Top Trending la final de vara - Trade Talk 21 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In septembrie 2012, la dobanzi zero, Fed-ul era in sfarsit dispus sa tipareasca o cantitate nelimitata de bani, fara niciun termen limita. Un deceniu si-un pic mai tarziu, Nvidia se poate tripla in mai putin de-un an desi nici dobanzile nu mai sunt zero, nici banii nu mai pica din elicopter.

Vineri, indicele Nasdaq Composite a incheiat a treia saptamana consecutiva pe minus, prima oara in 2023. Singura companie care inca rezista e aceeasi Nvidia. 

1. Inteligenta artificiala financiara[edit | ]

Primul reper critic al acestei saptamani soseste miercuri seara sunt rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru fiscal la Nvidia.

E probabil cea mai populara cifra pe Wall Street la final de vara: 11 mld. USD. Astea sunt incasarile totale la care se asteapta Nvidia pentru perioada de raportare, cu 50% peste cifra previzionata anterior de analisti. Cu 184 mld. USD a saltat capitalizarea companiei pe 25 mai, imediat dupa publicarea noii estimari a fost al treilea cel mai mare castig zilnic inregistrat in istoria bursei americane. Pentru trimestrul curent, pana la update-ul pe care-l va oferi Nvidia peste numai 48 de ore, analistii vad vanzari totale de 12.4 mld. USD. Pana in 2025, incasarile trimestriale ar putea urca la aproximativ 18 mld. USD. Intorcandu-ne la perioada in focus miercuri seara, profitul net pe actiune e estimat de analisti la 2.08 USD... de aproape 2x mai mare decat cifra previzionata in aprilie. Apropo, compania aparent realizeaza un profit de aproape 1,000% pentru unitatea de procesare grafica H100, noua vedeta din AI.

In prezent, Nvidia se tranzactioneaza la 20x vanzarile si la 42x profitul net estimate pentru urmatoarele 12 luni (comparativ cu 2.3x, respectiv 18.6x in cazul indicelui S&P 500). Dintre cei 50 de analisti urmariti de FactSet, 43 recomanda cumpararea actiunilor... la inceputul anului, erau doar 28.

2. Fed-ul revine in audiente[edit | ]

Al doilea reper urias al saptamanii e Jay Powell. Daca-i final de august, e din nou Jackson Hole, seminarul anual organizat de subsidiara Fed-ului din Kansas City in peisajul montan din Wyoming.

Evenimentul are loc de joi pana sambata. Jay Powell e invitat sa vorbeasca vineri (de la 17:05 ora Romaniei). Anul acesta e asteptata si Christine Lagarde, din partea Bancii Centrale Europene. Urmatorul anunt de politica monetara al Fed-ului e la ceva timp distanta... soseste abia pe 20 septembrie. Consensul e ca majorarea dobanzii de referinta livrata luna trecuta a fost ultima din ciclul curent de inasprire monetara... si ca Fed-ul va astepta pana in martie inainte de-a face primul pas inapoi.

"Structural Shifts in the Global Economy" e tema seminarului din acest an... asa ca suntem mega-curiosi daca Powell se va referi la prima dintre fixatiile noastre: de ce pastreaza Fed-ul acelasi target de inflatie de 2%, nascocit la antipozi pe la inceputul anilor '90 si adoptat fara cine stie ce rezerve de Alan Greenspan?

Fixatia #2: daca totusi mare parte din inflatie chiar a fost tranzitorie... si s-ar fi reglat oricum, indiferent de nivelul dobanzilor? Pe cat de nastrusnica ar parea banuiala asta, stim cel putin o minte indrazneata care inclina in aceeasi directie: Paul Krugman, intr-un op-ed publicat recent in The New York Times. Fixatia #3: de ce-i retragerea lichiditatii atat de rar mentionata in dezbateri publice? Portofoliul de obligatiuni al bancii centrale valoreaza si acum peste 8 tln. USD. Stim ca Powell si-a aratat in public prudenta vizavi de scenariul unei aspirari mai dramatice a banilor din sistem, economiile in exces ale publicului american se diminueaza accelerat si, oricum, o abordare coordonata la nivelul administratiei Biden e dificil de realizat inaintea unui an electoral... chiar si asa, ne mira accentul excesiv pus pe costul banilor si reticenta cu care e atacat subiectul cantitatii.

