci a fost in mare parte in scadere, desi se afla inca mult peste tinta de 2% a lui Powell. (Sursa: Barron’s)

Pretul petrolului creste din cauza atacului SUA[edit | ]

Pretul petrolului a crescut vineri cu 1%, din cauza informatiilor privind un atac militar american asupra unor tinte iraniene din Siria, care ar putea afecta aprovizionarea cu petrol in Orientul Mijlociu. Contractele futures pe titei Brent pentru decembrie au crescut cu 1.32 USD, ajungand la 89.25 USD pe baril, in timp ce contractul american West Texas Intermediate pentru decembrie a urcat cu 1.29 USD, la 84.50 USD pe baril. Lovitura asupra instalatiilor iraniene, ca raspuns la atacurile asupra trupelor americane din Irak si Siria, nu a avut un impact direct asupra ofertei, dar a ridicat temerile privind intreruperea aprovizionarii. Atat Brent, cat si WTI se indreptau spre prima scadere saptamanala din ultimele trei saptamani, pe masura ce tensiunile geopolitice s-au atenuat. (Sursa: Reuters)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz, producatorul de gaze naturale controlat de statul roman, a informat piata cu privire la semnarea unor contracte semnificative de furnizare de gaze catre grupul german E.ON. In acest sens, a fost anuntata majorarea valorii contractului de vanzare-cumparare, incheiat pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 noiembrie 2023, cu 2.3 mil. RON, in timp ce valoarea unui alt acord, pentru intervalul 1 noiembrie 2023-31 martie 2023 s-a redus cu 31,000 RON. In total, cele doua acorduri insumeaza 2.3 mld. RON. (Sursa: ZF)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Divizia de aparare a Boeing continua sa se confrunte cu provocari, ceea ce a dus la pierderi de 1.7 mld. USD in acest an, atribuite, in principal, erorilor furnizorilor si costurilor ridicate de productie. In ciuda unei pierderi de 4.4 mld. USD in 2022, imbunatatirile au fost limitate in 2023. Pierderile din acest an le depasesc pe cele din toti anii incepand cu 2014, deoarece Boeing este blocata in contracte in care depasirile de costuri duc la pierderi. Compania isi propune sa imbunatateasca marjele pana in 2025-2026 prin noi cursuri de formare si sprijin pentru furnizori. (Sursa: Reuters)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Ford si-a retras previziunile privind rezultatele pentru intregul an din cauza incertitudinii legate de ratificarea acordului cu sindicatul United Auto Workers si a avertizat asupra presiunii continue asupra preturilor vehiculelor electrice. Constructorul auto se asteapta ca noul contract sa adauge 850 - 900 USD la costul fortei de munca per vehicul, ceea ce va cantari asupra marjelor si competitivitatii in raport cu producatorii auto nesindicalizati. Ford isi amana unele dintre investitiile planificate in noi capacitati de productie de vehicule electrice si baterii din cauza presiunii de scadere a preturilor. Compania a pierdut aproximativ 36,000 USD pentru fiecare dintre cele 36,000 de vehicule electrice livrate dealerilor in acest trimestru. Profitul Ford, in trimestrul al treilea, a fost de 1.2 mld. USD, fata de o pierdere de 827 mil. USD in urma cu un an. (Sursa: Reuters)

Exxon Mobil Corporation (US.XOM)[edit | ]

In T3 2023, cea mai mare companie de petrol si gaze din SUA, ExxonMobil, a inregistrat venituri operationale in suma de 90.8 mld. USD (-19% vs. T3 2022), cu 4 mld. USD sub asteptarile analistilor. Profitul net al companiei a fost, de asemenea, sub nivelul anticipat de analisti, ajungand la 2.27 USD/actiune. In ciuda faptului ca productia companiei a adaugat aproximativ 80,000 de bep net/zi pentru a sustine oferta globala, pretul mediu, in scadere fata de 2022, a diminuat rezultatele Exxon. (Surse: Investing.com;SeekingAlpha)

Chevron Corporation (US.CVX)[edit | ]

In ciuda faptului ca veniturile operationale obtinute de Chevron in perioada iulie-septembrie 2023 au depasit usor estimarile analistilor, situandu-se la 51.9 mld. USD, cotatia actiunii avea un minus de 3% inainte de deschiderea de vineri. In acest sens, profitul net per actiune s-a situat mult sub estimarile analistilor, la 3.05 USD fata de 3.70 USD. Actiunile companiei isi continua trendul descendent de la varful atins in ianuarie, investitorii fiind sceptici cu privire la cea mai recenta achizitie, adica cea a companiei de petrol si gaze Hess. (Sursa: Barron’s)

AbbVie Inc (US.ABBV)[edit | ]

Producatorul de medicamente, AbbVie, a inregistrat, in T3 2023, venituri operationale in valoare de 13.9 mld. USD (-5.9% vs. T3 2022), cu 200 mil. USD peste nivelul estimat de analisti. Profitul net ajustat s-a situat la 2.95 USD/actiune, depasind asteptarile pietei cu 0.10 USD/actiune. Humira, tratamentul companiei pentru bolile inflamatorii precum artrita, a inregistrat o scadere a vanzarilor cu 36% fata de perioada similara a anului trecut, deoarece in piata au inceput sa apara versiuni mai ieftine ale Amgen si a altor competitori. (Sursa: Bloomberg)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla a anuntat ca renunta la o reducere de pret pentru SUV-ul Model Y fabricat in China la doar 10 saptamani de la ultimul discount. Schimbarea pretului reflecta faptul ca Tesla isi schimba accentul pe profitabilitate, de la volum, pentru vanzarile din China, conform unui analist independent din Shanghai. Modificarea pretului va reduce din presiunea asupra unor competitori chinezi precum Nio si Xpeng. (Sursa: SCMP)