Tesla, cum ramane cu marjele? - Trade Talk 26 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Mai intai Netflix, apoi Microsoft: pana acum, analistii au intuit aproape perfect majoritatea rezultatelor raportate la varful sectorului de tehnologie. Cam asa a fost si cu Tesla aseara… dar sunt niste asteriscuri ici-colo.

1. Tesla, scalarea productiei sau marjele?[edit | ]

Asta-i intrebarea de un milion de puncte in 2023. Dar hai sa vedem pentru inceput cum au aratat cifrele.

  • Veniturile totale au fost de 24.3 mld. USD, in crestere anuala de 37%... cifra a batut asteptarile, dar nu cu mult. Foarte aproape de asteptari, dar usor sub, a fost si profitul net record obtinut, adica 3.7 mld. USD, mai mare cu 59% fata de perioada similara din 2021.
  • Marja bruta in segmentul EVs a coborat la 26%, cea mai modesta cifra din ultimele 5 trimestre… in conditiile in care cash flow-ul operational a scazut si el, cu 29% comparativ cu aceeasi perioada din 2021.
  • Incasarile realizate in intreg anul 2022 s-au ridicat la 81.5 mld. USD, cu 51% mai mari decat in 2021. La 12.6 mld. USD, profitul net a fost de peste 2x mai mare decat in anul precedent.

Cererea creste exponential acum in ianuarie... cel putin asta transmite compania: comenzile ar fi la cel mai ridicat nivel din istorie, aproape duble numarului de masini produse. Se intampla in buna parte pentru ca preturile au scazut puternic, cam peste tot in lume. Dar atunci, cum scoti marjele de sub un asediu prelungit?

  • Nu ni se zice, si nici noi n-am avut sansa de-a intreba direct. Costurile, totusi, nu par a fi pe o traiectorie descendenta... aproape ca nu trece saptamana fara sa aflam de inca o investitie importanta la una dintre fabrici. Tesla isi propune sa produca anual 20 de milioane de autovehicule pana la finalul acestui deceniu, iar dupa Elon Musk, ca cifra asta sa devina realitate ar fi nevoie de 12 Gigafactory-uri (vs numai 5 in prezent).
  • Ghidajul pentru 2023 in privinta marjelor e teribil de vag... Tesla indica doar ca valorile vor fi peste media sectorului auto in ansamblu. Ne-ar fi prins bine o cifra macar aproximativa, caci baza de la care plecam e foarte ridicata: spre final de an, Tesla marca un profit mediu de 9,100 USD pentru fiecare autovehicul vandut, cu mult peste majoritatea competitorilor. Cu cateva luni inainte, cifra asta era de peste 7x mai mare decat la Toyota.
  • Tesla vrea 1.8 milioane de masini in acest an, cu peste 50% mai multe decat in 2022... dar fara sa mentioneze explicit daca ar fi livrate sau produse. Daca-i vorba de livrari, atunci trebuie sa se fi strecurat o eroare de calcul, caci procentul implicit e 37%.

Nici despre eventuale buybacks n-am auzit nimic aseara. In octombrie, Elon Musk a sugerat ca Tesla ar putea face, in 2023, rascumparari de actiuni proprii in valoare de pana la 10 mld. USD, dar si-a exprimat ulterior rezerve legate de contextul macro-economic.

Cand Elon Musk arunca blamul pentru caderea actiunilor de anul trecut in curtea Fed-ului, sugestia nu-i asa departe de realitate. Cu Jay Powell la altfel de butoane in 2023, e al naibii de greu sa produci mai multe masini si sa-ti ramana mai multi bani, ambele in acelasi timp.

Adevarata problema e ca nu controlez Fed-ul, posta Musk spre final de an. Asta ar mai lipsi!

2. Boeing, primul cash flow pozitiv dupa 2018[edit | ]

Chiar de-ar fi fost sa citim in diagonala povestea cifrelor anuntate ieri, tot am fi descoperit instant informatia potrivita pentru un titlu ingrosat: Boeing a reusit anul trecut sa scoata primul flux pozitiv de numerar dupa 2018. Compania asteapta inca unul in 2023, cu acelasi semn plus in fata, posibil dublul celui abia obtinut. Apropo, Boeing n-a mai platit dividende din martie 2020… zicem si noi.

  • 2022 s-a lasat cu o pierdere neta de 5 mld. USD, desi veniturile totale au crescut cu 7%, la vreo 67 mld. USD. Ultimul trimestru a sosit si el tot cu o pierdere, dar de 6x mai mica decat cea din perioada similara a anului precedent.
  • Tot in ultimul trimestru, divizia de aparare a adus un profit operational (in sfarsit), la incasari in crestere anuala de 5%. In divizia comerciala, lucrurile au stat fix invers: crestere de 94% a veniturilor, dar cu o pierdere operationala de 626 mil. USD.