 

EXTRA TOP TRENDING[edit | ]

Teleconferinta: Roca Industry, primul holding industrial listat la BVB, se va intalni online cu investitorii si analistii maine de la ora 11:00... vor fi discutate inclusiv rezultatele financiare semestriale publicate vineri si perspectivele pentru urmatoarea perioada. Participarea e libera, CLICK AICI pentru inregistrare.

BVB: FTSE Russell a anuntat vineri rezultatele revizuirii semestriale ce intra in vigoare din septembrie. Astfel, toate cele 7 companii romanesti incluse in indicii FTSE Global All Cap isi vor mentine pozitia... insa in cadrul indicilor FTSE Global Micro Cap, Romania va avea 6 companii, cu una mai putin decat acum (anume Transport Trade Services, a carei capitalizare a depasit pragul maxim admis pentru includerea in acesti indici). De la 1 septembrie, de asemenea, 10 noi companii listate la BVB vor intra in indicii MSCI dedicati deocamdata pietelor de frontiera, ridicand prezenta noastra la un total de 22 de companii.

Wall Street: In ultimele trei saptamani, indicele Nasdaq Composite a pierdut peste 7%. Trei saptamani la rand pe minus sunt si-n dreptul indicelui S&P 500, ceva nemaivazut din februarie incoace. Si totusi, potrivit unui sondaj BofA Global Research, pesimismul administratorilor fondurilor de investitii e la cea mai modesta valoare dupa februarie anul trecut... iar pentru investitorii retail, e la 1/2 din valoarea inregistrata in septembrie.

Big Tech: Nvidia, Microsoft si Eli Lilly reprezentau fiecare peste 9% din portofoliul celebrului investitor Stanley Drucknemiller la finalul celui de-al doilea trimestru... iar Alphabet si Amazon, aproape 4%. La final de iunie, aceeasi Nvidia insemna 8% din portofoliul lui David Tepper (dupa ce investitorul si-a majorat detinerea cu circa 600%), ponderi similare inregistrand Meta Platforms, Microsoft si Amazon.

IPO: Potrivit unor surse consultate de Reuters, producatorul britanic de cipuri Arm va dezvalui, in documentatia IPO-ului asteptat luna viitoare la NASDAQ, o scadere de circa 1% a veniturilor totale pentru anul financiar incheiat pe 31 martie. Conform acelorasi surse, incasarile realizate in trimestrul incheiat pe 30 iunie s-au redus si ele, cu 2.5% (vs aceeasi perioada din 2022), la 675 mil. USD. Apropo de IPO-uri... alte companii importante care-ar putea debuta spre final de an pe bursa americana sunt Databricks, Socure, Instacart si Birkenstock.

Otel: Pe bursa americana, actiunile US Steel s-au stabilizat in ultimele cateva zile... dupa ce compania a refuzat lunea trecuta o oferta de preluare din partea rivalei Cleveland-Cliffs. Daca s-ar intampla, totusi, achizitia ar putea transforma radical industria otelului din SUA, reducand la numai trei numarul producatorilor cu adevarat importanti (ceilalti doi fiind Nucor si Steel Dynamics). Creata in 1901 de J.P. Morgan, Andrew Carnegie si alti antreprenori legendari, US Steel a inregistrat un salt de aproape 40% al actiunilor pe 14 august.

Titluri de stat: La scadenta de 30 de ani, obligatiunile suverane americane au incheiat saptamana trecuta cu o dobanda de 4.37%, cea mai ridicata din 2011 incoace. Ca perspectiva, in anul pandemic 2020, minimul atins a fost de putin peste 1%. Cresterea nu pare sa fie resimtita dramatic la nivelul finantelor SUA... anul trecut, administratia Biden a reusit sa se imprumute la dobanzi medii de circa 3% la maturitati de 20 si 30 de ani, comparativ cu 8.5% in 2001. Insa era dobanzilor exceptional de mici e posibil sa se fi incheiat, a scris in weekend portavocea traditionala a Fed-ului pardon, Nick Timiraos, in WSJ.

Energie: In primele sase luni ale anului, investitiile globale in aria energiei regenerabile au atins un nou maxim record... insa din cei 358 mld. USD cheltuiti, China a reprezentat aproape jumatate. America a fost #2, cu o crestere de 75% a banilor investiti in proiecte de energie solara (vs aceeasi perioada din 2022), dinamica in eolian fiind semnificativ mai modesta. 

STIAI CA?[edit | ]

In ultimii 5 ani, Nvidia a ratat de numai doua ori estimarile analistilor in privinta veniturilor trimestriale.