Top Trending in iunie - Trade Talk 08 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cum sa incepem altfel decat cu Hidroelectrica? Intentia listarii la BVB abia ce-a fost anuntata oficial, intr-un raport curent publicat de Fondul Proprietatea (FP), admiterea la tranzactionare a celei mai profitabile companii a statului roman fiind asteptata pentru luna viitoare.

Dar asta-i doar primul reper dintr-o lunga lista de evenimente care pot misca bine de tot pietele in iunie. 

1. Banci centrale[edit | ]

Fed-ul decide miercurea viitoare, pe 14 iunie, imediat dupa ce vede un set actualizat de cifre privind inflatia... iar Banca Centrala Europeana, o zi mai tarziu.

In America, probabilitatea mentinerii dobanzii cheie e cotata acum la 70%. Jay Powell spune ca, oricum, dobanzile n-ar mai trebui sa creasca asa mult... iar noul numar #2 din Fed ii da dreptate sefului. Cei doi oficiali lasa o usa intredeschisa pentru o majorare la final de iulie, dar imboldul scumpirii la pas a banilor s-a pierdut pe drum. Gratie crizei bancilor (stim, suna ciudat), Fed-ul pare ca si-a gasit o zona de confort temporar la o dobanda cheie de 5.25%, nivel pe care l-am vazut ultima oara cu 16 ani in urma. In schimb, pariul axat pe taierea dobanzilor continua sa se dezintegreze... piata se asteapta acum sa incheiem anul la 5%, cu un intreg punct procentual deasupra cifrei imaginate luna trecuta.

In zona euro, Christine Lagarde joaca o carte ceva mai agresiva... dar elementul surprizei e indoielnic, caci piata a integrat deja doua majorari aditionale de 25 bps pana la finalul acestei veri. 

2. AI si investitorii retail[edit | ]

Pana la boom-ul de productivitate promis, Nvidia si febra AI livreaza ceva mult mai rapid: reaprind dorinta publicului larg de a tranzactiona. Pe 30 si 31 mai, investitorii retail au facut cele mai mari achizitii nete de actiuni din ultimele trei luni pe bursa americana. Cifrele sunt incurajatoare, ramane de vazut daca-s parte dintr-un trend.

Tehnologia ramane in topul preferintelor... din sector, au fost cumparate inclusiv companii de talie ceva mai mica (precum Palantir Technologies, Marvell Technology si chiar UiPath). In paralel, investitorii retail si-au redus achizitiile de ETF-uri cu expunere pe fonduri monetare. 8 companii importante de tehnologie inseamna acum 30% din valoarea totala de piata a indicelui S&P 500. La inceput de an, ponderea era de numai 22%. Profunzimea avansului bursei americane e pusa in discutie... caci la finalul saptamanii trecute, ponderea companiilor cotate deasupra mediilor mobile aferente ultimelor 200 de zile a coborat la 38%. 

3. India si sectorul occidental de aparare[edit | ]

In primavara, Tim Cook a fost in India pentru a inaugura primele magazine fizice Apple. Abia astept sa ma intorc aici, a zis la plecare seful celei mai valoroase companii din lume.

Pe 22 iunie, e randul premierului Narendra Modi sa vina la Washington. Si nu oricum... Modi e invitat sa vorbeasca in Congres, apoi sa serveasca ceva la un dineu de stat in compania presedintelui Joe Biden.

Asa gaseste GE ocazia perfecta de a propune fabricarea la nivel local a motoarelor pentru avioanele militare indiene Tejas. Motoarele sunt livrate deocamdata din SUA. Boeing, Lockheed Martin si chiar francezii de la Dassault Aviation vor sa asambleze aeronave de lupta in India. N-a fost intamplatoare prezenta extrem de numeroasa a companiilor occidentale de aparare, in special a celor americane, la targul militar Aero-India care a avut loc in februarie.

In doar cateva luni, India a devenit super-importanta pentru Apple, cei doi colosi din aviatie Boeing si Airbus si o multime de producatori auto. Miza in aparare e cel putin la fel de promitatoare: de peste 30 de ani, India e cel mai mare importator de tehnica militara din lume. 

TOP TRENDING[edit | ]

Obligatiuni: Continua pana pe 21 iunie oferta publica de vanzare de obligatiuni Bittnet Systems (BNET). Noua emisiune (BNET27A) e denominata in RON si ofera o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial, subscrierile putand fi lansate in intervalul de pret 96 - 104 RON pe obligatiune. La aceasta pagina sunt accesibile prospectul + informatiile complete de subscriere + analize detaliate ale emitentului.

Actiuni: Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 12% in acest an (si cu circa 20% fata de minimele atinse in luna octombrie a anului trecut). Avansul indicelui Nasdaq Composite a fost de peste 2x mai mare (adica 27%). In Europa, majoritatea indicilor bursieri importanti au castigat cel putin 10%.

Dobanzi: Marti, banca centrala a Australiei a surprins (aproape) pe toata lumea cu o noua crestere a dobanzii cheie... la fel a facut ieri banca centrala a Canadei. In SUA, dobanzile titlurilor de stat cu scadenta scurta la 2 ani au sarit la cele mai mari valori din martie incoace (in Australia, sunt deja la maximele ultimului deceniu).

Comert: Luna trecuta, exporturile Chinei au plonjat cu 7.5% (vs perioada similara din 2022), semnificativ peste asteptarile analistilor. De fapt, atat de rau a fost declinul, incat exporturile totale s-au situat sub nivelul cu care-au inceput anul.

 

STIAI CA?[edit | ]

Pe bursa americana, actiunile Apple s-au apreciat cu 44% in acest an (dupa ce pierdusera 27% in 2022). 1,000 USD investiti in IPO-ul din decembrie 1980 s-ar fi transformat in aproape 2,000,000 USD acum.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.