In 2023, Boeing vrea sa livreze pana la 450 de aeronave din familia 737 MAX si pana la 80 de aeronave din familia 787 Dreamliner.

In prezent, Boeing produce lunar 31 de aeronave din familia 737 MAX, ritmul urmand sa creasca la circa 50 de aeronave in 2025 sau 2026. Numarul lunar de avioane produse din familia 787 Dreamliner ar trebui sa creasca la 5 pana la finalul acestui an (si la 10 in 2025 sau 2026).

3. Chevron, buybacks de 5x mai mari[edit | ]

Pregatim un TradeTalk special despre sectorul de energie… dar, ca de obicei, viata se-ntampla in timp ce-ti faci planuri. Cu doar 24 de ore inainte de raportarea cifrelor trimestriale si anuale, Chevron pune pe masa 75 mld. USD pentru rascumpararea propriilor actiuni.

  • Noul program de buybacks va demara pe 1 aprilie (nu-i pacaleala!)... e de 3x mai mare decat valoarea totala a campaniei precedente autorizate in 2019, de 5x mai mare decat ultimele rascumparari anuale si echivalent cu aproape 1/4 din capitalizarea bursiera a companiei.
  • Nici distributiile clasice nu-s uitate... 1.51 USD pe actiune va fi urmatorul dividend trimestrial, care va fi platit pe 10 martie, cu peste 6% mai mare decat precedentul. 2023 are deja mari sanse sa devina al 36-lea an consecutiv in care Chevron majoreaza valoarea dividendului.
  • Pentru tot anul 2022, Chevron e asteptata sa anunte un profit net de 37 mld. USD, de 2x mai mare decat cel obtinut in anul anterior. Pentru 2023, compania si-a bugetat investitii de 17 mld. USD, cu numai 2 mld. USD mai mari decat anul trecut.

Luna trecuta, dupa doua trimestre consecutive de profituri record, ExxonMobil a supra-licitat si ea: rascumpararile anuale de actiuni vor creste de la 15 mld. USD in 2022 la 17.5 mld. USD in fiecare dintre urmatorii doi ani. Chiar si asa, cei doi giganti petrolieri nu-s inca la la nivelul Apple, care are un program activ de buybacks de 405 mld. USD (cu peste 90 mld. USD cheltuiti in ultimele 12 luni).

TOP TRENDING[edit | ]

Calendar: 📌 Stim, am mai zis, dar un reminder in plus nu strica: Chevron va raporta maine (inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare). Cifrele de la ExxonMobil sosesc pe 31 ianuarie… si, apropo, cele de la OMV Petrom (SNP), pe 2 februarie. Pentru intreg anul 2022, Chevron + ExxonMobil ar putea raporta un profit net cumulat record, de peste 100 mld. USD.

EVs: Tesla a obtinut o noua linie de credit bancar, de 5 mld. USD, cu posibilitatea extinderii cu inca 2 mld. USD. Fata de iunie 2020, Tesla a reusit sa-si reduca datoria totala cu circa 9.5 mld. USD... si are in prezent lichiditati de peste 21 mld. USD. Anuntul ar putea grabi obtinerea clasificarii investment-grade pentru obligatiunile companiei.

Auto: La Toyota, Akio Toyoda va renunta din 1 aprilie la pozitiile de CEO si presedinte... locul ii va fi luat de Koji Sato, actualul sef al diviziei Lexus. Toyoda e nepotul fondatorului companiei, Kiichiro Toyoda, si conduce Toyota din 2009. In 2020 si 2021, Toyota a devansat Volkswagen la varf in topul vanzarilor auto la nivel global... dar nemtii au recastigat pozitia suprema anul trecut.

Aur: Cotatiile sunt mai sus cu 20% fata de minimele vazute in septembrie... si in apreciere pentru a 6-a saptamana consecutiv. Mai avem circa 130USD pe uncie pana la ultimele maxime record vazute in august 2020. Fata de inceputul anului, Newmont Corporation (#1 in lume) a sarit cu 17%, iar Barrick Gold (#2), cu 15%.

STIAI CA?[edit | ]

In 2010, Daimler a cumparat o participatie de 10% in Tesla cu doar cateva luni inaintea IPO-ului companiei lui Elon Musk pe bursa americana. Asta a salvat Tesla dupa criza financiara din 2008, avea sa admita Musk.

Boilerplate-ul Daimler din comunicatul de presa emis cu acea ocazie contine de 4x mai multe randuri decat ce-a ales sa scrie Tesla despre ea insasi... dar dupa un singur deceniu, Tesla valoreaza de 4x mai mult decat Mercedes-Benz.